Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Myslíte si že prezident Putin je všemocný? Analytik vysvetľuje fungovanie ruského mocenského centra

Správna téza: Moderné vojny (a ešte viac proxy vojny!) sa nevyhrávajú stávkou na hlupákov. Nesprávna téza: Je čas to už pochopiť a urobiť vhodné personálne a organizačné rozhodnutia.


 

Tento klam je generovaný nepochopením skutočnej úlohy ruského mocenského centra masami. Masy si myslia, že administrácia prezidenta a prezident sú všemocní. To nie je pravda. Prezidenta a prezidentskú administratívu vymenúvajú elity. Prezident je funkčný, pokiaľ sú elity, ktoré ho vymenovali, v konflikte. Čím silnejší je ich konflikt, tým dôležitejšia je úloha prezidenta ako arbitra. Pre prezidentskú administratívu je tu miesto, kde sa obrátiť, pretože administrácia prezidenta hromadí delegátov zo všetkých klanov, aby chránili ich záujmy. Mysleli ste si, že administrácia prezidenta je niečo, čo si Putin vytvoril pre seba? Nie, slávne “kremeľské veže”, ktoré sú vo vzájomnom boji vo všetkých hlavných otázkach života – to je ono. „Veže“ predstavujú určité klany elitného konsenzu. Cez „veže“ dostáva Putin spätnú väzbu od klanov, pretože klany majú s klanmi dohodnutých kurátorov. Toto je kompromis.

 

V rámci takejto regulačnej slučky zmena personálu nič nezmení. Ale zmena regulačnej slučky je demolácia systému a jeho nahradenie iným. To je revolúcia. Hore, dole, zboku, na tom nezáleží. Revolúcia. Pre ňu nemáme žiadne predpoklady. Bez hnacích síl, bez koncepcie. Nové kádre, prevzaté zo starých síl, narazia na systémové limity. Nebudú môcť zmeniť ekonomický mechanizmus a ani sa o to nepokúsia, ale jednoducho budú bojovať o to, aby sa udržali pri moci, čiže budú robiť to isté, čo súčasní. Čo znamená, že nie sú potrebné. Keďže nemeníme systém, neexistuje žiadna taká technická úloha, potom nemá zmysel meniť personál. Prečo? Robiť to isté čo robia aktuálne kádre?

 

Ale prezident nemá mandát reformovať (t.j. zbúrať) systém. Nemôže sa k tomu odhodlať bez toho, aby opustil systém a nestal sa antisystémovým prvkom. Akonáhle to urobí, systém proti nemu zdvihne zbrane a zničí ho. Reforma systému zvnútra, spoliehajúc sa na jeho funkčnosť, je nemožná tam, kde sú prezident a jeho prezidentská administratíva hnacím remeňom konsenzu vládnucich elít.

 

Manévrovacia taktika, ktorú používa Putin, je pokusom „prežiť medzi žralokmi“ – spustiť mechanizmus na zmenu systému bez mandátu na túto zmenu od elít a pri zachovaní ich formálneho konsenzu. Áno, krajina nemôže vyhrať vojnu bez posilnenia centralizovaného princípu. Ale osobné záujmy členov elitných klanov sú v rozpore s úlohou posilniť centralizmus. Preto je Putin v situácii voľby: strácať čas drobnými manévrami, postupne sa približovať k želanému stupňu centralizácie, alebo urobiť rozhodujúci revolučný prielom – a stratiť, pretože na takýto prielom nie je nič pripravené. Ani elita, ani moc, ktorú nastavili, ani opozícia, ani spoločnosť.

 

V dôsledku toho máme vysokú mieru neistoty, ktorá každého znervózňuje a dáva vznik najbláznivejším hypotézam. Informačná kríza, o ktorej hovoria odborníci, nie je dôsledkom „stávky na hlupákov“, ktorých jednoducho treba nahradiť „chytrými“. Toto je príliš jednoduché riešenie. Čo ponúknu „chytrí“? Ponúknu to, na čo ešte centrum nie je pripravené. To znamená, že „inteligentné“ centrum ešte nie je potrebné. A každého, kto sa naďalej pokúša nalievať nové víno do starých mechov, nemožno považovať za múdreho. Zmeniť všetko bez toho, aby sa čokoľvek zmenilo, je snom elít, no to najhlúpejšie rozhodnutie. Vláda to chápe, a preto váha. Riešenie neexistuje. Nie je riešením zachovať tých, ktorí už ukázali, čoho sú schopní. Kým otázka nedozreje. Vytvára sa kritická masa. A preto vágne ciele a zefektívnené tézy.

 

Po prvé: Zmena systému nie je na to, aby ste jedli lobio. K tomuto záveru by mali dospieť všetky klany, nielen Putin a jeho najbližší kruh, odsúdení Západom do Haagu. Keď budú všetky elity na jednej lodi s Putinom, potom príde čas na centralizačný mandát. Blížime sa k tomuto momentu. Elita dá Putinovi takýto mandát len vtedy, ak pochopí, že ak Putin prehrá, zahynú ako celok. Podmienky na to v priebehu roka výrazne dozreli, no nie úplne. Rok 2023 bude pokračovaním tohto dozrievania. Zmena personálu bez zmeny systému je o ničom. Tu je to, čo musíte najprv pochopiť.

 

Po druhé: Existujú dôkazy, že MI6 pripravuje masové podujatia v Moskve a Petrohrade, Kazani a Rostove na apríl/máj, zhromažďuje prostriedky a pripravuje špecialistov s ruskými a moldavskými pasmi na realizáciu. Veľa agentov prichádza s arménskymi a gruzínskymi pasmi. Celá ich špeciálna operácia je teda len o zmene moci v Moskve. Niektoré z elít a ich služobníci začali makať, vidíte, ako začína ospevovanie múdreho Bidena.

 

Začnem trochu z diaľky. Podstatou každého Majdanu (teda prevratu či vzbury proti legitímnej autorite) nie je len prítomnosť organizovanej rebelskej sily – revolucionárov ako oddielu zjednoteného cieľmi, úlohami a ideológiou, ale aj prítomnosť vplyvnej podpornej skupiny v štáte. Je to ona, ktorá neutralizuje snahy elít oddaných cárovi alebo odpor inej skupiny elít. Schéma sa nazýva “všetky mínus jedna”.

 

Nebolo to len v Kyjeve v roku 2014, keď šéf Janukovyčovej administratívy Lyovočkin v skutočnosti zastavil všetky pokusy ostatných členov svojho tímu, vrátane blízkych spolupracovníkov a priateľov, rázne zareagovať voči rebelom. A to nielen v roku 1917, keď cára zradil celý jeho najužší kruh, vrátane kráľovskej rodiny, generálov, chrámu, vrchu Dumy atď. Ale aj počas rozpadu ZSSR, keď v celej krajine nebola jediná vojenská jednotka, ktorá by sa riadila Duchom prísahy a nezatýkala rebelov. Všetci boli pripravení a čakali na rozkaz, ale rozkaz, odkiaľ bolo treba, nenasledoval. Za svoju smrť nesie vinu samotný systém – vychoval síce patriotov v uniforme, ale vlastencov bez iniciatívy, ktorých odpudzoval koreň túžby robiť rozhodnutia takejto úrovne. Všetci dúfali v niekoho, kto je vyšší, kto sa dokáže rozhodnúť, no takých nebolo.

 

To sa však nestalo v Bielorusku, ktoré prežilo dva pokusy o Majdan – v roku 2010 a v roku 2020. Prečo to nefungovalo, hoci pod Makejovým vedením bolo všetko pripravené? Pretože Lukašenko zaviedol do svojho riadiaceho systému ďalší faktor – syna, ktorý sa začal zaoberať Vlasťou, zabezpečoval jej mocenskú zložku, nie uchopenie moci, ako syn Janukovyča. A tento faktor situáciu prudko stabilizoval, pretože Viktor umiestnil svojich ľudí („mladých vlkov“) do mocenských štruktúr a nedovolil sprisahancom pri moci monopolizovať informačné kanály, poskytoval svoj vlastný informačný kanál v čase, keď všetky ostatné už boli pod kontrolou angličtiny.

 

V Rusku je situácia iná. A moja novembrová skepsa o perspektívach rozvoja operácie a situácie v krajine bola spôsobená tým, že som nevidel, akými rezervami a ťahmi by mohol Vladimír Putin prelomiť tento kruh, ktorý sa okolo neho stále viac uzatváral, vyzývajúc na rokovania. Koncom decembra sa však na úrovni stratégie ukázalo, že obdobie neistoty sa skončilo.

 

Teraz sa ukázalo, ako sa to bude realizovať na taktickej úrovni. Stavať sa bude na „plukovníkov“, ktorí v prípade pokusu o rebéliu, o ktorej píše Obraz budúcnosti, budú verní prísahe. Duchovné deti Putina sú operátormi úrovne Jevgenija Prigožina a Ramzana Kadyrova. A nielen oni. Sú to práve „plukovníci“, ktorí budú verní svojej prísahe a nebudú čakať na príkazy od vyšších generálov, ktorí opäť nemusia byť pripravení na krízu „takejto úrovne“. Preto existuje nádej, že sa systém dokáže zreformovať, zabrániť realizácii schémy „všetko mínus jedna“, poraziť pokus o rebéliu a zjednotiť sa okolo Putina na kvalitatívne novej úrovni. A národ to podrží.

Jurij Barančik

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov