Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Zelenskyj zakladá medzinárodnú légiu pre cudzincov pripravených bojovať na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj povedal, že na Ukrajine vytvára Medzinárodnú légiu pre cudzincov, ktorí sú pripravení bojovať na strane Ukrajincov. Zelenskyj povedal, že spomínaná légia bude hlavným potvrdením medzinárodnej podpory, uvádza gruzínska verejnoprávna televízia.


 

„Všetkých cudzincov, ktorí sa chcú pripojiť k odboju proti ruským okupantom a chrániť globálnu bezpečnosť, pozýva vláda Ukrajiny, aby prišli do našej krajiny a pridali sa do radov jednotiek územnej obrany. Z cudzincov je vytvorená samostatná jednotka – Medzinárodná légia územnej obrany Ukrajiny. Toto bude hlavným potvrdením vašej podpory,“ povedal Zelenskyj.

 

Peskov: Ruská delegácia pricestovala do Bieloruska, aby začala rokovania s ukrajinskou stranou

Ruská delegácia pricestovala do Bieloruska, aby začala rokovania s ukrajinskou stranou, informovali ruské médiá s odvolaním sa na tlačového hovorcu Vladimira Putina. V delegácii sú podľa Dmitrija Peskova zástupcovia ministerstva zahraničných vecí, ministerstva obrany a ďalších rezortov vrátane prezidentskej administratívy.

“Rokovania sa plánujú uskutočniť v Gomeli,” povedal Peskov.

 

Nemecko začne s dodávkami zbraní na Ukrajinu
Nemecko – ktoré do poslednej chvíle odmietalo dodať Ukrajine zbrane – sa rozhodlo poslať do tejto krajiny tisíc protitankových zbraní a 500 rakiet typu zem-vzduch Stinger. Oznámil to nemecký kancelár Olaf Scholz. Na Twitteri uviedol, že pozícia nemeckých úradov sa zmenila po rozsiahlej ruskej invázii na Ukrajinu.

 

„Našou povinnosťou je urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme pomohli Ukrajine brániť sa proti postupujúcej Putinovej armáde,“ napísal Scholz. Nemecko tiež podľa agentúr schválilo presun zbraní vyrobených v Nemecku do iných krajín .

 

“Guľomety, samopaly, odstreľovacie pušky, pištole, munícia….”. Česká vláda dodá vojenskú pomoc Ukrajine

 

V predvečer sa krajiny NATO dohodli na rozšírení dodávok zbraní na Ukrajinu. Krajiny EÚ a USA v súvislosti s inváziou uvalili na Rusko rozsiahle sankcie a sľubujú ich sprísnenie. Americký prezident Joe Biden povedal, že jedinou alternatívou sankcií je „tretia svetová vojna“ – teda priama účasť NATO v konflikte s Ruskom. Biden a ďalší lídri krajín NATO opakovane vyhlásili, že sa tak nestane, armáda NATO nebude vyslaná na Ukrajinu. Jednotlivé krajiny EÚ zavádzajú voči Rusku vlastné obmedzenia. Najmä pobaltské krajiny a Slovinsko v sobotu oznámili uzavretie svojho vzdušného priestoru pre ruské lietadlá. Lety z Moskvy do Kaliningradu sú stále možné – lietadlá si však musia urobiť veľkú „obchádzku“ ponad Baltské more.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov