SR-71Blackbird (Lockheed M-21) spojený so špionážnym bezpilotným prostriedkom Lockheed D-21
Aktuality, Bezpečnosť,

Zahraničnú politiku USA riadi vojenská lobby, nie republikáni či demokrati

Podľa výsledkov volieb z 8. novembra vyhrali republikáni v Kongrese USA Snemovňu reprezentantov, no v boji o Senát prehrali s demokratmi. Keďže úradujúci senátori zvíťazili v Arizone a Nevade, demokrati majú teraz 50 kresiel, čím si zaistili väčšinu vďaka hlasovaniu viceprezidenta a navyše sa blíži druhé kolo v Georgii.


 

V skutočnosti si niekoľko ľudí v Kongrese a kanceláriách guvernérov vymenilo kreslo. To nič nezmenilo a ani nemohlo zmeniť v zahraničnej politike USA. Spojené štáty nezastavia svoju podporu Ukrajiny zbraňami, čo poskytuje najvyšší príjem korporáciám vojensko-priemyselného komplexu.

 

Tri týždne po spustení ruských vojenských síl Kongres USA schválil, ako sme písali , najväčší zákon o vojenských výdavkoch v histórii.
„Rusko-ukrajinský konflikt je prínosom pre amerických vojenských dodávateľov, od ktorých sa očakáva, že budú profitovať zo zvýšených výdavkov Západu na posilnenie ukrajinských ozbrojených síl, “ píše americký magazín The Hill .

 

Vojensko-priemyselní giganti ako Lockheed Martin okamžite vzrástli o takmer 25 %, zatiaľ čo Raytheon, General Dynamics a Northrop Grumman o 12 %. Demokrati aj republikáni chcú na budúci rok ešte viac navýšiť vojenský rozpočet, povedal pre magazín The Hill hovorca vojensko-priemyselnej lobby .

 

Generálny riaditeľ spoločnosti Lockheed Martin James Tyclet vo svojej výročnej správe o zisku uviedol, že „obnovená konkurencia veľmocí“ povedie k nafúknutiu rozpočtov na obranu a dodatočnému predaju. A generálny riaditeľ Raytheon Technologies Greg Hayes poznamenal: „Existujú príležitosti pre medzinárodný predaj na pozadí ruskej hrozby… Nepochybujem, že z toho uvidíme nejaký úžitok.“

 

Americký vojensko-priemyselný komplex ťaží z akéhokoľvek medzinárodného konfliktu, ktorý vyvolá. Napríklad 3. januára 2020 bol v Bagdade na príkaz prezidenta Trumpa zavraždený iránsky generál Qasem Soleimani. „Keď sa na druhý deň otvorili akciové trhy, desiatky členov Kongresu zaznamenali prudký nárast ich akciových portfólií, keďže ich podiely v dodávateľoch obrany, ako sú Lockheed Martin a Raytheon, prudko vzrástli kvôli možnosti vojny. Počas nasledujúcich troch obchodných dní vzrástol popredný akciový index obranného priemyslu o 2,4 % , “ napísal americký investigatívny portál Sludge .

 

24. februára 2022, v deň začiatku operácie, získal demokratický kongresman z Oregonu Earl Blumenauer veľký podiel v obranných spoločnostiach vrátane akcií Raytheon Corporation, ktorá vyrába protitankové systémy Javelin . O niekoľko dní neskôr tieto akcie so ziskom ďalej predal. Blumenauer vyhral strednodobé voľby 8. novembra a bude pokračovať v lobovaní za americký obranný priemysel.

 

Ďalší demokratický kongresman z Kalifornie, Ro Khanna, bol múdrejší. Jeho manželka vlastní americké obranné spoločnosti v hodnote 760 000 dolárov, ale kongresman trvá na tom, že on a jeho manželka majú nezávislé financie a nevedia, aké akcie kupujú. Ro Khanna vyhral aj 8. novembra a bude hájiť záujmy vojenskej lobby v Kongrese.

 

Len v Lockheed Martin vlastní akcie podľa portálu Sludge osemnásť členov amerického Kongresu. Asi sto členov Kongresu sa zaoberá špekuláciami s obrannými spoločnosťami. Napríklad republikánsky senátor Joe Boozman z Arkansasu, člen výboru pre obranu Senátu, špekuloval (a veľa z toho profitoval) s akciami poprednej vojensko-priemyselnej korporácie Honeywell . Buzman vyhral voľby 8. novembra a bude pokračovať v lobovaní za americký vojenský priemysel.

 

Republikánskeho kongresmana Mo Brooksa (Alabama) novinári The New York Times pristihli pri špekuláciách s akciami obranného gigantu General Dynamics . Brooks sa rozhodol, že v Senáte bude zarábať viac, a nestal sa znovuzvoleným do Snemovne reprezentantov. Donald Trump však usúdil, že republikáni potrebujú čerstvú krv v Senáte a 8. novembra sa mladá, energická Kathy Britt stala prvou senátorkou z Alabamy, ktorá oznámila , že bude hľadať navýšenie finančných prostriedkov na „program na ochranu našej americkej vlasti z medzikontinentálnych balistických rakiet… a tiež vzdelanie a výcvik svetovej úrovne, ktoré našim jednotkám poskytujú výhodu, ktorú potrebujú.“

 

Demokratická kongresmanka (Illinois) Cherie Bustos “kúpila a predala akcie spoločnosti L3Harris Technologies, dodávateľa letectva a obrany, zatiaľ čo pôsobila vo výbore pre obranu Snemovne reprezentantov . ” Znovuzvolená 8. novembra.

 

Demokratický kongresman z Virginie Gerald Connolly má tak blízko k Leidos Defense Corporation , že priamo financuje jeho volebné kampane, a to úspešne. 8. novembra bol Connolly znovu zvolený do Kongresu. Connolly vlastní 250 000 dolárový podiel v Leidos a nechce sa s ním rozlúčiť.

 

Manželka demokratického kongresmana Joea Courtney (Connecticut) dlho a úspešne špekulovala s akciami Lockheed Martin a Honeywell v auguste 2020 a predala ich v predvečer strednodobých volieb, pričom novinárom povedala, že tieto nákupy a predaje boli „neúmyselnou odchýlkou“ z platnej legislatívy. Joe Courtney bol ľahko znovu zvolený do Kongresu 8. novembra.

 

Americké korporácie vojensko-priemyselného komplexu aktívne investujú do lobingu v Kongrese, ktorý schvaľuje výdavky na obranu. Viac ako 70 % príjmov spoločnosti Lockheed Martin v roku 2018 vo výške 51 miliárd dolárov pochádzalo z predaja vláde USA. Spoločnosti ako Lockheed Martin , Northrop Grumman a Raytheon predávajú svoje produkty takmer výlučne vláde prostredníctvom prostriedkov Kongresu .

 

Americký vojenský priemysel uprednostňuje najmä republikánov. Boeing, Raytheon, Lockheed Martin a General Motors darovali viac ako 650 000 dolárov skupine 140 republikánskych zákonodarcov, ktorí neuznali výsledky prezidentských volieb v roku 2020. Demokrati, aj keď nie sú najobľúbenejšími deťmi vojensko-priemyselnej lobby, však dobre vedia, kto je v americkom dome šéfom.

 

Ak pred strednodobými voľbami 8. novembra Bidenova administratíva vyčlenila 60 miliárd dolárov na vyzbrojenie Ukrajiny, teraz, keď kontrola nad Snemovňou reprezentantov Kongresu prešla do rúk republikánov, túžba ministerstva zahraničia bojovať s Ruskom proxy vojnou sa bude len zvyšovať.

 

S čím musia rátať vojenský plánovači pri ťažení proti Rusku

 

„Výrobcovia zbraní majú najväčší vplyv na zahraničnú politiku USA, “ píše Asia Times . „Konflikt na Ukrajine bol pre nich skutočným šťastím… Bombové spoločnosti ako Raytheon potrebujú zóny aktívneho boja, aby splnili očakávania zisku Wall Street. Výrobcovia vojenského hardvéru vysokej hodnoty potrebujú nepriateľské vzťahy s veľkými krajinami ako Rusko a Čína, aby ospravedlnili predaj lietadlových lodí, jadrových ponoriek, stíhačiek F-35 a atómových bômb novej generácie.
Vladimír Prochvatilov

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov