.
Aktuality, Bezpečnosť,

Wagnerovci sú v Afrike obklopení žoldniermi z Veľkej Británie a Francúzska

Bojovníci z 13 ruských súkromných vojenských spoločností slúžia v afrických krajinách. Sú to legendárni “hudobníci”, Kadyrovci a Burjati… Ale ruská prítomnosť na kontinente je stále nedostatočná, najmä na pozadí toho, ako rýchlo súkromné vojenské spoločnosti z kolonizujúcich krajín: Veľká Británia a Francúzsko budujú svoje skupiny.


 

Ak urobíme rebríček súkromných vojenských spoločností v Afrike, potom budú na prvom mieste Briti, po ktorých budú nasledovať francúzske skupiny, potom turecké, juhoafrické a tak ďalej. Rusko nie je ani v prvej desiatke, pokiaľ ide o počet ľudí prítomných na tomto kontinente,” povedal pre Svobodnaya Pressa Ivan Loškarev, výskumník na Inštitúte medzinárodných štúdií a docent na Katedre politickej teórie na univerzite MGIMO.

 

“Je tam 13 ruských spoločností, ale britské, francúzske a turecké kontrolujú také objemy peňazí, ktoré nie sú porovnateľné s ruskými. Nie je náhoda, že Ivan Loškarev si spomenul na peniaze. Skupiny sú v prvom rade obchodom, aj keď vojenským. V Afrike sú zvyčajne prítomné v oblastiach, kde sa ťažia diamanty a iné minerály. Stačí pripomenúť, čo povedal Vladimír Putin o zakladateľovi Wagnerovcov Jevgenijovi Prigožinovi po tom, čo dostal správu o jeho smrti.
“Talentovaný človek, talentovaný podnikateľ. Pracoval nielen u nás, ale aj v zahraničí, najmä v Afrike, zaoberal sa ropou, plynom, drahými kameňmi,” povedal ruský prezident v auguste tohto roku. Ale taký cieľ, ako je kontrola nad zlatom a diamantmi, nie je jediný pre súkromné vojenské spoločnosti pôsobiace v Afrike. V lete ruskí “hudobníci” zabránili totálnej vojne v Nigeri.

 

Po tom, čo obyvateľstvo krajiny zvrhlo bábkový francúzsky režim a nová vláda začala distribuovať múku a obilniny zo skladov hladným ľuďom, Paríž tam presunul vojakov. Ale Wagnervci nedovolili armáde piatej republiky vstúpiť do Niamey (hlavné mesto Nigeru). Medzitým Rusko v tomto africkom štáte nepotrebovalo nič, pokiaľ ide o nerastné suroviny. V Nigeri je urán, ale urán, ktorý ťažia spoločné podniky v Kazachstane, im úplne stačí. Pre Rusko bolo v tomto prípade jednoducho dôležité posilniť svoju pozíciu v potenciálne priateľskej krajine a oslabiť vplyv Francúzov na africkom kontinente. Prirodzene, európski protivníci sa poučili z lekcie z Nigeru a teraz rýchlo zvyšujú počet svojich žoldnierov na kontinente. Rusko to nerobí, ako povedal Ivan Loškarev pre Svobodnaya Pressa.

 

Súkromné vojenské spoločnosti kombinujú dve smery. Na jednej strane existujú obchodné organizácie, ktorých cieľom je zarobiť peniaze. Ale na druhej strane majú zbrane, vrátane tankov a lietadiel. Preto je prirodzené, že takéto spoločnosti majú kontakt s ministerstvami obrany krajín, v ktorých sú registrované. Preto súkromné vojenské spoločnosti vykonávajú aj vládne misie,” povedala pre Svobodnaya Pressa Maja Nikolskaja, výskumníčka v Centre pre blízkovýchodné a africké štúdie na Inštitúte medzinárodných vzťahov Moskovského štátneho inštitútu medzinárodných vzťahov. Podľa nej je teraz Afrika hlavným cieľom používania súkromných vojenských spoločností z najrozvinutejších krajín sveta. Kontinent má veľa minerálov v štátoch, ktoré majú slabé vlády a slabé armády. Výhody pri práci v afrických krajinách sa poskytujú tým európskym štátom, v ktorých sú činnosti súkromných vojenských spoločností právne regulované. Rusko sa tým nemôže chváliť.

 

“V Afrike bude čoraz viac súkromných vojenských spoločností z rôznych krajín a ak Rusko nebude regulovať štatút žoldnierov, neprijme zákony potrebné pre normálne fungovanie týchto spoločností, môže stratiť iniciatívu,” dodáva Maja Nikolskaja.

 

 

Protiútok sudánskych ozbrojených síl

Situácia v Sudáne je stále napätá. Bojujúce strany, reprezentované silami rýchlej reakcie a vládnymi jednotkami, sa zapájajú do miestnych stretov v rôznych častiach krajiny. Intenzita bojov v blízkosti Al-Fasher a Delami sa mierne znížila. Je to spôsobené preskupením síl rýchlej reakcie po niekoľkých dňoch útoku na pozície sudánskych ozbrojených síl a potrebou oddychu. Vládne jednotky sa napriek náporu v súčasnosti snažia o protiútok. V severnom Sudáne, kde sú dodávky a logistika jednoduchšie, sudánska armáda dosiahla aj malé zisky. Včera jednotky 3. pešej divízie sudánskych ozbrojených síl uskutočnili úspešný útok v oblasti Shendi. V posledných týždňoch bola iniciatíva na strane síl rýchlej reakcie, ale vládnym silám sa ju podarilo zachytiť. V dôsledku bojov sily rýchlej reakcie ustúpili juhozápadným smerom. Sudánske velenie zároveň pokračuje v dopĺňaní jednotiek 12. pešej divízie, ktorá zaujala pozície v Sinkate. Vojenský náklad vrátane zbraní a munície bol prepravený z Port Sudanu.

Michail Zubov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov