Emil Čečko
Aktuality, Bezpečnosť,

Chceli z neho urobiť „veľmi zlého človeka“. Poľský vojak preliezol cez ostnatý drôt a požiadal o azyl v Bielorusku

Vojak slúžiaci v poľskej armáde požiadal o politický azyl v Bielorusku, podľa tlačovej služby výboru bieloruskej štátnej hranice (GPK).


“V súvislosti s nesúhlasom s pokračujúcou politikou Poľska v súvislosti s migračnou krízou a praxou neľudského zaobchádzania s utečencami požiadal vojak o politický azyl v Bieloruskej republike,” uvádza sa vo vyhlásení výboru.

 

Bieloruská pohraničná stráž zastavila 25-ročného Poliaka večer 16. decembra na úseku predsunutej základne Tušemlja pohraničnej skupiny Grodno.

„Muž uviedol, že je príslušníkom 11. mazúrskeho delostreleckého pluku 16. pomoranskej mechanizovanej divízie pomenovanej po kráľovi Kažimírovi, ktorej časti boli prevezené na zabezpečenie ochrany hraníc s Bieloruskom počas výnimočného stavu na pohraničných územiach Poľska,” uviedla bieloruská pohraničná služba…

 

 

Poľský vojak Emil Čečko, ktorý sa rozhodol požiadať o azyl v Bielorusku, poskytol rozhovor, v ktorom povedal podrobnosti a motiváciu svojho úteku. Miestnej televízii ATN povedal o svojom nesúhlase s politikou oficiálnej Varšavy vo vzťahu k migrantom. Podľa 25-ročného prebehlíka sa Poľsko správa „neľudsky“ a vytvára na hraniciach „bezprávie a šialenstvo“.

 

“Dezertoval som z armády cez ostnatý drôt, roztrhol som si nohavice a zranil som si ruku. Videl som, že prichádza poľská hliadka. Vyzliekol som si uniformu a bez oblečenia, nahý, okruhom som sa rozbehol smerom k Bielorusku. Rozhodol som sa takto odísť z poľskej armády, pretože o dianí na území Poľska nemožno mlčať.

 

 

Čečko dodal, že na hranicu prišli dôstojníci kontrarozviedky a cvičili vojakov, aby si zvykali na prejavy agresivity. Bývalé velenie sa z neho pokúsilo urobiť „veľmi zlého človeka,“ zhrnul servisný technik. Emil Čečko uviedol, že videl dva prípady, keď príslušníci poľských ozbrojených síl zabili dobrovoľníkov, ktorí sa snažili pomôcť migrantom na hraniciach. Výňatok z rozhovoru zverejnil telegramový kanál Národnej štátnej vysielacej spoločnosti republiky Bielorusko.

„Videl som minimálne dve takéto situácie,“ povedal v rozhovore pre televízny kanál Belarus 1.
Potvrdil, že obaja zabití ľudia boli Poliaci. Bývalý vojak dodal, že bol svedkom situácie, „kedy prišiel nejaký dobrovoľník a začal hovoriť: „Kam ich (migrantov – pozn. red.) vediete?“ A pohraničník podľa jeho slov „jednoducho strelil dobrovoľníka do čela“ .

 

Poľsko robí prvý krok ku kolapsu Európskej únie

 

V lete sa na hraniciach Bieloruska s Poľskom a pobaltskými krajinami zvýšil prúd nelegálnych migrantov z Blízkeho východu a Afriky, ktorí sa snažili preniknúť do západnej Európy. V novembri sa situácia na bielorusko-poľskej hranici vyhrotila. Niekoľko tisíc ľudí sa utáborilo pri bariérach. Opakovane sa pokúšali preraziť kordón, ich pokusy boli bezpečnostnými zložkami potlačené. Poľská strana pritom použila vodné delá a slzný plyn, v hraničnom pásme boli opakovane nachádzané telá mŕtvych migrantov. Európska únia a Bielorusko sa navzájom obviňujú z krízy.

 

Zakážeme pohraničníkom smartfóny: V súvislosti s popravami migrantov na hraniciach Ukrajiny sa konalo mimoriadne zasadnutie

 

Poľský minister obrany Mariusz Blasčak k úteku povedal, že Čečko mal vážne problémy so zákonom, stihol napísať výpoveď z armády, a že taký človek nemal byť poslaný na hranicu.

Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov