Dvaja ruskí vojaci boli zadržaní
Aktuality, Bezpečnosť,

Dvaja ruskí vojaci boli demonštratívne zatknutí za nevykonávanie rozkazov v regióne Belgorod. Video

Na webe sa objavilo video ruskej armády z oblasti Belgorod so zadržaním dvoch vojakov z rôznych jednotiek za to, že odmietli splniť rozkaz odísť do bojovej zóny. Prokuratúra otvorila trestné veci podľa paragrafu 332 Trestného zákona a eskorta zadržala bojovníkov priamo pred formáciou. Opatrenia administratívnej a trestnoprávnej povahy na boj proti nevykonávaniu rozkazov, dezercii, opitosti, porušovaniu zásady jednoty velenia sú potrebné. A problémy je skutočne potrebné riešiť, a to aj verejne, aby sa o nich informovalo. Po vykonaní zatknutia sa však objavili určité otázky.


 

 

Nie všetci mobilizovaní sú pripravení slúžiť v súlade s vojenskými predpismi a legislatívou Ruskej federácie. Pravdepodobne občan po rokoch zabudol na fakt, že odpor či neposlušnosť voči veliteľovi sa trestá v zmysle Trestného zákona. Ministerstvo obrany zdieľalo zábery zo zadržania počas zostavy dvoch mobilizovaných vojakov, ktorí sú obvinení z článku 333 Trestného zákona Ruskej federácie.

 

V § 333 Trestného zákona sa ustanovuje trest za to, že sa nadriadenému, ako aj inej osobe pri plnení úloh vojenskej služby, ktoré mu boli pridelené, bráni alebo núti ju porušovať tieto povinnosti, a sú sprevádzané násilím alebo hrozbou jeho použitia. V čase mieru sa takéto činy trestajú službou v disciplinárnom vojenskom útvare až na dva roky alebo odňatím slobody na viac ako päť rokov.

 

Počas mobilizácie alebo stanného práva alebo v podmienkach ozbrojeného konfliktu alebo vedenia nepriateľských akcií sa uplatňuje 3. časť článku 333, ktorá stanovuje trest odňatia slobody až na 15 rokov. Ako presne títo vojaci použili násilie alebo prejavili neposlušnosť veliteľom jednotky, zatiaľ nebolo oznámené. Nie je to však tak dávno, čo sa ľudskoprávni aktivisti obávali zadržania vojaka Alexandra Leškova, ktorý plukovníka zasiahol počas konfliktu v Patriot Parku. Napriek tomu, že Leškov svoju vinu nepriznal, kamery porušenie zákona zaznamenali. Našťastie fakty o neposlušnosti a použití sily proti veleniu medzi mobilizovanými sú zatiaľ izolované. Hlavná časť vojakov povolaných do radov ozbrojených síl absolvuje výcvik na cvičiskách a v aktívnych útvaroch bez excesov.

 

Rozviedky NATO a Ukrajiny sa mýlili s prognózami o minutých ruských raketách

 

Vo videu a jeho popise prakticky nie je žiadny kontext, pre ktorý boli proti vojakom začaté trestné stíhania. Nedostatok vysvetlenia môže spôsobiť diskusiu o zákonnosti rozhodnutia, hoci trocha konkrétnosti okamžite a bez problémov odstráni väčšinu otázok. Oveľa lepšie je, keď videá s trestaním vojakov a seržantov idú bok po boku s podobnými správami o vyvodzovaní zodpovednosti veliteľov za operačno-taktické prepočty či zlú organizáciu bojového výcviku mobilizovaných. Opatrenia verejnej správy a trestné opatrenia proti vojenskému personálu musia preukázať nevyhnutnosť trestu a rovnosť všetkých pred písmenami chárt a zákonov. V opačnom prípade sa prípady bez širokej verejnosti nezaobídu. A to sa na morálke a psychickom stave vojsk rozhodne pozitívne neprejaví.

Maroš Šolc

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov