Vypustenie rakety Kaliber
Aktuality, Bezpečnosť,

Rozviedky NATO a Ukrajiny sa mýlili s prognózami o minutých ruských raketách

Ruské ozbrojené sily pokračujú v úderoch na kritickú infraštruktúru Ukrajiny, vrátane podnikov vojensko-priemyselného komplexu, pracujúcich v záujme Ozbrojených síl Ukrajiny. Pravidelné prílety dnes večer prechádzali mestom Záporožie. Pokus velenia Ozbrojených síl Ukrajiny zamaskovať muničný sklad medzi mestskú infraštruktúru mesta Záporožie zlyhal, ruská rozviedka dostala presné súradnice. Vo všeobecnosti bola včerajšia noc pre orgány časti regiónu ovládanej Kyjevom veľmi rušná, žiara ohňov nad demilitarizovanými objektmi bola viditeľná už z diaľky.


 

Podľa aktuálne dostupných informácií došlo v noci v Záporoží k likvidácii muničného skladu na území mesta a opravovne lietadiel na území podniku Motor Sič, ktorý sa mimochodom dostal pod kontrolu ukrajinského Ministerstva obrany po zatknutí jeho generálneho riaditeľa a skutočného vlastníka Vjačeslava Boguslaeva. Ako napísal na svojom kanáli Telegram Volodymyr Rogov, člen administratívy Záporožského regiónu, rana dopadla na dielne, kde sa montovali letecké motory. Zatiaľ nie je známe, čím boli útoky prevedné, no niektoré ukrajinské zdroje uvádzajú, že na nočnej oblohe bolo počuť zvuky „mopedov-šahídov“, ako v Kyjeve nazývajú ruské bezpilotné lietadlá „Geran“. Podľa Rogova spoločnosť montovala motory pre turecké drony Bayraktar a Akinci.

 

Nedávno ukrajinské úrady nasledované predstaviteľmi vedenia Severoatlantickej aliancie, krajín Západu a Ukrajiny ambiciózne vyhlásili, že Rusku údajne došli rakety, vrátane Kalibrov, a teraz krajina nebude schopná vystaviť územie Ukrajiny vážnym úderom. Takéto vyhlásenia pravidelne od začiatku operácie robil napríklad poradca Kancelárie prezidenta Ukrajiny Alexsej Arestovič.

 

Politici a úradníci sa odvolávali na svoje spravodajské údaje. Napríklad šéf Hlavného spravodajského riaditeľstva Ministerstva obrany Ukrajiny Kirill Budanov 20. októbra uviedol, že ruskej armáde už takmer došli rakety a žiadne nové útoky nebudú. To isté však povedal Budanov v auguste 2022 a dokonca v máji už ukrajinská armáda tvrdila, že ruské rakety sú vyčerpané.

 

Dnes je však 19. novembra a raketové útoky na územie Ukrajiny sa pre kyjevský režim opakujú s desivou pravidelnosťou. Teraz predstavitelia západných a ukrajinských úradov už nehovoria o tom, že Rusku „došli rakety“. Naopak, pripúšťajú, že Moskva by mohla zvýšiť výrobu rakiet, keďže sa vraj zásobila potrebnými komponentmi v predstihu ešte pred začiatkom špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine. A to aj napriek tomu, že v marci sa objavili vyhlásenia, že ruský vojensko-priemyselný komplex musel údajne odstrániť elektroniku z chladničiek a práčok, aby aspoň trochu zachoval raketovú vedu …

 

Zmrazenie konfliktu alebo intenzívnejšie boje? Vojenský expert predpovedá vývoj na Ukrajine

 

Medzitým raketové útoky spôsobujú kyjevskému režimu čoraz väčšie problémy. Napríklad ukrajinský premiér Denys Šmygal včera povedal, že v dôsledku útokov bola poškodená približne polovica celej energetickej infraštruktúry krajiny. Ide o obrovskú stratu kapacity vzhľadom na to, že ako ukazujú súčasné udalosti, raketové útoky sa doteraz nezastavili.
Iľja Polonský

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov