Mig-29 poľských vzdušných síl
Aktuality, Bezpečnosť,

Dodávky zbraní Ukrajine cez Poľsko môžu viesť k nepredvídateľným následkom

Oficiálny zástupca ruského ministerstva obrany generálmajor Igor Konašenkov včera na brífingu ministerstva uviedol, že ruské vzdušné sily získali vzdušnú prevahu nad celým územím Ukrajiny.


 

Podľa vyjadrenia generála bolo za deň zničených 8 systémov protivzdušnej obrany Buk-M1 spolu s navádzacími stanicami vrátane radaru S-300. Taktiež boli zničené 4 lietadlá na letiskách a jedno lietadlo vo vzduchu. Celkovo podľa ruskej strany ruské jednotky od začiatku operácie na Ukrajine zasiahli 1 114 objektov vojenskej infraštruktúry, vrátane 31 veliteľských stanovíšť a komunikačných centier, viac ako 300 tankov , bojových vozidiel pechoty a obrnených transportérov a 57 raketových systémov.

 

Európska únia a Spojené štáty americké oznámili svoj zámer zvýšiť objem dodávok zbraní Ukrajine. Ozbrojené sily Ukrajiny dostanú v blízkej budúcnosti nové protitankové systémy Stinger MANPADS, ako aj bojové lietadlá – stíhačky MiG-29 a útočné lietadlá Su-25 od vzdušných síl krajín bývalej Varšavskej zmluvy. Zbrane dorazia lietadlami na územie Poľska, odkiaľ pôjdu pozemným transportom cez ukrajinskú hranicu.

 

Je zrejmé, že v takejto situácii ruská armáda nezostane nečinná. Prilietajúce karavany z Poľska budú na území Ukrajiny po prekročení štátnej hranice zlikvidované taktickými leteckými silami. Z tohto scenára však vyplýva viacero téz.

 

Zelenskyj zakladá medzinárodnú légiu pre cudzincov pripravených bojovať na Ukrajine

 

Po prvé, ak vojenskí pracovníci NATO, napríklad poľskí, budú riadiť nákladné autá, nevyhnutne zomrú. Po druhé, NATO môže provokovať a odtiahnuť zničený transport na územie Poľska a prezentovať situáciu tak, že ruské lietadlá údajne zasiahli konvoj mimo Ukrajiny. Takéto scenáre by mohli spustiť článok 5 Charty NATO o kolektívnej obrane. Dôsledky takéhoto priebehu udalostí sa môžu stať nenapraviteľnými. K rozsiahlemu jadrovému konfliktu síce nepríde, no lokálny stret na území Ukrajiny medzi západným vojenským blokom a Ruskom je celkom možný. NATO môže napríklad oznámiť uzavretie vzdušného priestoru aspoň nad časťou krajiny, čím získa schopnosť dodávať zbrane napríklad do Ľvova letecky, čím sa minimalizuje možnosť zničenia vojenského nákladu pred jeho odovzdaním ozbrojeným silám Ukrajiny. Ako sa Rusko k takémuto kroku postaví, si môže každý domyslieť.

Maroš Šolc

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov