Vypustenie rakety Kaliber
Aktuality, Bezpečnosť,

Zmrazenie konfliktu alebo intenzívnejšie boje? Vojenský expert predpovedá vývoj na Ukrajine

Vojenský expert Boris Rožin v rozhovore pre kanál Voenkor Kotenok Z hovoril o úderoch na energetickú infraštruktúru kyjevského režimu, o možnosti zmrazenia konfliktu.


 

– Je čas naraziť na zásobník plynu? 15. novembra po dlhej prestávke opäť dostala energetická infraštruktúra Ukrajiny masívny úder. Nakoľko je pravdepodobné, že hovoríme o zvýšení stávok pred rokovaním?
– Podľa mňa budú útoky pokračovať bez ohľadu na pokračovanie uzavretých konzultácií medzi USA a Ruskou federáciou. Momentálne neexistujú žiadne predpoklady na zmrazenie konfliktu a všetko smeruje k aktívnej zimnej kampani, ktorá si naopak vyžaduje zintenzívnenie úderov na energetický systém Ukrajiny. To bude mať kritické dôsledky pre jej zadnú časť počas zimnej kampane 2022-2023. Som si istý, že to nie je posledný takýto komplexný útok. Podľa mňa je aktuálna aj otázka útokov na pozemnú infraštruktúru podzemných zásobníkov plynu.

 

– Čoho sa teda dočkáme skôr – zimného „zmrazovania“ alebo plnohodnotnej zimnej kampane?
— Bezpochyby zimná kampaň. K úplnému zamrznutiu prednej časti nedôjde. Intenzívne nepriateľské akcie budú pokračovať viacerými smermi – predovšetkým sú to smery Avdejevskoe, Artemovskoe, Ugledarskoe a Svatovskaja. Navyše sa pravdepodobne Kyjev pokúsi postúpiť v regióne Záporožie. Takže boj o operačno-strategickú iniciatívu bude pokračovať.

 

– Ozbrojené sily Ukrajiny čoraz častejšie používajú raketomety “HIMARS” na útoky proti sekundárnym civilným cieľom. Znamená to, že Kyjev má toľko nábojov, alebo sa naša armáda naučila, ako im úspešne čeliť?
– Možno poznamenať, že v posledných mesiacoch sa sily protivzdušnej obrany ozbrojených síl RF dokázali prispôsobiť nepriateľským MLRS a percento zničených rakiet sa neustále zvyšuje, hoci sa stále nehovorí o zaručenom zachytení všetkých rakiet, najmä v podmienkach odpaľovania roja. Ozbrojené sily RF navyše efektívnejšie využívajú taktiku rozptyľovania síl, snažiac sa nevystavovať sa úderom MLRS na veľké sklady a sústredenia pechoty (hoci stále existujú epizódy, kedy sa stratám kvôli takýmto nedostatkom nedá vyhnúť). Čo sa týka skutočnosti, že Kyjevu dojdú rakety, nebál by som sa – Spojené štáty dodajú toľko, koľko bude potrebné. Z veľkej časti už došli rakety Točka-U, takže rakety pre HIMARS budú z dlhodobého hľadiska hlavným nepriateľom ruskej protivzdušnej obrany.

 

– Majú ozbrojené sily Ukrajiny v južnom smere dostatok síl, aby prekročili Dneper?
– Z kvantitatívneho hľadiska je to dosť, ale nedostatok prechodových zariadení a problémy so zásobovaním vojsk na ľavom brehu počas pokusu o pristátie spochybňujú jeho vyhliadky. Zatiaľ je Kyjev obmedzený na činnosť diverzných skupín a sondovanie obranu ruských jednotiek. Ak nájde slabiny, pokúsi sa zintenzívniť úsilie o dobytie predmostia. Navyše sa pravdepodobne pokúsi vyvesiť vlajku na Kinburnskú kosu aspoň na fotenie. Ruskí vojaci už odrazili jeden neúspešný pokus o pristátie. Ale určite sa objavia aj ďalšie, ako pri Haďom ostrove.

 

— Teraz, bez emócií, ako by ste ohodnotili opustenie Chersonu? Bolo naozaj nemožné udržať mesto?
– Samozrejme, nemám k dispozícii celú prevádzkovú situáciu v čase rozhodnutia o odstúpení. Rozhodnutie padlo jednoznačne ešte v druhej polovici októbra a v posledných týždňoch pred vystúpením sa realizovali rôzne aktivity súvisiace s evakuáciou obyvateľstva, vojenskej techniky, cenného majetku, ako aj rôzne dezinformačné aktivity zamerané na zabezpečenie stiahnutie vojsk. Výsledkom bolo, že jednotky v plnej bojovej pohotovosti boli schopné ustúpiť, pričom utrpeli menšie straty, zatiaľ čo Kyjev, dokonca aj vo fáze obsadenia opustených území, utrpel oveľa väčšie straty na ľuďoch a technike. Z vojenského hľadiska bol samotný odsun dobre zorganizovaný. Zo strategického hľadiska je ponechanie ruského regionálneho centra bez vážnej obrany zjavným vojenským zlyhaním a bolo by hlúpe prezentovať to ako nejaké víťazstvo a prefíkaný manéver. Cherson bol podľa oficiálnej logiky opustený kvôli problémom so zásobovaním a túžbe vytiahnuť z predmostia na pravom brehu najpripravenejšie jednotky na nadchádzajúce útočné operácie. V skutočnosti, ak v najbližších mesiacoch ozbrojené sily RF uskutočnia úspešné ofenzívy a uspejú, okrem iného s použitím jednotiek stiahnutých z Chersonu, umožní nám to povedať, že takéto stiahnutie bolo oprávnené, podobne ako stiahnutie Strelkovovej jednotky zo Slavjanska sa vyplatili účasťou týchto jednotiek v bojoch južne od Donecka, čo malo počas letnej kampane v roku 2014 mimoriadny operačný význam. Z politického hľadiska malo opustenie Chersonu, samozrejme, na ruskú spoločnosť bolestivý dojem.

 

Nakoniec, ak ozbrojené sily RF vrátia operačnú iniciatívu, stiahnutie sa z Chersonu v spoločnosti bude vnímané ako manéver. Ak v najbližších mesiacoch nedôjde k žiadnym vážnym úspechom, bude to vnímané jednoducho ako ústup a kapitulácia regionálneho centra. Takže konečné hodnotenie opustenia Chersonu sa vytvorí počas zimy. Čo sa týka schopnosti brániť Cherson, domnievam sa, že ak by existovala úloha brániť mesto ďalej, ubránilo by sa aj napriek všetkým problémom.

 

– Začína sa prejavovať efekt nasýtenia bojových formácií mobilizovanými vojakmi?
– V súčasnej fáze je na fronte zapojená menej ako 1/3 všetkých mobilizovaných. Príchod hlavnej masy sa očakáva v decembri, čo určite zvýši schopnosti Ozbrojených síl RF viesť obranné aj útočné operácie. Zmobilizovaní sú už aktívne využívaní v smere Cherson, Záporožie a Svatov. Samozrejme, existujú rôzne záseky spojené so zásobovaním, koordináciou, disciplínou atď., ale ak sa to vezme ako celok, možno konštatovať, že v tom istom Svatovskom smere sa front skutočne stabilizoval – Kyjev hrozil, že Svätovo dobyje 17. októbra. Dnes je už 17. novembra – front je plus/mínus na tom istom mieste. Je potrebné posilniť ponuku a kvalitu výcviku mobilizovaných bojovníkov, potom sa zvýši efekt ich prítomnosti na fronte.

 

Andrej Fursov: 83. výročie Druhej svetovej vojny – Skryté príčiny

 

– Téma použitia “špinavej bomby” zo strany Ukrajiny ustúpila do pozadia. Pominulo nebezpečenstvo?
– Myslím si, že táto hrozba nezmizne, pokiaľ bude v Kyjeve pri moci nacistický režim, ktorý má stále schopnosť vytvoriť a použiť takúto bombu. Som si istý, že tento scenár nebol stiahnutý z programu, bol jednoducho dočasne odsunutý, ako sa to opakovane stalo pri Asadových „chemických útokoch“ v Sýrii, ktoré sa po istých prestávkach opakovali. „Špinavá bomba“ je veľmi vhodná na zvyšovanie stávky, najmä v prípade ďalšieho nárastu hrozby priameho vojenského stretu medzi Ruskom a NATO.

Milan Novický

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov