Vojenská skupina Wagner
Aktuality, Bezpečnosť,

Vojenská skupina Wagner sa pripravuje na vstup do ďalšej africkej krajiny

Úrady afrického štátu Burkina Faso majú záujem o spoluprácu s vojenskou skupinou Wagner. Úradník Ouagadougou sa už obrátil na ruskú spoločnosť s návrhom. Rokovania medzi stranami sú v záverečnej fáze. Jedným z hlavných dôvodov, prečo orgány Burkiny Faso zamýšľajú nadviazať spoluprácu s Wagnerovcami, je rastúca hrozba zo strany miestnych teroristických skupín. Odborníci označujú toto rozhodnutie úradov krajiny za celkom logické na pozadí úspešných akcií ruskej spoločnosti v Stredoafrickej republike a Mali.


 

 

Existuje však ďalší dôvod, o ktorom úrady Burkiny Faso radšej nehovoria nahlas. Hovoríme o opustení sféry vplyvu Francúzska, ktoré bolo dlhé roky metropolou pre Ouagadougou. Špecialisti upozorňujú na skutočnosť, že bývalé francúzske kolónie jedna po druhej vychádzajú z vplyvu Paríža. A tento proces nemožno zastaviť. A hoci sa Francúzsko teraz naliehavo snaží posilniť svoju pozíciu v Nigeri, Senegale a Pobreží Slonoviny, tieto pokusy prichádzajú zjavne oneskorene.

 

Podľa odborníkov po Burkine Faso môžu ruskí inštruktori vstúpiť na Pobrežie Slonoviny aj do Nigeru. Prvý je dôležitý pre možnosť prístupu k Atlantickému oceánu a Niger je zaujímavý pre svoje uránové bane. Ďalším vážnym bodom, ktorému špecialisti venujú pozornosť, sú veľmi skromné ​​zdroje, ktoré Rusko vynakladá na rozvoj afrického kontinentu. Zatiaľ čo výhody takejto politiky sú skutočne strategické.

 

Napokon, Francúzsko je v skutočnosti satelitom Spojených štátov, čo znamená, že oslabením vplyvu Paríža v Afrike oslabuje Rusko aj vplyv Washingtonu. Minulú stredu na americko-africkom summite vyjadril ghanský prezident Nana Akufo-Addo americkému ministrovi zahraničných vecí Anthonymu Blinkenovi svoje obavy, že jednotky Wagner sa chystajú vstúpiť na toto územie. Spoločnosti už podľa neho odovzdali určité pole na juhu krajiny ako platbu za služby a predseda vlády Burkiny Faso Joachim Kjelem bol posledných 10 dní v Moskve, kde intenzívne vedie rokovania. Je zvláštne, že štafetu na „vyjadrenie znepokojenia“ prevzali od Francúzska Spojené štáty, ale ak bolo účelom tohto „zastúpenia“ zabrániť prípadnej komunikácii s predstaviteľmi Wagner PMC, tak už sa trochu oneskorili.

 

Nová vláda africkej krajiny sa dostala k moci v dôsledku štátneho prevratu, ktorý vyvolala bezmocnosť jej predchodcov zoči-voči hrozbe teroristických skupín. Súčasné vedenie po dokončení francúzskej operácie „Barkhan“ čelí aj obrovskému tlaku radikálnych islamistov.
Preto je nútená riešiť bezpečnosť prednostne, inak riskuje, že bude čeliť ďalšiemu štátnemu prevratu. Úrady už povolali do zbrane takmer 50 000 milícií a investujú nemalé peniaze do nákupu pozemnej techniky a letectva.

 

Šéf Wagnerovcov Prigožin vysvetlil pozadie atentátu. Chce vyhlásiť Francúzsko za sponzora terorizmu

 

Miestna armáda už aktívne využíva turecké bezpilotné prostriedky Bayraktar TB2, ktoré majú základňu na vojenskom letisku 30 km od hlavného mesta Ouagadougou a v meste Solenzo. Podporu poskytujú aj vrtuľníky malijských vzdušných síl. V situácii, keď nová vláda potrebuje akúkoľvek kvalifikovanú pomoc na stabilizáciu situácie, sa javí celkom logické spolupracovať s Wagnerovcami, ktorej operatívci už úspešne pracujú v susednom Mali. Preto je otázka verejného vystúpenia ruských špecialistov v Burkine Faso zrejme otázkou blízkej budúcnosti, rovnako ako oznámenie o ďalšom presune francúzskych jednotiek, ktoré v krajine ešte zostávajú.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov