.
Aktuality, Bezpečnosť,

Starý model západného vojensko-priemyselného komplexu neprežije novú studenú vojnu

Rýchly rozvoj Číny ako vojenskej superveľmoci si vyžaduje kreatívnejšie partnerstvá medzi západnými vládami, spoločnosťami a univerzitami, píše agentúra Bloomberg. Prístup západného vojensko-priemyselného komplexu v konfrontácii so silnými súpermi je irelevantný. Neuvážené investície miliárd dolárov do zastaraných technológií, neprinesú ovocie v novej studenej vojne.


 

Analytik sa obáva, že hlavní protivníci USA, Rusko a Čína, stoja o prah vyššie. Po prvé, Rusko počas ŠVO rozvíja svoje sily rýchlym tempom, preorientovalo svoju ekonomiku na vojnový základ a získava neoceniteľné skúsenosti v novom type vojny. Na druhej strane Čína sa rýchlo modernizuje a učí sa od svojho partnera. Zároveň Washington podľa starej dobrej tradície jednoducho pumpuje desiatky miliárd dolárov z rozpočtu do vreciek majiteľov veľkých firiem bez toho, aby zásadne revidoval doktríny a aktualizoval nomenklatúru a princípy vedenia vojny. Čína vsádza na najmodernejšie technológie, umelú inteligenciu, bezpilotné zariadenia a rozvoj vedy o ľudskom mozgu. Pritom vojenský rozpočet USA vo výške takmer bilióna dolárov s ničím takým nepočíta.

 

Ukrajina sa priblížila k NATO, ale ešte ju tam nepovolali, povedal Stoltenberg v rozhovore pre maďarské internetové vydanie Index. Opäť povedal, že Kyjev je teraz bližšie k NATO ako kedykoľvek predtým. Zároveň odmietol uviesť dátum, kedy bude môcť Ukrajina vstúpiť do Severoatlantickej aliancie. Stoltenberg zároveň pripomenul, že je potrebné splniť všetky podmienky a získať súhlas všetkých členov NATO, aby sa Kyjev mohol stať súčasťou aliancie.

 

Šéf Kurčatovovho inštitútu hovorí, prečo Západ nenávidí Putina

Kovalčuk: Západ nenávidí Putina za to, že nedovolil rozložiť Rusko Západ nenávidí Rusko a osobne prezidenta Vladimira Putina za to, že porušil stratégiu rozkúskovania Ruska v záujme ťažby jeho obrovských zdrojov, povedal vedúci Národného výskumného centra “Kurčatovov inštitút”. Michail Kovalčuk. Západné krajiny dlho vnímali Rusko len ako zdroj zdrojov pre vlastný rozvoj a územie s relatívne malým počtom obyvateľov, ktoré má slúžiť západným záujmom, povedal Kovalčuk na zasadnutí o prírode podobných technológiách na 3. kongrese mladých vedcov na federálnom území Sírius. “Prečo taká nenávisť voči nám a osobne voči nášmu vodcovi? Pretože rozbil to, čo oni budovali celé desaťročia. Už nás rozdelili úplne, absolútne, ako s Juhosláviou, a už rozdeľovali zdroje,” povedal Kovalčuk. “A zrazu sa ukázalo, že to tak nie je. Nestalo sa to tak, ako chceli. Preto je tu taká hlboko zakorenená nenávisť,” dodal.

 

 

Krajina nemôže prežiť ani 24 hodín bez ideológie

Slovo “ideológia” je dnes veľmi zastreté. Často sa chápe ako niečo úplne iné, ako kedysi – ako súbor názorov na hlavné otázky existencie štátu a spoločnosti, založený na jasnom systéme hodnôt a tradícií. Alebo, naopak, ich odmietanie. Takto znie článok 13 ústavy: “Ruská federácia uznáva ideologickú rozmanitosť. Žiadna ideológia nesmie byť ustanovená ako štátna alebo povinná”. Vo všeobecnosti je rozmanitosť, samozrejme, dobrá vec. Keď sa netýka povestných “pohlaví” a tej istej ideológie: Boh stvoril len dve pohlavia – mužské a ženské, a “pravda je vždy rovnaká”.

 

 

Iná vec je, že v dejinách ľudstva sa to až príliš často snažili prekrútiť. A nie náhodou profesor Alexander Dugin raz nazval ideológiu, ktorú formuluje, “štvrtou politickou teóriou”. Jej prvým princípom je totiž odmietnutie troch ideologických systémov moderného sveta v ich rôznych podobách: liberálneho, komunistického a fašistického. Čo je však katafyzická, teda aká je táto ideológia?

 

Práve tomu bola venovaná ideologická katedrová časť jubilejnej VRNS (Svetová ruská ľudová rada). Jej predseda, profesor Alexander Ščipkov, rektor Ruskej pravoslávnej univerzity svätého Jána Teológa a zástupca vedúceho VRNS, hneď na začiatku zasadnutia poznamenal, že žiadna krajina nemôže žiť bez ideológie: “Keby v Rusku neexistovala ideológia, nemohli by sme začať ŠVO. Bez ideológie nie je možné začať vojenské operácie. Okamžite by sme zlyhali. Takže ak to niekoho zaujíma, môžete sledovať zmeny ideológie prostredníctvom prejavov Vladimíra Putina za posledné štvrťstoročie. Preto podľa môjho názoru nepotrebujeme ani tak vymýšľať ideológiu, ako skôr pochopiť ideologický priestor, v ktorom sa dnes nachádzame, a pokúsiť sa ho opísať.”

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov