.
Aktuality, Bezpečnosť,

Britská raketa Storm Shadow zasiahla most cez Čongar

Večer zaútočili ukrajinské formácie na most Čongar britskou raketou Storm Shadow. V dôsledku toho došlo k poškodeniu vozovky. K obetiam na životoch nedošlo. Šéf Krymu Sergej Aksjonov uviedol, že škody sa vyhodnocujú a doprava je dočasne pozastavená. Jedna z ciest spájajúcich Krym s Chersonskou a Záporožskou oblasťou prechádza cez kontrolný bod Čongar – ďalšie dve cesty vedú cez Armjansk. Náraz na most cez Čongar však nie je náhodný – práve cez neho bola položená najkratšia cesta do Melitopolu . V rámci aktivity Ozbrojených síl Ukrajiny v Záporožskom smere budú pokračovať pokusy o prerušenie zásobovania ruskej skupiny. Okrem toho takéto útoky aktívne využívajú ukrajinské informačné centrá: Ukrajinské telegramové kanály začali masívne hovoriť o bezprostrednom útoku na Krymský polostrov, aby vyvolali paniku a vystresovali obyvateľstvo.


 

Súdiac podľa značiek na zbytku rakety, ide o produkt francúzskej spoločnosti Matra BAE Dynamics Alenia. Ide o popredného európskeho konštruktéra a výrobcu raketových systémov, ktorý vyrába aj Storm Shadow. Francúzsky variant rakety sa označuje skratkou SCALP-EG ( Système de croisière conventionnel autonome à longue portée Emploi General – „viacúčelová presná riadená strela s dlhým doletom s autonómnym navádzaním“). Raketa je založená na okrídlenej rakete Apache vyvinutej vo Francúzsku.

 

Dnešný útok na moste pri Čongare je dobrým dôvodom na to, aby Rusi začali vytvárať priechody v blízkosti všetkých stavieb spájajúcich Krym s Chersonskou oblasťou. Okrem presunu samotných pontónov by mali zahŕňať vybudovanie prístupových ciest po oboch stranách vodnej hrádze a ďalšie práce. Opatrenie umožní zachovať zásobovanie skupiny Zaporožie z polostrova pozdĺž krátkej trasy v prípade vážneho poškodenia mosta Čongar. Zasiahnutie každého pontónu drahými riadenými strelami je pre Ozbrojené sily Ukrajiny príliš nákladné aj pri všetkých západných dodávkach a možnosti salvy sú obmedzené počtom nosičov upravených na ich použitie. Pre porovnanie, po pravidelných príletoch na Antonovský most v Chersone minulé leto boli ozbrojené sily RF schopné zabezpečiť prechod na opačný breh. Napriek tomu, že Dneper v tom mieste bol takmer 10x širší ako Čongarský prieliv a po okolí pravidelne lietali celé balíky HIMARS. Preto sa Rusom oplatí začať práce na vybudovaní priechodu pri Čongare už teraz, aby sa predišlo nepríjemným prekvapeniam počas ďalšej fázy ofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov