.
Aktuality, História,

80. výročie: Čo ukázala Teheránska konferencia?

Teherán bol prvým miestom, kde sa stretli vedúci predstavitelia troch spojeneckých mocností. Vojna sa ešte stále viedla na území Sovietskeho zväzu, ale zlom už nastal a spojenci verili vo víťazstvo. Americký prezident Franklin Roosevelt, britský premiér Winston Churchill a generálny tajomník Ústredného výboru Komunistickej strany Josif Stalin – to bolo zloženie svetoznámej “veľkej trojky”. Konferencia rozhodla, že druhý front bude otvorený v severnom Francúzsku v máji 1944. Sovietska strana garantovala vstup ZSSR do vojny proti Japonsku po porážke Nemecka. Rokovalo sa aj o otázkach povojnovej organizácie. Vznikla myšlienka novej medzinárodnej organizácie, v ktorej podľa teheránskych vyjednávačov vedúcu úlohu mali zohrávať tri mocnosti plus Francúzsko.


 

Teheránska konferencia v roku 1943 ukázala, že štáty, ktoré majú nezhody, si môžu spolu sadnúť za rokovací stôl. Lenže Západ je schopný porušovať dosiahnuté dohody, ak nezodpovedajú jeho záujmom. Z rovnakého dôvodu nie je pripravený na dialóg ani dnes, uviedla predsedníčka Rady federácie RF Valentína Matvijenko pri príležitosti 80. výročia konferencie (28. 11. – 1. 12. 1943).

 

“Dnes je 80 rokov od začiatku Teheránskej konferencie, ktorú radia medzi najväčšie politické a diplomatické udalosti Druhej svetovej vojny… Ukázalo sa, že geopolitické protirečenia medzi štátmi, najhlbšie rozdiely vo sfére štátno-politických zriadení, ideológie – nie sú prekážkou na spoločné konania,” napísala vo svojom blogu Matvijenko a dodala, že ukazuje sa nasledovné – “dajú sa desaťročiami lepiť na sovietsky štát a jeho vodcu rôzne negatívne nálepky, no napriek tomu je možné sadnúť si za rokovací stôl. A dohodnúť sa.”

Matvijenko podtrhla, že výsledky Teheránskej konferencie ovplyvnili svet a formovali ho počas desaťročí. Teherán-43 nebol pre USA a V. Britániu prejavom dobrej vôle. “Stal sa možným až v tom momente, keď už bolo absolútne zrejmé: Sovietsky zväz je po rade zlomových vojenských víťazstiev schopný aj sám rozdrviť fašizmus, priniesť mier do Európy a ustanoviť stabilitu na kontinente. Teda aj bez ich účasti!” napísala.

 

Západ bol podľa nej v roku 1943 prinútený priznať realitu. Priznať ju a pokúsiť sa do nej zapojiť, pretože zacítil riziko uskutočnenia scenáru, ktorý nedokáže ovplyvniť. “Toho sa báli a som presvedčená, že toho sa boja aj dnes… Predpokladám, že práve o tom sú skutočné “červené línie” pre tých na oboch stranách Atlantického oceánu, ktorí sa snažia zachovať si hegemóniu a kontrolu nad historickým procesom. Práve preto vtedy vznikol aj Teherán,” poznamenala.

 

Matvijenko podtrhla, že je absolútne jasné, že dnes máme opäť do činenia s mohutnými udalosťami, ktoré objektívne vedú k vytvoreniu iného sveta, ide o realizáciu scenára v záujme svetovej väčšiny… Západu sa vteliť jeho plán už nedarí. “A nepodarí! Ani v konkrétnych príbehoch, ako na Ukrajine alebo na Blízkom východe, ani v celom globálnom priestore”.

“Zdalo by sa, že nastal čas, aby sa Západ opäť držal rovnakého inštinktu sebazáchovy, ktorý posadil za rokovací stôl Churchilla i Roosevelta. Otázka je pri tom len jedna – či sa aj v 21. storočí objavia na Západe osobnosti, podobné tým z 20. storočia”.
Ak to však ideme posudzovať podľa obsahu vyjadrenia amerického prezidenta po nedávnom stretnutí s lídrom Číny, “odpoveďou je, že skôr nie”, ako áno, dodala Valentina Matvijenko.
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov