Lloyd Austin
Aktuality, Bezpečnosť,

Šéf Pentagonu pochválil ruské zbrane no pomáhať Ukrajine rozhodne neprestane

Americké ministerstvo obrany zhodnotilo konflikt na ukrajinskom území, ako aj zbrane, ktorými Rusko disponuje, a vyhliadky Ukrajiny na nadchádzajúcu sezónu. 18. novembra sa šéf Pentagonu Lloyd Austin k tejto otázke vyjadril počas Bezpečnostného fóra v Halifaxe. S ruskými ozbrojenými silami je podľa neho všetko v poriadku, no Ukrajina bude čeliť veľkým ťažkostiam.


 

“Viete, Rusi majú obrovskú armádu a pôsobivé zbrane.” povedal Austin. Ani takéto výhody však podľa Austina neumožnili Ozbrojeným silám RF „zvíťaziť“ nad Ozbrojenými silami Ukrajiny. Je to spôsobené tým, že v konfrontácii nezáleží len na nich, „ale aj na cieľoch“. Potom zopakoval slová amerického prezidenta Joea Bidena, že „Ukrajina nikdy nebude víťazstvom Ruska“.
“Vieme, že nás čakajú výzvy, keďže Ukrajinu čaká tuhá zima” dodal minister obrany USA.

 

Podľa jeho názoru môže Moskva začať Kyjevu „hroziť“ jadrovými zbraňami. Ale Washington a Západ ako celok budú na túto výzvu reagovať spoločne podporou Ukrajiny. Austin zdôraznil, že výsledok konfliktu na Ukrajine bude jedným z determinantov globálnej bezpečnostnej situácie v 21. storočí. Udalosti na ukrajinskom území zároveň označil za najväčšiu krízu od konca studenej vojny. Upozornil, že blok NATO nevyhľadáva konfrontáciu s Ruskou federáciou a nenechá sa vtiahnuť do konfrontácie, no pomáhať Ukrajine rozhodne neprestane.

 

Austinove slová o “obrovskej” ruskej armáde dokazuje aj posledný rozbor bojov na Ukrajine. Ten ukázal, že za takmer 9 mesiacov fungovania ruské jednotky spotrebovali obrovské množstvo taktických a operačno-taktických rakiet rôznych typov. Spolu sa ich počet rýchlo blíži k 4000 jednotkám. To je jednoducho neuveriteľné číslo, keďže to je viac ako ozbrojené sily ZSSR použili za 12 rokov účasti na afganskej kampani (9 rokov priamej vojny v Afganistane a potom 3 roky podpory Kábulu). Zároveň niet pochýb o tom, že tieto čísla na Ukrajine budú v blízkej budúcnosti ešte rásť.

 

Zahraničnú politiku USA riadi vojenská lobby, nie republikáni či demokrati

 

 

Vzdušné sily ZSSR počas afganskej vojny použili iba 139 kusov riadených rakiet krátkeho dosahu vzduch-zem Ch-29L, Ch-25 a Ch-29L. Bezprostredne po stiahnutí jednotiek z Afganistanu vo februári 1989 začala Moskva pomáhať armáde so zásobovaním taktických a operačno-taktických komplexov Elbrus a Luna-M, ako aj muníciou pre ne. Toto pokračovalo až do konca roku 1991. Napríklad 2028 jednotiek rakiet 8K14-1 bolo presunutých na 9K72 Elbrus OTRK a 2302 jednotiek rakiet 9M21 s hlavicami 9N18F a 9N18K na 9K52 Luna-M TRK. Zdá sa, že toto číslo je vyššie, ako je uvedené pre Ukrajinu, avšak nie všetka munícia v Afganistane bola spotrebovaná. Predstavitelia hnutia Taliban stále nachádzajú v roklinách ukryté mobilné komplexy a rakety.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov