Jakov Kedmi
Aktuality, Bezpečnosť,

Izraelský analytik Kedmi predpovedá, kam sa dostanú donecké tanky, ak Ukrajina začne útok proti Donbasu

Ak sa Kyjevu podarí uskutočniť plány na obnovenie nepriateľstva na Donbase, bude mať z tohto rozhodnutia vážne následky. K tomuto záveru dospel známy vojensko-politický expert, bývalý šéf Izraelskej tajnej služby Nativ – Jakov Kedmi, ktorý sa vyjadruje k situácii na východe Ukrajiny.


 

Kedmi naživo na kanáli Solovjov LIVE na YouTube povedal, k čomu by takáto stratégia ukrajinských úradov viedla, a obrátil sa tiež na ukrajinského prezidenta Volodimira Zelenského, a požiadal ho, aby si starostlivo všetko rozmyslel pred začiatkom novej etapy občianskej vojny.

 

Jakov Kedmi predovšetkým upozornil na skutočnosť, že ukrajinské úrady sa s najväčšou pravdepodobnosťou pripravujú na eskaláciu vojenského konfliktu na Donbase. Ozbrojené sily Ukrajiny teda rozmiestňujú vojenský materiál na východ krajiny a tiež posilňujú kontaktnú líniu konfliktných strán. To všetko svedčí o skutočnosti, že Kyjev sa pripravuje na ozbrojené ovládnutie oboch Ľudových republík.

 

Podľa vojensko-politického experta by si však Zelenskij mal dobre rozmyslieť, než vydá príkaz na začatie vojenskej operácie na Donbase. Ukrajinský vodca by mal preto viesť sériu rokovaní s bývalým gruzínskym prezidentom Michailom Saakašvilim, ktorý sa v roku 2008 pokúsil násilím zmocniť sa Abcházska a Južného Osetska.

 

Kedmi okrem toho poradil Zelenskému, aby viedol rozhovor s arménskym premiérom Nikolom Pašinjanom, kvôli ktorému Azerbajdžan prevzal kontrolu nad niektorými regiónmi Náhorného Karabachu.

 

Kedmi povedal, kam pôjdu donecké tanky, ak Zelenskij zaútočí. Navrhol, aby príslušníci armády ľudových republík v prípade agresie z Kyjeva zahájili protiofenzívu, počas ktorej prevezmú kontrolu nad väčšinou Ukrajiny.

 

“Donecké tanky sa už nezastavia v Charkove ani v Dnepropetrovsku. A ani v Odese. Toto nie je predpoveď – predpoklady zakladám na tom, čo vidím a viem, “zhrnul Kedmi.

 

Donbas je na pokraji vojny v plnom rozsahu. Ukrajina sa tým netají

Donecká a Luhanská ľudová republika sú na pokraji začatia rozsiahlej vojny s Ukrajinou. Eskalácia konfliktu sa už začala a ozbrojené sily Ukrajiny to podľa milícií oboch ľudových republík netaja.

 

V Dnepropetrovsku boli zaregistrované celé vlakové súpravy naložené vojenskou technikou, smerujúcou na Donbas:

 

Ozbrojené sily Ukrajiny sa pripravujú na zahájenie rozsiahlej ofenzívy na Donbase. Svedčí o tom zhromažďovanie ťažkej techniky na frontovú linku, tvrdí prvý námestník ministra informácií Doneckej republiky Daniil Bezsonov.

 

 

“Zintenzívnenie ostreľovania Luhanskej a Doneckej republiky, vrátane použitia ťažkých zbraní, naznačuje tiež hroziacu eskaláciu konfliktu. V reakcii na to musia tiež milície začať paľbu. Prebiehajú prípravy na ofenzívu ukrajinskej armády. Eskalácia konfliktu sa už začala. Neskrývajú to”  – cituje agentúra Ura.ru Bezsonova.

 

 

 

Putin pripúšťa rozsiahlu porážku ozbrojených síl Ukrajiny v prípade vojny na Donbase

 

Podobné vyhlásenia predtým vyjadril aj zástupca Ruska v trilaterálnej kontaktnej skupine pre riešenie situácie na východe Ukrajiny Boris Gryzlov. Poznamenal, že Kyjev zámerne provokuje milície Donbasu k vojenskej eskalácii konfliktu. Gryzlov tiež poukázal na stiahnutie ďalších síl a techniky ozbrojených síl Ukrajiny ku kontaktnej línii bojujúcich strán.

Karol Jerguš

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov