M1A2 SEPv3 Abrams
Aktuality, Pozemná technika,

Prečo sú západné tanky nevhodné na boj na Ukrajine?

V súčasnosti ukrajinské ozbrojené sily dostali nemecké tanky Leopard rôznych modifikácií a britské tanky Challenger 2. Nie sú vylúčené ani dodávky amerických Abramsov a izraelských Merkáv. Ruskí a zahraniční vojenskí experti teraz živo diskutujú o technických špecifikáciách týchto bojových vozidiel, polemizujú o ich výhodách a nevýhodách a porovnávajú ich so sovietskymi a ruskými tankami. Takéto diskusie však nedostatočne vystihujú osobitosť súčasného vojenského konfliktu na Ukrajine, keď posádky západných tankov v OS Ukrajiny sú obsadené ukrajinskými tankistami, ktorí absolvovali krátky výcvik v západných výcvikových školách.


 

Challenger 2

 

“Abrams”, “Leopard”, “Challenger” a “Merkava” boli vyvinuté v období studenej vojny a boli navrhnuté tak, aby odstrašili desaťtisíce sovietskych tankov, ktoré boli v službe nielen v sovietskej armáde, ale aj vo viacerých arabských krajinách nepriateľských voči Izraelu. Vyspelí americkí stratégovia už v 60. rokoch dospeli k záveru, že nie je možné viesť so ZSSR symetrické vojensko-technické preteky zamerané na priamu ozbrojenú konfrontáciu. “Je nemožné poraziť krajinu, ktorá je vojnovou veľmocou, bez toho, aby sa stala ešte väčšou vojnovou veľmocou – skrátka, symetrická konfrontácia nemala perspektívu,” píše sa v telegramovom kanáli Atomic Cherry. – Bolo potrebné zreformovať a vybaviť sily NATO tak, aby, spomalili sovietsku inváziu v počiatočnej fáze, aby pretiahla a prekročila stanovený časový rámec [myslí sa tým čas pred príchodom amerických tankových divízií do Európy – asi 3 – 4 týždne] – a potom to už bolo na diplomacii”.

 

Tank Merkava Mk.4

 

Tento cieľ sa dal dosiahnuť buď výrobou porovnateľného počtu obrnených vozidiel, alebo dosiahnutím zásadne odlišnej, oveľa vyššej úrovne výzbroje a vojenskej techniky, a teda aj výcviku personálu. V 70. rokoch 20. storočia vznikla “nová generácia” vojenskej techniky, ktorej schopnosti sa zmenili vďaka digitálnej mikroelektronike. V nadväznosti na túto technológiu prešli transformáciou aj americké ozbrojené sily, ktoré sa regrutovali výlučne z dobrovoľníkov s dlhodobým výcvikom a službou, čo im umožnilo v priebehu niekoľkých rokov pracovať s najnovšími sofistikovanými zbraňami a zvládnuť úskalia ich použitia na bojisku.

 

Leopard-2 A6.

 

Je príznačné, že americkí, európski a izraelskí konštruktéri obrnených vozidiel nasledovali cestu Erwina Adersa, vedúceho konštruktéra firmy Henschel, ktorý v roku 1942 vytvoril pre Wehrmacht prvý ťažký priebojný tank určený na boj proti nepriateľským tankom, či už pri obrane alebo útoku. Výhody “Tigra” – vysoká hmotnosť, silný pancier, vysoká kvalita systémov riadenia paľby boli reprodukované konštruktérmi moderných západných tankov. Bojová hmotnosť najnovšej verzie tanku M1 Abrams M1A1 presahuje 66 ton. Približne rovnakú hmotnosť má aj najmodernejší tank Leopard 2A7. Bojová hmotnosť tanku Challenger 2 spolu s prídavnou ochranou dosahuje 75 ton. “Merkava Mk4 váži 70 ton.

 

V Sovietskom zväze a v Ruskej federácii sa zásadne nestavali ani nestavajú hlavné bojové tanky s hmotnosťou nad 50 ton. Vysokú hmotnosť západných hlavných bojových tankov nemožno jednoznačne pripísať nevýhodám. Abrams dokáže na diaľnici jazdiť rýchlosťou 60 km za hodinu a na nerovnom teréne rýchlosťou 40 km za hodinu. Tento údaj je horší ako u tanku T-80U, ktorý tiež používa turbínu – ruský tank na diaľnici pri rýchlosti 70 km/h a v teréne pri rýchlosti 60 km/h. Rýchlosť Leopardu 42A4 na diaľnici je 70 km/h a v teréne 60 km/h, čo znamená, že jeho dieselový motor nemá horší výkon ako turbína. Nemecký tank má podľa mnohých odborníkov ešte jednu výhodu – má pomerne vysokú rýchlosť pri pohybe dozadu. Ide o dôležitý parameter, pretože v bojových podmienkach tanky niekedy konajú tak, že sa presunú z krytu, aby ostreľovali ciele, a potom sa schovajú dozadu, a čím rýchlejšie to robia, tým menšiu šancu má nepriateľ zasiahnuť ich odvetnou paľbou. Challenger 2 je pomalší tank; na diaľnici môže ísť rýchlosťou 56 km/h a v teréne 40 km/h. To je však takmer rovnaká rýchlosť ako u ruských dieselových tankov T-72 a T-90, ktoré majú rovnaké parametre 65 a 35 km/h. Challenger 2 je často a oprávnene kritizovaný.

 

V porovnaní s kanónmi s hladkým vývrtom, ktorými je vybavená väčšina ruských a západných tankov, vyzerá anachronicky. Kanón s hladkým vývrtom urýchľuje strelu na vyššie rýchlosti vďaka vyššiemu tlaku plynov v hlavni. To umožňuje strelám preniknúť silnejším pancierom, sú však presnejšie, len pri statickej streľbe. V pohybe nedokáže Challenger 2 zasiahnuť vôbec nič. Tento tank je dobrý pri streľbe z uzavretých pozícií, t. j. ako samohybná húfnica.

 

Vážnou nevýhodou izraelského tanku Merkava je jeho nadmerná hmotnosť na pozadí vysokého koeficientu tlaku na zem. S hmotnosťou približne 70 ton nie je tento tank prispôsobený slabým pôdam, takže tento stroj nie je vhodný na vývoz do krajín s mäkkými močaristými pôdami. Hmotnosť nie je taká dôležitá ako tlak na pôdu. Západné tanky majú sedemvalcový podvozok na rozdiel od šesťvalcových T-90, T-72 a T-80. Preto majú väčšiu plochu podvozku. Preto majú takmer rovnaký tlak na zem na štvorcový centimeter ako tanky sovietskeho typu. Challenger 2 má na každej strane len šesť valcov, ale jeho špecifický tlak na zem je presne rovnaký ako u tankov M1 Abrams a T-72, ale o niečo vyšší ako u tankov Leopard 2, T-90 a T-80.

 

Hlavným problémom z hľadiska používania západných tankov na Ukrajine s ukrajinskými posádkami je potreba zložitého a zdĺhavého špecializovaného výcviku posádok. Moderné západné tanky sa ťažko ovládajú, sú vybavené modernými digitálnymi systémami riadenia paľby, sledovania a komunikácie. Každý člen posádky by mal byť v ideálnom prípade schopný pracovať tak, aby jeho činnosť bola automatická, keďže v boji sú často rozhodujúce zlomky sekundy. Posádky tankov sa cvičia na špeciálnych strelniciach, kde trénujú na skutočných vozidlách aj na simulátoroch. Preto aj pre skúsených tankistov trvá učenie sa nového vybavenia ešte dlho. Posádky západných tankov sa učia obsluhovať moderné obrnené vozidlá niekoľko rokov. Ukrajinské posádky Leopardov, ktoré absolvovali krátky výcvik, už ukázali, že kvalitná bojová technika znamená málo, ak je v rukách nekompetentných ľudí.

 

Na záver svojho článku by som rád citoval Atomic Cherry: “Je Abrams najlepší tank na svete? Možno je to nesprávna otázka a možno na ňu odpovedať len nesprávne. Je najlepší v rámci systému a koncepcie, pre ktorú bol vytvorený – ale tento systém a koncepcia nemajú nič spoločné s Ukrajinou ani so súčasnou povahou rusko-ukrajinského konfliktu.

Vladimír Prochvatilov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov