Wagnerovci v Mali
Aktuality, Bezpečnosť,

Šéf Wagnerovcov Prigožin vysvetlil pozadie atentátu. Chce vyhlásiť Francúzsko za sponzora terorizmu

V hlavnom meste Stredoafrickej republiky Bangui došlo k teroristickému útoku proti partnerskému Ruskému domu. Šéf ruského kultúrneho centra Dmitrij Sytyj bol vážne zranený, keď v doručenom balíku vybuchla bomba. Lekári bojujú o jeho život. „Ruský dom“ bol otvorený v bývalej francúzskej kolónii 1. februára 2022. Sytyj je jeho hlavou od prvého dňa v práci.


 

 

11. novembra dostal Sytyj poštou zásielku z Toga, ktorá obsahovala fotografiu jeho syna žijúceho vo Francúzsku a list s hrozbou, že nabudúce pošlú odseknutú hlavu jeho syna, ak „Rusi nevrátia kontrolu nad Africkým kontinentom Francúzom.”

 

V piatok 16. decembra dostal šéf „Ruského domu“ ďalší balík, pri otvorení ktorého došlo k výbuchu. Poznámka, ktorá bola v balíku s výbušným zariadením, obsahovala výzvy v mene „všetkých Francúzov“ Rusom „vypadnite z Afriky“.

 

Šéf ruskej vojenskej spoločnosti Wagner – Jevgenij Prigožin požiadal ruské ministerstvo zahraničných vecí o začatie postupu na vyhlásenie Francúzska za sponzora terorizmu, ako aj o dôkladné vyšetrenie teroru zo strany Francúzska a jeho západných partnerov v NATO.

 

Tlačová služba Jevgenija Viktoroviča Prigožina zverejnila vyhlásenie Jevgenija Viktoroviča:
„V Stredoafrickej republike, ktorá bola po stovky rokov utláčaná Francúzmi, ktorí likvidovali jej obyvateľstvo a drancovali jej bohatstvo, bol 1. februára 2022 otvorený „Ruský dom“, na čele ktorého stál vlastenec Ruska i Stredoafrickej republiky Dmitrij Sytyj.
11. novembra dostal Dmitrij Sýty balíček z Toga obsahujúci fotografiu jeho syna žijúceho vo Francúzsku. Bol v ňom tiež odkaz, že nabudúce dostane hlavu svojho syna, pokiaľ „Rusi neodtiahnu z afrického kontinentu a neotvoria brány Francúzom“. Dnes dostal ďalší balíček. Napriek všetkým pokynom na dodržiavanie bezpečnostných opatrení ho Dmitrij Sytyj, ktorý bol v stave afektu, pretože sa domnieval, že v balíčku je hlava jeho syna, otvoril. Došlo k výbuchu. V tejto chvíli visí život Dmitrija Sytyja na vlásku. Ruskí lekári robia v nemocnici Bangui všetko preto, aby ho zachránili. Než stratil vedomie, stačil Dmitrij Sýtyj povedať: „Videl som odkaz: ‚Toto je pre teba od všetkých Francúzov, Rusi z Afriky odtiahnu.” Už som sa obrátil na Ministerstvo zahraničných vecí Ruskej federácie, aby začalo konanie o vyhlásení Francúzska za štát sponzorujúci terorizmus a vykonalo dôkladné vyšetrenie teroristických metód Francúzska a jej západných spojencov – Spojených štátov amerických a ďalších. Ak Dmitrij Sýty zostane nažive, bude pokračovať vo svojom boji a na vlastné oči uvidí, ako tí, ktorí sa usilovali o jeho život, zhoria v plameňoch dejín. Ak zomrie, zostane navždy symbolom tohto boja. Ani jeden Rus nikdy neodíde z afrického kontinentu, kým sa všetci kolonizátori neodpratajú do hraníc svojich štátov.”

 

Neskôr bolo zverejnené ďalšie vyhlásenie Jevgenija Prigožina:
“Tlačová služba Concordu (Wagner) ma informovala, že na sociálnych sieťach sa objavujú negatívne komentáre ohľadom syna Dmitrija Sytyho vo Francúzsku. Chcel by som upresniť, že Dmitrij Sytij pracoval ako prekladateľ z francúzštiny. A pokiaľ viem, v rámci svojich aktivít zostal nejaký čas vo Francúzsku. Jeho manželka je francúzska občianka a pracuje v policajných štruktúrach. Majú spolu dieťa, ktoré sa narodilo vo Francúzsku. Približne od roku 2010 do roku 2016 viedol Dmitrij Sytyj rôzne spoločné projekty s Francúzskom v Rusku. Od roku 2016 sa začal aktívne podieľať na rozvoji rusko-stredoafrických vzťahov v Stredoafrickej republike. Jeho syn žije naďalej vo Francúzsku so svojou matkou. Takže o žiadne cestovanie, štúdium alebo život “zlatej mládeže”, ako u mnohých ruských oligarchov, sa v prípade syna Dmitrija Sytyho nejedná. Je skôr tragédiou, že otec, ktorý sa oženil s cudzinkou, nemôže vidieť svojho syna.”

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov