„Môžete prinútiť centrálne bankovníctvo spievať a pritom byť skutočne veľmi rozumní,“ povedala Christine Lagarde, vtedajšia generálna riaditeľka MMF predsedníčke centrálnej banky Elvíre Nabiullinovej v roku 2018
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruská banka opäť hrá proti Rusku. Obmedzí obchodovanie s akciami spoločností dodávajúcich zbrane na Ukrajinu?

Ruskí občania boli dlhé roky zvyknutí na hazard na burze zo strany peňažných orgánov krajiny. Na začiatku tohto desaťročia sa do tejto hry zapojili milióny “fyzických osôb” (fyzické osoby Ruskej federácie). Dôležitým míľnikom v privykaní občanov na hazard na burze bolo rozhodnutie moskovskej burzy (a za ňou stojacej Ruskej banky ako finančného megaregulátora) začať na burze obchodovať s cennými papiermi zahraničných emitentov. Stalo sa tak v auguste 2020.


 

Odvtedy milióny ruských investorov získali akcie zahraničných spoločností. Mimoriadny záujem bol o cenné papiere amerických emitentov, ako sú Apple, Tesla, AMD, Intel, Boeing, United Airlines, Novartis, PetroChina, DuPont, T-Mobile US, Colgate-Palmolive, Novartis a ďalšie. Podľa názoru serióznych odborníkov bolo prijatie cenných papierov USA a niektorých ďalších západných krajín na ruský trh chybné: v tom čase už Washington a jeho spojenci uplatňovali voči Rusku viaceré hospodárske sankcie a pripravovali nové. Zároveň sa na ruskej burze obchodovalo s akciami takých spoločností amerického vojensko-priemyselného komplexu, ako sú Boeing, Raytheon Technologies, Lockheed Martin, Northrop Grumman a General Dynamics.

 

Dôležitým prvkom mechanizmu obchodovania s cennými papiermi je Národný depozitár vyrovnania (NSD), špecializovaná spoločnosť poskytujúca služby evidencie, úschovy a prevodu práv k cenným papierom. NSD je dôležitým článkom spájajúcim ruský trh s cennými papiermi so zahraničnými emitentmi prostredníctvom niekoľkých zahraničných depozitárov cenných papierov. Medzi tieto depozitáre patria Euroclear (Belgicko) a Clearstream (Luxembursko).

 

Koncom februára prestali komunikovať s ruským NSD. Začiatkom júna Európska únia v rámci šiesteho balíka sankcií uvalila na NSD sankcie, ktoré právne odrezali ruských investorov od jeho cenných papierov. V minulom roku sa jednotliví ruskí investori, dokonca aj skupiny investorov, pokúšali prostredníctvom právnikov a súdov získať prístup k zablokovaným zahraničným cenným papierom, ale všetko sa ukázalo ako márne.

 

Koncom januára 2023 Ruská banka oznámila, že výška zablokovaných aktív ruských investorov v zahraničí sa k 30. novembru 2022 odhaduje na 5,7 bilióna rubľov; niečo vyše 20 % patrí fyzickým osobám. Podľa výmenného kurzu rubľa na konci novembra minulého roka sa táto suma rovná 92,3 mld. dolárov alebo 89,9 mld. eur. Európska komisia odhaduje, že belgický depozitár Euroclear drží cenné papiere ruských investorov v hodnote 50 mld. A luxemburský Clearstream má v držbe 5 mld. Na iných miestach v EÚ je v držbe ďalších 12,5 miliardy EUR. Na tieto dva depozitáre spolu pripadá viac ako 60 % všetkých blokovaných aktív ruských investorov na celom svete a viac ako 80 % aktív blokovaných v rámci EÚ.

 

V decembri belgické a luxemburské orgány oznámili, že sú pripravené čiastočne rozmraziť cenné papiere ruských investorov. Na tento účel potrebuje NSD oficiálne povolenie belgického a luxemburského ministerstva financií, zatiaľ čo ruskí investori musia prostredníctvom NSD predložiť všetky potrebné dokumenty. Licencie, ktoré Belgicko a Luxembursko vydali spoločnosti NSD, mali mimoriadne obmedzenú platnosť – od 30. decembra do 7. januára. V novoročnom týždni bolo potrebné predložiť množstvo dokumentov a odborníci označili tento termín za nereálny.

 

Napriek tomu sa väčšina investorov rozhodla obetovať novoročné sviatky na záchranu svojich aktív. Už 8. januára makléri, ktorí boli tiež ukrátení o novoročné sviatky, hlásili, že nedostali z Európy žiadnu odpoveď na žiadosti svojich klientov, aktíva zostali zablokované. Neskôr začali prichádzať štandardné odpovede ruským maklérom a investorom s odmietnutím ich odblokovania. Mimochodom, v dokumentoch belgického a luxemburského ministerstva financií, ktoré definovali pravidlá možného odblokovania, sa ani slovom nehovorilo o osude dividend nahromadených počas mesiacov zmrazenia. A začiatkom februára vyšlo najavo, že čistý zisk spoločnosti Euroclear v minulom roku vyskočil o 162 % na 1,2 miliardy eur. Polovicu tejto sumy tvoril zisk z aktív zmrazených v dôsledku ruských sankcií. Spoločnosť Euroclear označila finančné údaje za rok 2022 za rekordné. Belgický depozitár to uviedol vo svojej oficiálnej správe: “Budúce príjmy súvisiace so sankciami budú naďalej závisieť od prevládajúcich úrokových sadzieb a vývoja sankcií. Správna rada očakáva, že úrokové príjmy budú naďalej rásť s tým, ako sa budú hromadiť zablokované platby a splátky, ale v roku 2023 pomalším tempom.”

 

Apetit prichádza s jedlom. Belgická spoločnosť Euroclear si užíva sedenie na zmrazených ruských aktívach, ktoré stabilne generujú zisky. Dnes už nielen európske depozitáre, ale aj úradníci z Bruselu uvažujú o “večnom” zmrazovaní ruských aktív. Prečo teda Európa predviedla divadlo s cieľom rozmraziť ruské aktíva? Podľa jednej z teórií chcela získať viac informácií o ruských investoroch a využiť ich na zvýšenie účinnosti svojej hybridnej vojny proti Rusku.

 

Ivan Rybin v knihe Čie peniaze boli pochované v európskych depozitároch píše: “Európania ich informácie radi prijmú.” A okamžite ich zverejnia, a to aj v našich médiách. Mimochodom, toto zverejnenie bude mať účinok trhacej bomby, pretože tam budú také mená a postavy, že “prudké zvýšenie sociálneho napätia” v Rusku bude nevyhnutné. Mnohí sa domnievajú, že obchodovanie so zahraničnými cennými papiermi na ruskej burze sa úplne zastavilo pred rokom, keď sa začala operácia na Ukrajine. Áno, zastavili, ale nie úplne, ale čiastočne.

 

Ruský akciový trh dnes pripomína divadlo absurdity. Väčšina cenných papierov zahraničných emitentov bola zmrazená. Väčšina, ale nie všetky. S pomerne veľkým počtom týchto cenných papierov sa stále obchoduje na petrohradskej burze. Ku koncu januára bol objem obchodov so zahraničnými cennými papiermi na petrohradskej burze 1,5-krát vyšší ako v predchádzajúcom mesiaci. Najžiadanejšie sú akcie vojenských korporácií, ktorých zisky vzrástli vďaka dodávkam ich výrobkov na Ukrajinu. Podľa odhadov expertov je na burze SPX k dispozícii 11 zahraničných spoločností vojensko-priemyselného komplexu dodávajúcich zbrane na Ukrajinu. Medzi nimi sú americké spoločnosti Raytheon Technologies, Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman, General Dynamics, L3Harris, Aerojet Rocketdyne, AeroVironment, V2X a Sturm & Ruger a nemecký Rheinmetall. Minulý týždeň to oznámil poslanec Štátnej dumy Alexander Jakubovský (Jednotné Rusko). Požiadal predsedníčku centrálnej banky Elvíru Nabiullinovú, aby “zvážila obmedzenie obchodovania s akciami týchto spoločností v Rusku.

 

Medzi nimi sú najmä akcie výrobcu raketometov HIMARS. Ide o spoločnosť Lockheed Martin Corporation zo Spojených štátov, ktorá vyrába viacnásobný raketový odpaľovací systém HIMARS. Podľa analytikov, na ktorých sa poslanec odvoláva, akcie tejto spoločnosti a ďalších výrobcov výzbroje vzrástli do konca roka 2022 o takmer 30 %. Ruský finančný megaregulátor (Ruská banka) opäť hrá proti Rusku. Na jednej strane od augusta 2020 nalákala desiatky miliárd dolárov ruských investorov do pasce na myši moskovskej burzy tým, že ich nalákala na zahraničné cenné papiere. Na druhej strane aj dnes, uprostred nevyhlásenej vojny Ruska s kolektívnym Západom, uľahčuje financovanie západných vojenských korporácií.

Valentin Katasonov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov