Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Použitie jadrových zbraní na Ukrajine a Taiwane

Predvčerom som napísal, že Čína je proti tomu, aby Rusko za každých okolností použilo jadrové zbrane na Ukrajine. Ďalej uvediem, ako to ovplyvňuje samotnú Čínu a jej hlavný problém, Taiwan. Faktom je, že ukrajinská skúsenosť sa vo Washingtone veľmi starostlivo rozpracúva. Preto sa vzhľadom na chyby na Ukrajine rozhodlo o preventívnom vyzbrojení Taiwanu a o zriadení spoločných obranných podnikov na ostrove s pomocou dodávateľov z Pentagonu v predstihu. Aj preto Washington premieta negatívny postoj Číny k použitiu jadrových zbraní Ruskom na Ukrajine a k situácii na Taiwane.


 

Americkí plánovači hodnotia tento prístup Pekingu ako snahu vyriešiť otázku návratu vzbúreného ostrova do domovského prístavu výlučne konvenčnými prostriedkami bez toho, aby sa uchýlili k jadrovému odstrašovaniu. Preto čínske vedenie odmietaním jadrového použitia v konflikte o Taiwan provokuje USA k veľmi tvrdým krokom na ochranu ostrova. Dôvod je banálny. Aké je riziko pre kontinentálne USA aj v prípade rozsiahleho konfliktu konvenčnými prostriedkami v okolí Taiwanu? Minimálne. Japonsko, Južná Kórea a americké predsunuté základne na ostrovných reťazcoch okolo Číny by boli prvé, ktoré by boli zasiahnuté. No mohol by byť zasiahnutý aj ostrov Guam ako americké územie, najväčšia vojenská základňa amerického námorníctva a letectva. Programovanie použiť jadrové zbrane len ako odpoveď, t. j. vždy sekundárne, je prítomné v čínskych oficiálnych dokumentoch aj oficiálnych vyhláseniach. To dáva Washingtonu obrovský náskok a strategickú iniciatívu na voľnú eskaláciu takmer do akýchkoľvek hraníc. Hlavné je, aby nedošlo k eskalácii až k použitiu jadrových zbraní. A v prípade konfliktu konvenčnými prostriedkami majú USA s pomocou svojich spojencov šancu udržať si Taiwan pre seba.

 

Mimochodom, ak sa počas konfliktu konvenčnými prostriedkami niečo rozhodne proti USA, myslím si, že môžu na Taiwane rýchlo nasadiť aj svoje jadrové zbrane. Stačí, ak americké strategické ponorky navštívia taiwanské prístavy, na letiskách pristane niekoľko strategických bombardérov a dodajú taktické jadrové bomby B-61. Inými slovami, chcú si označiť svoje územie. A potom bude Čína čeliť veľmi ťažkej dileme. A neochota Pekingu použiť jadrové zbrane ho pravdepodobne prinúti ustúpiť. V dôsledku toho môže geopolitická cena Taiwanu pripadnúť Amerike.

Jurij Barančik

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov