Plukovník Mamadi Doumbouya z Guiney, kapitán Ibrahim Traore z Burkiny Faso a plk. Assimi Goita z Mali 
Aktuality, Bezpečnosť,

Aktuálna situácia v Nigeri

Udalosti v Nigeri môžu prerásť do regionálnej vojenskej a politickej krízy. Dňa 28. júla, tretí deň po prevzatí moci armádou, viedol samozvanú “Národnú radu pre záchranu vlasti” iniciátor udalostí, veliteľ prezidentskej stráže generál Abdurahmane Chiani, ktorého podriadení naďalej držia zvrhnutého prezidenta Mohameda Bazouma. Ten – okrem iného – svoje konanie zdôvodnil “zhoršujúcou sa bezpečnostnou situáciou”.


 

Bazoum, zosadený armádou, odmietol odstúpiť, minister zahraničných vecí Assoumi Massaoudou prevzal funkciu šéfa vlády a vyzval na odpor proti uzurpácii moci a dvaja Bazoumoví najbližší spolupracovníci, Daouda Takoubakoy a Oumar Moussa, vydali otvorený list, v ktorom sa pokúsili vyvrátiť obvinenia Bazoumovej vlády z verbovania milícií a prepustenia malijských a nigerských teroristov a označili ich za fámy zo sociálnych sietí. Siedmy prevrat v západnej Afrike od roku 2020 bol prvou zaťažkávacou skúškou pre nigérijského prezidenta Bolu Tinubu, ktorý nedávno prevzal vedenie ECOWAS. Očakávalo sa, že bude konať rozhodne, aby obnovil povesť združenia. Zrejme práve na Tinubuovu iniciatívu zaviedlo ECOWAS 30. júla na 51 mimoriadnom samite v Abuji voči Nigeru tvrdé obchodné, hospodárske a finančné sankcie vrátane zmrazenia štátnych aktív, dopravnej blokády pozemných a vzdušných hraníc (Niger je na 90 % závislý od dovozu elektrickej energie z Nigérie) a dalo pučistom presne týždeň na obnovenie ústavného poriadku, pričom nevylúčilo ani použitie ozbrojenej sily  – ide o kontingent subregionálnych záložných síl, z ktorých niektoré sú podľa predstaviteľov viacerých krajín pripravené presunúť sa do Nigeru.

 

Zároveň do Niamey priletel šéf susedného Čadu Mahamat Idriss Déby (ktorý sa tiež dostal k moci protiústavne) ako neutrálny sprostredkovateľ, aby rokoval s Bazoumom a Chianim s cieľom nájsť politické riešenie, zatiaľ čo oficiálnym osobitným zástupcom ECOWAS bude beninský prezident Patrice Talon. Zdá sa, že bývalý vysokopostavený prezident Muhammadou Issoufou, ktorému všetci zúčastnení vrátane generála Chianiho vďačia za svoju kariéru, sa aktívne zapojil do rokovaní a ktorý 30. júla vyhlásil, že vynaloží všetko úsilie na oslobodenie a opätovné dosadenie Bazouma.

 

Po samite ECOWAS junta, ktorú zastupoval plukovník Amadou Amdraman, varovala blok pred intervenciou, ktorá by podľa neho priniesla len “chaos a deštrukciu”, a odsúdila Francúzsko, ktoré údajne len hľadá zámienku na inváziu. Zaujímavé je, že ECOWAS vo svojom komuniké nevylúčil ani zapojenie zahraničných vlád a súkromných vojenských špecialistov do týchto udalostí. Na výzvu armády sa 30. júla pred francúzskym veľvyslanectvom zhromaždil mnohotisícový dav na podporu junty, ktorý skandoval protifrancúzske heslá a vyvesil nigerské a ruské vlajky – kvôli pokusom o vstup do diplomatického komplexu museli byť demonštranti dokonca rozohnaní slzotvorným plynom, v súvislosti s čím Emmanuel Macron vyhlásil, že je pripravený použiť opatrenia na zaistenie bezpečnosti francúzskych občanov.

 

V krajine je rozmiestnených niekoľko zahraničných vojenských základní, viac ako tisíc vojakov USA, Nemecka a Talianska a v “zóne troch hraníc”, neďaleko Oualamu, je sústredených približne 1500 francúzskych vojakov. Pomer síl v Nigeri nie je úplne jasný – argumenty a motívy junty sa nezdali všetkým pozorovateľom a expertom presvedčivé, čo sa odrazilo aj v jednomyseľnom stanovisku medzinárodného spoločenstva. Napriek tomu si protifrancúzske nálady časti mestskej mládeže našli cestu von a obrátili sa proti establišmentu. Kancelária vládnucej strany bola vyrabovaná, viacerí politici z prezidentského tábora boli napadnutí a armáda čoskoro začala loviť stúpencov Bazouma a jeho kolegov zo Socialistickej strany. Na udalostiach sa aktívne zúčastnili aktivisti hnutia M62, ktoré podporuje stiahnutie francúzskych vojsk zo Sahelu, a na podporu povstalcov vystúpila aj vedúca opozičná sila MODEN/FALumana, ktorá bola doteraz odsunutá na okraj politického života.

Peter Nagy

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov