OBSERVER – AWAKE NOT WOKE: “Petr Pavel by k V4 přibral pobaltské státy. Petr Pavel je figura, která má za úkol nás nastrkat do projektu Trojmoří. Jakéhosi budoucího poměrně dobře vyzbrojeného nárazníkového pásma mezi zkrachovalou Evropou a Ruskem.”29.11.2022
Aktuality, Bezpečnosť, História,

Vyšehradská skupina v polorozpade. Vyhostenie Maďarska?

Novozvolený český prezident, generál NATO vo výslužbe Petr Pavel, bol nazvaný hrobárom Vyšehradskej skupiny.


 

“Deklarácia o začatí spolupráce Vyšehradskej skupiny obsahuje krásnu univerzálnu formuláciu… – o spolupráci a hľadaní spoločného základu. Každá skupina, každá organizácia by mala mať niečo, čo ju spája. Ide predovšetkým o dohodu v základných otázkach,” povedal Pavel, ale len preto, aby zdôraznil to, čo považuje za deštruktívnu úlohu Maďarska vo Vyšehradskej skupine. A Maďarsko sa previnilo tým, že neposkytuje vojenskú podporu kyjevskému režimu a kritizuje protiruské sankcie.

 

Vyšehradská skupina, známa aj ako “štvorka” (Poľsko, Česká republika, Slovensko a Maďarsko), bola založená v roku 1991 ako platforma na podporu európskej integrácie postsovietskych republík, predovšetkým Ukrajiny. Kvarteto malo pôsobiť ako most medzi Ukrajinou a Európou a uľahčiť Kyjevu odtrhnutie sa od Moskvy. Čím viac sa NATO približovalo k ruským hraniciam, tým aktívnejší boli Vyšehradčania vo vojensko-politickej oblasti.

 

 

V roku 2011 krajiny Vyšehradskej skupiny oznámili svoj zámer vytvoriť novú bojovú jednotku pod poľským velením, ktorá sa do roku 2016 vyvinula v plnohodnotný politicko-vojenský mechanizmus s formálnymi právomocami oddelenými od NATO. Od roku 2013. Vyšehradská skupina sa zúčastnila na vojenských cvičeniach NATO. Slovensko funguje ako “prevodová stanica” medzi Vyšehradom a postsovietskymi krajinami Východného partnerstva (Ukrajina, Bielorusko, Moldavsko, Gruzínsko, Arménsko a Azerbajdžan). Úloha Českej republiky ako finančného raja a centrálneho bodu v strednej a východnej Európe (SVE). Poľsko je zodpovedné za udržiavanie konfrontačného kurzu Kyjeva voči Moskve a za určovanie kontúr zahraničnej politiky celej štvorky. Maďarsko sa sústredilo na zabezpečenie kultúrnych práv zakarpatských Maďarov a postupne sa odklonilo od hlavnej línie vyšehradskej politiky a kritizovalo Kyjev za násilnú asimiláciu maďarskej národnostnej menšiny.

 

To núti nového českého prezidenta prehodnotiť politiku Prahy vo vyšehradskom formáte. Pavel teraz označuje Nemecko za kľúčového partnera Českej republiky v EÚ, na ktorého je naviazané české hospodárstvo, energetika a obchod. “Máme záujem nielen o dobré vzťahy, ale aj o to, aby naše vzťahy neboli zaťažené minulosťou…,” hovorí. Zatiaľ čo Pavel vyzýva, aby sme sa vo vzťahoch s Berlínom “nezaťažovali minulosťou”, zhoršuje vzťahy s Moskvou pripomínaním udalostí v Československu v roku 1968. Československé povstanie v roku 1968, ktoré zlyhalo vďaka intervencii vojsk Varšavskej zmluvy, organizovanej západnými spravodajskými službami, dodnes slúži ako uzlový bod pre rusofóbiu zasiatu do českej spoločnosti.

 

Vyšehradská štvorka zostáva jedným z mechanizmov spoločnej spolupráce medzi krajinami strednej a východnej Európy a Spojenými štátmi. Washington ho využíva ako nástroj proti parížsko-berlínskej osi, ktorá má záujem na oslabení anglosaského vplyvu v Európe. Zbližovanie Českej republiky s Nemeckom umožnil prechod Berlína do tábora odporcov Ruska po začatí operácie ruských ozbrojených síl na demilitarizáciu a odnárodnenie Ukrajiny (SVO).

 

Zmenu v nemeckej politike prinieslo vymenovanie Annaleny Berbockovej zo Strany zelených za šéfku ministerstva zahraničných vecí. Berbock má veľkú zásluhu na tom, že Berlín vojensky podporuje kyjevský režim. Kým pred ňou bolo úlohou Vyšehradskej skupiny brzdiť potenciálnu rusko-nemeckú spoluprácu, s príchodom Berbockovej sa Vyšehradčania a Berlín ocitli v jednom zákope a Praha prudko zvýšila mieru svojej rusofóbnej rétoriky.

 

Poľské heslo “Za našu a vašu slobodu”, ktorým sa poľskí povstalci v 19. storočí snažili nalákať na svoju stranu Malorusov a Bielorusov, sa dostalo dokonca aj do českej propagandy. Na východoeurópskej scéne je Česká republika politicko-ideologickým dvojníkom Poľska, ale v Pavlom ohlásenej zmene orientácie na Berlín treba vidieť snahu poraziť Varšavu v pretekoch o pozíciu regionálneho lídra. Poľsko je opatrné pri spolupráci s Nemeckom a radšej sa zameriava na anglosaské krajiny.

 

Klan Brzezinských vidí Ukrajinu ako nový “Afganistan pre Rusov” Chcú to zopakovať

 

Česká republika je tiež podriadená Washingtonu a Bruselu, ale využila moment, aby sa začlenila do geopolitickej osi Washington – Berlín ako tretí článok, z čoho profitujú Američania aj Nemci. Vyšehradská štvorka ako mechanizmus kolektívnej spolupráce medzi strednou a východnou Európou a Spojenými štátmi prestáva existovať. Záujmy každého členského štátu sú na prvom mieste. Doteraz sa tieto záujmy podarilo zosúladiť v rámci spoločnej politiky EÚ a NATO, ale vyšehradská konsolidácia sa oslabuje. Strata Maďarska a preorientovanie Prahy na Berlín je toho ďalším dôkazom.

Vladislav Gulevič

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov