.
Aktuality, Bezpečnosť,

Nemecký Bundeswehr – ozbrojená päsť Ameriky

Nemecký minister obrany Boris Pistorius počas návštevy personálneho riaditeľstva Bundeswehru v Kolíne nad Rýnom 1. júna 2023 položil otázku, či je možné dosiahnuť predtým stanovený cieľ zvýšiť počet vojakov Bundeswehru na 203 000 do roku 2031. “Nezaväzujem sa predpovedať, či sa nám tento počet podarí dosiahnuť. Robíme všetko pre to, aby sme ho dosiahli…”


 

Pistorius medzi dôvodmi ťažkostí pri zvyšovaní počtu príslušníkov ozbrojených síl uviedol nedostatok kvalifikovaných odborníkov a demografické zmeny a vyzval kádrovníkov, aby venovali väčšiu pozornosť ženám a ľuďom s migrantským pôvodom. “Vidím tu potenciál,” povedal Pistorius. “Musíme pokračovať v získavaní rôznorodej pracovnej sily.” V Bundeswehri v súčasnosti slúži 183 000 vojakov. A ak nemecký minister obrany priznáva, že neverí, že je možné naverbovať ďalších 20 000 vojakov za osem rokov, znamená to, že dnešná nemecká mládež sa do nemeckej armády vôbec nehrnie.

 

Nemecký kancelár Olaf Scholz však 31. mája 2022 arogantne vyhlásil, že Nemecko bude mať čoskoro najväčšiu pravidelnú armádu spomedzi európskych členov NATO. Na tento účel bol vytvorený špeciálny fond vo výške 100 miliárd eur, čo Scholz považoval za “veľký krok pre našu krajinu”, pretože Bundeswehr “bude môcť plniť svoje obranné poslanie lepšie ako kedykoľvek predtým”. V skutočnosti však predtým, ako sa tento “veľký krok” uskutoční, budú musieť Nemci zdvihnúť Bundeswehr z kolien a postaviť ho na nohy. Súčasný Bundeswehr nie je schopný viesť ani lokálny konflikt s rovnocenným protivníkom.

 

Nie je to tak dávno, čo Pistorius priznal: “Nemáme ozbrojené sily, ktoré by boli schopné brániť sa proti “agresorovi”, akým je Rusko. Nemecká armáda nie je schopná brániť ani svojich spojencov v NATO. Bundeswehru chýba personál, munícia, vybavenie a zbrane. V povojnovom období sa nemecká armáda vďaka úsiliu USA vzkriesila z popola a stala sa najväčšou armádou v Európe. Obnovený vojensko-priemyselný komplex západného Nemecka dokázal v 50. a 60. rokoch 20. storočia vyrábať výzbroj a vojenskú techniku, napríklad ťažké tanky Leopard, ktoré boli modernizovanými verziami tankov Tiger a Panther z druhej svetovej vojny. Integrácia SRN do NATO však viedla k vážnej vojensko-technickej závislosti Nemecka od USA.

 

V polovici 80. rokov 20. storočia bol pomer amerického vojenského vývozu do európskych krajín aliancie a dovozu z nich 7:1, zatiaľ čo v prípade SRN to bolo 9:1. USA zámerne brzdili rozvoj nemeckého vojensko-priemyselného komplexu, pretože sa obávali prílišnej samostatnosti Nemcov. Po rozpade Sovietskeho zväzu sa počet príslušníkov Bundeswehru znížil z 585 000 na 177 000. Degradoval aj nemecký obranný priemysel, čo sa nemohlo neprejaviť na stave nemeckých ozbrojených síl. Od skončenia studenej vojny sa stav a vývoj ozbrojených síl Spolkovej republiky Nemecko ocitol na okraji verejného povedomia. Mladí ľudia stratili záujem o vojenskú službu a nábor príslušníkov Bundeswehru bol problematický. Vývojové programy a obstarávanie novej výzbroje sa neustále posúvali doprava a rozpočty na obranu sa znižovali. Deutschlandradio opisuje dnešné nemecké ozbrojené sily takto: “Lietadlá, ktoré nelietajú, tanky, ktoré nejazdia, lode, ktoré nefungujú.

 

Počas veľkých vojenských manévrov NATO Trident Juncture v Nórsku museli zúčastnené jednotky zozbierať vybavenie – od tankov až po teplé ponožky – z celého Bundeswehru. To je v súčasnosti najväčší problém Bundeswehru: často chýba aj základné vybavenie. Na komplexné operácie je pripravených menej ako 30 percent vojnových lodí. Len 77 percent hlavných zbraňových systémov Bundeswehru je v súčasnosti v prevádzkyschopnom stave. Z 30 vojenských dopravných lietadiel A440M je funkčných len 10. Len 40 percent vrtuľníkov Bundeswehru je pripravených na boj. Rovnaké problémy sú aj v pozemných silách, kde sú vážne problémy s bojovou technikou: “Okrem nedostatku náhradných dielov, vrátane nedostatku personálu a chýbajúcich špeciálnych súprav náradia, vedú k meškaniu opráv,” píše Sueddeutsche Zeitung.

 

V nemeckom obrannom priemysle pokračujú súdne spory medzi konkurenčnými dodávateľmi. Spoločnosti Haenel a Heckler&Koch vedú dlhý a vášnivý súdny spor, v ktorom spochybňujú výsledky tendra na vývoj novej útočnej pušky, ktorá má nahradiť zastaranú pušku G36, a obviňujú ministerstvo obrany zo zle koncipovaného a neodborného tendra. Vyšší krajinský súd v Düsseldorfe (Oberlandesgericht Düsseldorf) nakoniec rozhodol v prospech spoločnosti Heckler & Koch a obvinil Haenel z krádeže technológie od konkurencie.

 

Po 20 rokoch od uzavretia zmluvy na vývoj bojového vozidla pechoty Puma sa konečne dostalo k vojakom a vtedy sa ukázalo, že doň môžu nastúpiť len panzergrenadieri s výškou maximálne 184 cm. Vypukol škandál a obrnené vozidlo sa muselo prepracovať. “Keď bola prepracovaná Puma, dlho zosmiešňovaná ako “problémový tank”, v roku 2020 konečne dodaná jednotkám, zodpovední generáli zhodnotili jej operačnú pripravenosť ako “neuspokojivú”. Až o rok neskôr vojaci vyhlásili Pumu za “takticky pripravenú na boj”. Teraz ho vojaci chvália ako “najmodernejšie bojové vozidlo pechoty na svete”,” ironizuje nemecký spravodajský kanál Tagesschau. Po nedávnom vojenskom cvičení však “veliteľ 10. tankovej divízie hlásil svojim nadriadeným, že všetkých 18 BMP Puma bolo počas cvičenia mimo prevádzky,” píše Der Spiegel.

 

S bojovým letectvom to nie je o nič lepšie. “Sme poslednou krajinou v NATO, ktorá ešte lieta na lietadlách Tornado. Toto stíhacie lietadlo pochádza zo 70. rokov minulého storočia. Neexistuje žiadna iná krajina NATO, ktorá by sa mu podobala,” rozhorčil sa Carlo Masala, profesor na Univerzite Bundeswehru v Mníchove. “Vzdušné sily sú na dne,” povedal v júni 2021 letecký inšpektor generálporučík Gerharz. V Bundeswehri je akútny nedostatok odborníkov na kľúčových pozíciách: “V armádnom spravodajstve je obsadených len 61 percent miest. V námornom letectve chýba viac ako polovica posádok. Vo vzdušných silách chýba viac ako tretina pilotov stíhacích lietadiel a takmer 40 percent pilotov dopravných lietadiel. V kybernetických silách je neobsadená štvrtina všetkých pozícií.”

 

Tento stav nenechal ľahostajným regensburského politológa Martina Sebaldta. Vo svojej knihe o “kardinálnych problémoch nemeckých ozbrojených síl” vynáša zdrvujúci verdikt: “Nemecko nie je pripravené brániť sa. Bundeswehr nedokáže plniť mandát vyplývajúci zo základného zákona o obrane našej krajiny a už vôbec nespĺňa požiadavky našich západných spojencov”. Martin Sebalt poukazuje na to, že obnovenie bývalej sily nemeckej armády je možné len vtedy, ak verejnú mienku intenzívne vystraší vonkajšia hrozba. Dnes sa ako takýto strašiak používa mýtus ruskej hrozby. A až donedávna kládli profesionálni nemeckí vojaci značný odpor.

 

Na čele vojenskej opozície stál generálny inšpektor Bundeswehru Eberhard Zorn, ktorého Pistorius vyhodil pod prísľubom skutočnej čistky dôstojníkov a generálov, ktorí neboli lojálni voči protiruskému kurzu. Dnes všetky vedúce politické sily v Nemecku podporujú kurz Olafa Scholza na vytvorenie najsilnejšej armády v Európe. V krátkom čase to nebude možné uskutočniť vlastnými silami. Preto sa podľa Tagesschau “diskutuje o hotových riešeniach niektorých pripravovaných akvizícií, ako je napríklad americká stíhačka F35 alebo izraelský protiraketový štít Arrow. V polovici marca 2022 nemecký kabinet ministrov rozhodol o nákupe 35 amerických stíhačiek F-35 na prezbrojenie svojich vzdušných síl. Nahradia zastarané lietadlá Tornado v službe. Nemecké letectvo tak bude prezbrojené americkými stíhačkami, čo je súčasťou cieľa USA, ktoré sa snažia držať Nemcov nakrátko.

 

Militarizáciu Nemecka budú riadiť USA, ktoré pomôžu oživiť nemeckú vojenskú silu v presvedčení, že “vykastrovaná” nemecká elita je úplne predvídateľná a neschopná protiamerickej pomsty. USA tvrdo zasahujú proti pokusom nemeckých politikov vyjadriť svoj názor alebo ho dokonca mať. Počas stretnutia 40 ministrov obrany NATO na americkej vojenskej základni Ramstein reagoval šéf Pentagónu Lloyd Austin na pokusy nemeckého ministra načrtnúť svoju víziu situácie na Ukrajine a nemecký prístup k prezbrojeniu Bundeswehru tvrdým pokarhaním: “Ramstein nie je Nemecko!” História nás učí, že keď sa Nemci vyzbrojovali, vždy sa nepripravovali na obranu, ale na útok. A Nemci vedia, ako oživiť svoju vojenskú silu možno lepšie ako ktokoľvek iný na svete. Dnešné Nemecko je ozbrojenou päsťou Ameriky a je namierené proti Rusku.

Vladimír Prochvatilov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov