Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Vojenské ropovody pre NATO v Európe a ruské energetické zdroje. Čo ak sa vypnú?

Každý týždeň,“ píšu talianske noviny Giornale , „Spojené štáty vypisujú šek na približne milión dolárov, ktorý končí v moskovskej pokladnici. „Vojenské základne USA neustále platia Rusom za prístup k fosílnym palivám, najmä plynu a rope“.


 

Výpočty urobil Watson National Defense Institute na Brown University (USA). Približne 30 % ročnej energetickej potreby každej z amerických vojenských základní v Európe pokrývajú ruské suroviny. Podľa autora článku je dnes najmenej 750 amerických vojenských zariadení roztrúsených v 80 krajinách. Do úvahy sa berú pristávacie dráhy na ostrovoch, sklady zbraní a munície, základne v púšti a oveľa viac. Z toho asi 300 základní sa nachádza v Európe. A všetky potrebujú energiu.

 

 

Podľa Pentagonu spotrebujú americké vojenské zariadenia v Európe asi 9 biliónov BTU (anglosaská merná jednotka). Inými slovami, hovoríme o 1,5 milióna barelov ropy spotrebovanej každý rok. Vzhľadom na to, že energetický prídel každej základne zahŕňa približne 37 % plynu a 6 % ropy, možno si predstaviť, ako veľmi je každá takáto základňa závislá od Moskvy, píše Giornale .

 

Prípad s leteckou základňou Ramstein v Nemecku je orientačný. Sústreďuje sa tu viac ako 53 000 Američanov vrátane vojakov a civilistov. Zariadenie spotrebuje približne 1 000 miliárd BTU ročne. Ak vezmeme do úvahy podiel plynu dovezeného Nemeckom z Ruska, je ľahké vypočítať, že 24% energie spotrebovanej základňou sa vyrába v Rusku.

 

Podobne s americkými základňami v Taliansku. Napríklad americká základňa pri meste Vicenza, ktorej súčasťou sú kasárne Ederle a letisko Dal Molin (základňa hostí výsadkárov 173. výsadkovej brigády), spotrebuje ročne 558 miliárd BTU. S prihliadnutím na závislosť Talianska od ruského plynu je konečný účet viac ako jeden a pol milióna eur ročne. Predpokladané náklady na aktuálny rok (berúc do úvahy rastúce ceny) by mohli byť takmer 60 miliónov dolárov.

 

Ako poznamenáva Giornale , v skutočnosti sú potreby základní ešte vyššie (odhad bol urobený len na základe nákladov na údržbu vojenských zariadení, nie na základe nákladov na vojenské operácie).

 

V Európe bol vytvorený rozsiahly systém vojenských ropovodov, ktoré poskytujú pre vojenské základne NATO energetické zdroje. V roku 1958 bol spustený špeciálny potrubný systém NATO ( NATO-Pipelinesystem, NPS ). Výstavba vojenských ropovodov pokračovala až do konca 80. rokov, až do predvečera rozpadu ZSSR. Dnes tento systém pokrývajúci celú západnú Európu pozostáva z ôsmich národných a dvoch nadnárodných subsystémov a prechádza územím 13 štátov. Jeho celková dĺžka dosahuje 12 tisíc km, celková skladovacia kapacita je 5,5 milióna metrov kubických.

 

 

Existuje špeciálna stratégia NATO pre hromadné palivá . Vojenské ropovody sú nenahraditeľnou súčasťou bojovej pripravenosti aliancie, zaručujú zásobovanie bloku všetkými druhmi paliva.

 

Ropovodný systém strednej Európy ( Central Europe Pipeline System ) sa tiahne územiami členských krajín NATO – Belgicka, Nemecka, Francúzska, Luxemburska a Holandska. Systém je integrovaný do štruktúr Agentúry pre podporu a obstarávanie NATO (NSPA ). Vojenské ropovody v smere juh-sever sa tiahnu od francúzskeho prístavu Lavere na pobreží Stredozemného mora. Stredoeurópske vojenské ropovody sú napojené na námorné prístavy v Severnom mori, na pobreží Atlantiku a Stredozemného mora, ako aj na ropné rafinérie v Nemecku a Francúzsku. Ako sa však teraz ukazuje, značná časť ropy a plynu na prevádzku vojenských zariadení NATO pochádza z Ruska.

 

USA už dlho znepokojuje závislosť svojich vojenských základní v Európe od paliva z Ruska. Ešte v časoch prezidenta Donalda Trumpa dostal americký minister obrany James Mattis list od senátora Pata Toomeyho o dôležitosti zníženia závislosti amerických ozbrojených síl v Európe od ruského paliva.

 

Na summite NATO v Madride sa rozhodlo o prudkom zvýšení síl aliancie v Európe s cieľom „odolať ruskej agresii“. Len Američania zvyšujú svoj kontingent v Starom svete z 80 na 100 000. Celková sila celého európskeho zoskupenia NATO by mala dosiahnuť 300-tisíc ľudí. Ak k tomu pridáte lode, lietadlá, vozidlá, ktoré tiež potrebujú palivo, na podporu tejto gigantickej vojenskej armády to bude vyžadovať oveľa viac paliva ako predtým.

 

Ale čo sa stane? Mala by Moskva prepnúť výhybku a významná časť vojenskej mašinérie NATO bude znehybnená? Áno, každá krajina má strategické rezervy, ale ak sa ukáže, že konflikt je zdĺhavý?

Vladimír Malyšev

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov