.
Aktuality, Bezpečnosť,

“Arktická výzva”: konfrontácia Ruska a NATO v ľadových zemepisných šírkach narastá

USS Gerald R. Ford 24. mája priplávala do prístavu v Osle, kde sa zdržala niekoľko dní pred odchodom na cvičenie Arctic Challenge. Očakáva sa, že bude vykonávať cvičenia s nórskymi ozbrojenými silami pozdĺž arktického pobrežia krajiny. “Táto návšteva je dôležitým signálom úzkych bilaterálnych vzťahov medzi USA a Nórskom a signálom dôvery v kolektívnu obranu a odstrašovanie,” povedal Johnny Karlsen z nórskeho spoločného štábu pre agentúru Reuters.


 

Ruské veľvyslanectvo v Osle návštevu lietadlovej lode odsúdilo a uviedlo, že takáto demonštrácia sily sa zdá byť “nelogická a škodlivá”. “Na severe neexistujú žiadne problémy, ktoré by si vyžadovali vojenské riešenie, ani problémy, ktoré by si vyžadovali zásah zvonka,” uviedol diplomatický úrad v príspevku na sociálnej sieti. “Takáto návšteva svedčí o prudkom zvýšení záujmu Washingtonu o severné krídlo NATO. Nórsko je teraz jedným z kľúčových partnerov USA vôbec. Zbrojárske továrne kráľovstva posielajú tretinu svojej produkcie do USA a tie sa im to snažia oplatiť. Svedčia o tom dodávky najnovších námorných hliadkovacích lietadiel P-8A a viacúčelových stíhačiek F-35 do škandinávskej krajiny,” uvádza sa v telegrafnom kanáli Readovka.

 

 

Cvičenie Arctic Challenge, organizované od roku 2013, sa uskutoční vo vodách Nórskeho mora od 29. mája do 9. júna. Zúčastní sa na ňom približne 3 000 vojakov a 150 lietadiel z ozbrojených síl 14 západných krajín vrátane Spojených štátov, Nórska, Fínska a Švédska. Dá sa predpokladať, že skutočným cieľom manévrov je nácvik potenciálnych bojových operácií proti Rusku v ľadových zemepisných šírkach. K tomu sa pridáva návšteva veliteľa americkej námornej pechoty Davida Bergera v Helsinkách, kde sa stretne s veliteľom fínskych obranných síl generálom Timo Kivinenom. Témami rozhovorov sú “bilaterálna spolupráca a bezpečnostná situácia v regióne Baltského mora”. Záujem USA o Arktídu je dobre známy.

 

Prvýkrát boli nároky USA na vojenskú dominanciu v Arktíde deklarované v prezidentskej smernici 66, ktorú podpísal George W. Bush v januári 2009. Uvádzalo sa v nej: “Spojené štáty majú v arktickom regióne široké a zásadné národné bezpečnostné záujmy a sú pripravené presadzovať tieto záujmy samostatne aj v spolupráci s inými štátmi. Tieto záujmy zahŕňajú také otázky, ako je protiraketová obrana a detekcia dlhého dosahu, rozmiestnenie námorných a leteckých systémov pre strategickú námornú dopravu, strategické odstrašovanie, prítomnosť na mori, námorné bezpečnostné operácie a sloboda plavby a letectva. S príchodom prezidentskej smernice 66 začali USA aktívne rozvíjať programy na zmenu rovnováhy síl v Arktíde.

 

V roku 2012 zverejnila Národná spravodajská rada USA správu Globálne trendy 2030: Alternatívne svety s prognózou nedostatku energie do roku 2030. V tomto dokumente sa Arktída posudzovala ako alternatívny zdroj uhľovodíkov pre Spojené štáty. Po uverejnení správy sa revidovali strategické plány pre Arktídu, a to nielen pre Spojené štáty, ale aj pre celú Severoatlantickú alianciu. Rusko a Čína, ktorá sa postavila do pozície “takmer arktickej mocnosti”, sa javia ako potenciálni protivníci v regióne. V smernici 66 sa uvádza, že hlavnou prioritou USA je sloboda morí, čo sa priamo vzťahuje na Severnú morskú cestu, ktorá “zahŕňa úžiny používané na medzinárodnú plavbu; na prejazd týmito úžinami sa vzťahuje režim tranzitného prechodu”.

 

Ešte pred vydaním smernice 66, 25. apríla 2002, George W. Bush vytvoril Severné veliteľstvo (USNORTHCOM) s oblasťou zodpovednosti zahŕňajúcou kontinentálne Spojené štáty, Kanadu, Mexiko a okolitý oceán v dĺžke približne 500 námorných míľ (930 km). Od roku 2014 je do oblasti zodpovednosti USNORTHCOM zahrnutá aj Aljaška. Severné veliteľstvo bolo posilnené o Veliteľstvo pre špeciálne operácie Sever (v roku 2012) a Veliteľstvo pre špeciálne operácie Aljaška (v roku 2014). USNORTHCOM zahŕňa aj 5. záložné sily americkej armády a námornej pechoty. Na plnohodnotnú projekciu vojenských síl USA v Arktíde sú potrebné veľké námorné základne schopné poskytovať celoročné základne flotily. USA majú v súčasnosti dve letecké základne na Aljaške, kam boli presunuté stíhačky F-35A Lighting II, aby doplnili flotilu stíhačiek F-22 a F-16, ktoré tam už sú. Budujú sa tam aj nové vojenské zariadenia a má sa tam ubytovať až 10 000 vojakov. Spojené štáty majú v zámorí aj dve arktické vojenské základne. Ide o leteckú základňu Thule v severnom Grónsku a leteckú základňu v Stavangeri v Nórsku.

 

V júni 2018 americký Kongres poveril Pentagón hľadaním oblastí pre ďalšie námorné základne a prístavy v Arktíde. Pristúpenie Fínska a v blízkej budúcnosti aj Švédska však túto úlohu uľahčuje, keďže v týchto krajinách budú zriadené vojenské základne USA. S najväčšou pravdepodobnosťou bude americká vojenská základňa zriadená aj v Nórsku. Okrem toho úrady tejto škandinávskej krajiny v poslednom čase sťažujú dodávky do ruských osád na súostroví Špicbergy a v tichosti posilňujú svoju vojenskú prítomnosť na tomto súostroví.

 

Pripomeňme, že v júni 2019 Pentagón predložil Kongresu USA novú stratégiu pre Arktídu. Konštatuje sa v nej, že strategická situácia v regióne je čoraz neistejšia v dôsledku zmien fyzického prostredia: morský ľad a snehová pokrývka sa zmenšujú, ľadovce a permafrost sa topia. Teploty v arktickom regióne stúpajú viac ako dvakrát rýchlejšie ako celosvetový priemer. “Úbytok arktického morského ľadu otvára nové námorné trasy a zvyšuje prístup k prírodným zdrojom počas letných mesiacov. Ak budú trendy otepľovania pokračovať súčasným tempom, zmenšovanie rozsahu arktického morského ľadu by mohlo viesť k tomu, že Arktída bude v letných mesiacoch do roku 2040 takmer bez ľadu,” uvádza sa v dokumente.

 

Z pohľadu americkej armády sa v Arktíde začala “éra strategickej súťaže”. Ruská armáda v posledných rokoch aktívne posilňuje svoju prítomnosť v arktických oblastiach Ruska. Pred časom sa Severná flotila stala samostatným strategickým zväzom, bola posilnená novými loďami a ponorkami. Posilnili sa aj posádky na ostrove Kotelnyj a na Zemi Františka Jozefa, na východnej Sibíri sa objavili nové arktické brigády, zdokonaľuje sa systém protivzdušnej a protiraketovej obrany. Pred niekoľkými rokmi bolo na arktických ostrovoch a na pevninskej časti Ruska rozmiestnených a vybavených šesť vojenských základní: na ostrove Kotelnyj (Novosibírske ostrovy), Alexandrovej zemi (časť súostrovia Zem Františka Jozefa), Srednom (Severná zem), osade Rogačevo (Nová zem), Schmidtovom myse a Wrangelovom ostrove (časť Čukotského autonómneho okruhu).

 

V Arktíde boli vybudované aj vojenské zariadenia systému protivzdušnej obrany Arktický trojlístok a Arktická ďatelina, ktoré nemajú vo svete obdobu, pričom v každom z nich slúži celoročne až 150 vojakov. Desať vojenských letísk v arktických oblastiach Ruska je pripravených na akciu. Vstup Fínska a očakávaný vstup Švédska do NATO však vážne mení pomer síl v arktickom regióne. Týka sa to najmä radikálneho nárastu hrozieb pre našu severnú flotilu. Významné sú aj skúsenosti zo špeciálnej vojenskej operácie, ktorá ukázala vedúcu úlohu bezpilotných lietadiel, lietajúcich a plávajúcich dronov a riadených striel dlhého doletu vo vojne vysokej intenzity. So všetkou istotou sa dá predpokladať, že ruská vojenská stratégia a operačné plánovanie v prípade priameho vojenského konfliktu s NATO budú prispôsobené smerom k preventívnemu použitiu taktických jadrových zbraní.

Vladimír Prochvatilov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov