.
Aktuality, Bezpečnosť,

Spoločnosť BlackRock preberá kontrolu nad štátmi a centrálnymi bankami. Ovláda Biely dom?

USA. 30. novembra 2023 (AM) – V súčasnosti sa v ruských a zahraničných médiách občas spomína americká spoločnosť so zaujímavým názvom BlackRock, čo znamená “Čierna skala”. Pre väčšinu občanov je oveľa menej známa ako napríklad banky z Wall Street alebo IT korporácie zo Silicon Valley. Pritom BlackRock je najväčšou spoločnosťou na svete z hľadiska spravovaných aktív. Na konci minulého roka spravovala spoločnosť BlackRock aktíva v hodnote 8,6 bilióna USD. Ide o investičnú spoločnosť, ktorá vykonáva trustovú správu finančných prostriedkov klientov.


 

Okrem spoločnosti BlackRock existujú ešte traja giganti podobného profilu a približne rovnakej “váhovej kategórie”: Vanguard Group, Inc., Fidelity Investments (FMR LLC), State Street. Nazývajú sa aj finančné holdingy. Spoločnosť BlackRock je však najväčšou investičnou spoločnosťou z “veľkej štvorky”. BlackRock a ostatné tri investičné spoločnosti kontrolujú prostredníctvom majetkovej účasti významnú časť americkej ekonomiky. Sú prítomné najmä v kapitáloch popredných bánk na Wall Street, IT korporácií v Silicon Valley, veľkých farmaceutických spoločností, spoločností vojensko-priemyselného komplexu (MIC) a ďalších. Spoločnosť BlackRock a ďalšie spoločnosti veľkej štvorky sú však prítomné aj v ekonomikách iných krajín. Teraz by som však chcel upozorniť na skutočnosť, že dochádza k čoraz tesnejšiemu prepojeniu veľkých štyroch investičných spoločností a amerického štátu. A spoločnosť BlackRock bola v tomto smere mimoriadne úspešná.

 

 

V roku 2020 sa prezidentom Spojených štátov stal Joe Biden. A začiatkom roka 2021 sa v prezidentskej administratíve a vo vláde vytvoril nový tím. Videli sme tam viacero ľudí zo spoločnosti BlackRock. Najdôležitejšou postavou je Brian Deese. Bol vymenovaný za riaditeľa Národnej hospodárskej rady (NEC). Brian Deese má bohaté skúsenosti zo štátnej služby aj z veľkého biznisu. Bol hlavným poradcom prezidenta Obamu, zástupcom riaditeľa a riaditeľom Úradu pre riadenie a rozpočet. A počas prezidentovania Donalda Trumpa pracoval v spoločnosti BlackRock, kde viedol divíziu udržateľného investovania a hodnotil projekty na základe ukazovateľov ESG (environmentálnych, sociálnych a správnych).

 

A tu je ďalšia postava – Wally Adeyemo. Je to námestník Janet Yellenovej, ministerky financií. Pochádza z Nigérie. Bol prezidentom Obamovej nadácie (od roku 2019), zástupcom poradcu prezidenta Spojených štátov pre medzinárodné ekonomické otázky, zástupcom riaditeľa Národnej ekonomickej rady. Predtým pôsobil ako asistent ministra financií pre medzinárodné trhy a rozvoj a ešte predtým bol hlavným poradcom spoločnosti BlackRock.

 

Michael Pyle tiež prichádza do úvahy. Bol vymenovaný za hlavného ekonomického poradcu viceprezidentky Kamaly Harrisovej. Má skúsenosti s prácou vo vládnych agentúrach. Za čias Baracka Obamu pracoval päť rokov v prezidentskej administratíve. Potom prešiel do spoločnosti BlackRock, kde bol hlavným investičným stratégom.

 

Vidíme teda, že medzi spoločnosťou BlackRock a štátnym aparátom migruje množstvo dôležitých ľudí (v politicky korektnom jazyku Washingtonu sa tomu hovorí “rotácia zamestnancov”). Môžeme vymenovať množstvo ľudí, ktorí včera boli v štátnej moci a dnes pracujú v spoločnosti BlackRock. Najdôležitejšou postavou medzi nimi je Thomas E. Donilon.Pracoval vo vládach Cartera, Clintona, Obamu vrátane funkcie šéfa štábu ministerstva zahraničných vecí USA. Svojho času bol menovaný za kandidáta na post riaditeľa CIA. Za Obamu pôsobil v rokoch 2010 až 2013 ako poradca pre núrodnú bezpečnosť, potom odišiel do spoločnosti BlackRock. Desať rokov viedol investičný inštitút BlackRock, hlavné analytické centrum tohto finančného holdingu. V posledných rokoch sa vytvoril aj úzky vzťah medzi spoločnosťou BlackRock a americkou centrálnou bankou – Federálnym rezervným systémom USA.

 

Za osobitnú zmienku stojí rok 2020, keď sa americká ekonomika nachádzala v stave zablokovania, ktorý vyvolala tzv. pandémia covidu. V marci uvedeného roku americké menové orgány (Fed a ministerstvo financií) v koordinácii s Kongresom a prezidentom vyhlásili záchranný program v hodnote niekoľkých biliónov dolárov. Federálny rezervný systém USA prisľúbil v krátkom čase vytlačiť približne 4 bilióny dolárov a ministerstvo financií USA prisľúbilo poskytnúť rozpočtovú pomoc v hodnote 2,2 bilióna dolárov. Predpokladalo sa, že zo 4 biliónov dolárov vytlačených Federálnym rezervným systémom sa približne polovica požičia ministerstvu financií a druhá polovica pôjde priamo na úverovú podporu najviac postihnutých odvetví a spoločností. Americký Federálny rezervný systém tradične požičiaval ekonomike USA podľa klasickej schémy, t. j. nepožičiaval podnikom priamo, ale prostredníctvom komerčných bánk.

 

V roku 2020 sa však zrodila nová schéma podpory podnikov zo strany americkej centrálnej banky. Boli vytvorené účelové spoločnosti (Special Purpose Vehicle – SPV). Zakladateľom týchto spoločností bolo americké ministerstvo financií, ktoré vytvorilo ich schválený kapitál (na kapitalizáciu SPV bolo zo štátnej pokladnice vyčlenených 454 mld. dolárov). Najzaujímavejšia je však nasledujúca vec: oficiálne menové orgány USA rozhodli, že činnosť SPV bude riadiť investičná spoločnosť BlackRock. Spoločnosť BlackRock tak získala prístup k riadeniu spoločností SPV, prostredníctvom ktorých sa z tlačiarenského lisu amerického Federálneho rezervného systému uvoľňujú miliardy a dokonca bilióny dolárov. O tomto príbehu som podrobne písal pred tromi rokmi. kde som vymenovanie finančného holdingu za správcu peňazí FEDu charakterizoval takto:

“BlackRock nielenže nebude na týchto operáciách zarábať obrovské peniaze. V skutočnosti bude riadiť peňažné toky. A to znamená, že spoločnosť nie je len sprostredkovateľom, získava moc, stáva sa súčasťou amerických menových orgánov. Menový duumvirát (Fed plus ministerstvo financií) sa zmení na triumvirát (Fed plus ministerstvo financií plus BlackRock). Niektorí odborníci nevylučujú scenár, v ktorom sa americký Federálny rezervný systém zmení na technický prívesok spoločnosti BlackRock: prvý bude len emitovať peniaze, zatiaľ čo druhý bude rozhodovať, komu a za akých podmienok ich požičia”.

 

A tu je to, čo na túto tému napísala expertka na medzinárodné financie Ellen Brownová v roku 2020 v článku “Zoznámte sa s BlackRock, novou veľkou upírskou chobotnicou”. “V čase, keď verejnosť rozptyľovali protesty, nepokoje a výluky, sa spoločnosť BlackRock náhle vynorila z tieňa, aby sa stala “štvrtou vetvou vlády”, ktorá riadi prostriedky centrálnej banky na kontrolu papierových peňazí” Vyššie som si všimla prítomnosť spoločnosti BlackRock v ekonomikách iných krajín. “BlackRoc je globálny finančný gigant s klientmi v 100 krajinách a chápadlami v hlavných triedach aktív po celom svete,” poznamenala Ellen Brownová.

 

Donedávna bol tento finančný holding prítomný aj v ruskej ekonomike. Spoločnosť BlackRock založila v Rusku veľký fond obchodovaný na burze s ruskými cennými papiermi, Russia ETF. Po začatí SVO na Ukrajine a hospodárskych sankciách Západu voči Rusku však Russia ETF začal procedúru zatvárania uvedeného fondu (do konca tohto roka by mal úplne zaniknúť). Spoločnosť BlackRock vytvorila podobné fondy v mnohých ďalších krajinách a tie fungujú.

 

Najdôležitejším smerom investičnej činnosti spoločnosti BlackRock je odkupovanie štátnych dlhopisov iných krajín. Je zrejmé, že menové orgány iných krajín musia manažérom finančného holdingu nazerať do tváre. To je však neviditeľný vplyv spoločnosti BlackRock. A je tu aj ďalší viditeľný. Od istého času začala spoločnosť BlackRock aktívne zasahovať do činnosti menových orgánov a finančných regulačných orgánov iných krajín. Predovšetkým v súvislosti so štandardmi ESG (environmental, social, governance) – ide o štandardy environmentálneho, sociálneho a podnikového riadenia. História vzniku týchto štandardov je pomerne nejasná. Seriózni odborníci sa domnievajú, že ich potrebuje svetová finančná elita (“páni peňazí”) na prerozdelenie aktív v celosvetovom meradle vo svoj prospech a na zavedenie účinnej kontroly nad svetovým hospodárstvom. Spoločnosť BlackRock sa stala kľúčovou pri presadzovaní ESG na celom svete. Tento finančný holding oznámil, že nebude nadobúdať aktíva alebo sa stiahne z aktív spoločností a organizácií, ktoré nespĺňajú normy ESG. S týmto zámerom začala spoločnosť BlackRock konzultovať s finančnými regulačnými orgánmi v iných krajinách, aby tieto orgány monitorovali dodržiavanie štandardov ESG účastníkmi národných finančných trhov. Spoločnosť BlackRock začala v skutočnosti tlačiť na ostatné krajiny, aby prijali príslušné predpisy ESG a monitorovali ich implementáciu. A tu sú najnovšie správy zo Spojeného kráľovstva, ktoré naznačujú, že spoločnosť BlackRock plánuje zasahovať do štátnych rozhodnutí tohto štátu.

 

Zástupca spoločnosti BlackRock sa bude čoskoro podieľať na výbere kandidáta na post viceguvernéra Bank of England zodpovedného za menovú politiku. Ben Broadbent bol na tomto poste dve funkčné obdobia, ale jeho funkčné obdobie sa skončí v júni budúceho roka. Šéf spoločnosti BlackRock pre Európu, Blízky východ a Afriku Stephen Cohen sa stal členom päťčlennej komisie, ktorá bude viesť pohovory s kandidátmi a rozhodovať o nich. Rozhodnutie o výberovom konaní na post viceguvernéra Bank of England a zložení komisie prijalo britské ministerstvo financií. Viacerí odborníci sa “politicky korektne” vyjadrili, že rozhodnutie britského ministerstva financií o postupe pri výbere viceguvernéra centrálnej banky obsahuje “konflikt záujmov”.

 

Carsten Jung, hlavný ekonóm Inštitútu pre výskum verejnej politiky, ktorý v minulosti pracoval v Bank of England, uviedol, že dohoda ministerstva financií vytvára “dojem konfliktu záujmov vzhľadom na to, že banka je zodpovedná za dohľad nad finančným systémom a v procese prijímania do zamestnania berie na zodpovednosť niekoho, kto predstavuje jedného z najmocnejších hráčov na finančných trhoch”. Na sociálnych sieťach si správu zo Spojeného kráľovstva všimlo mnoho ľudí. Tu je jeden z komentárov k nej:

“Celkovo táto situácia ukazuje stratu finančného vplyvu vlád a rastúcu úlohu investičných fondov a nadnárodných spoločností. Vlády sa stávajú formalizovanými schránkami, ktoré medzinárodné obchodné spoločnosti využívajú na presadzovanie svojich záujmov”. Valentin Katasonov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov