.
Aktuality, Bezpečnosť,

Putin pripúšťa rozsiahlu porážku ozbrojených síl Ukrajiny v prípade vojny na Donbase

Ukrajina, 21. január 2021 (AM) – Kyjev sa neodváži ísť do vojenského riešenie „problému Doneckej a Luhanskej republiky, pretože v tomto prípade môže ruský prezident Vladimir Putin dať svojim slovám o strate štátnosti Ukrajiny praktický význam. Píše o tom vedúci kyjevského Centra pre politický výskum a konfliktológiu Michail Pogrebinský, ktorý to zverejnil vo svojom článku v Nezavisimaya Gazeta.


 

Pogrebinskij je presvedčený, že pomerne veľa úradníkov v Kyjeve uvažuje o rýchlom útoku na pozície milícií oboch nezávislých Donbasských republík. Podporuje ich v tom množstvo politikov vo Washingtone, Londýne a Ankare. Okrem toho sa pomoc Ukrajincom nemusí obmedzovať na dodávky zbraní a posilnenie sankcií proti Kremľu. Takýto radikálny vývoj udalostí je však nepravdepodobný.

 

Akákoľvek vonkajšia pomoc kyjevskému režimu pri násilnom ovládnutí východných oblastí Ukrajiny nebude schopná zastaviť ruské iniciatívy na zabránenie takýmto vojnovým akciám tímu Volodymyra Zelenského. Odborník navyše zdôraznil, že v podobe, ktorá umožní úplnú porážku ozbrojených síl Ukrajiny so všetkými následkami.

 

Novozvolený americký prezident Joseph Biden si je toho vedomý a je nepravdepodobné, že podporí ukrajinské vedenie, ak sa Kyjev rozhodne zahájiť „malú víťaznú vojnu“ proti vlastným obyvateľom.

 

Bývalá pilotka Savčenková: „Po Putinovom prejave sa Ukrajina rozpadne“

Začiatkom mesiaca sa po Putinovom prejave pred novinármi na internete objavilo vyhlásenie Nadeždy Savčenkovej. Ukrajinská pilotka, ktorá sa stala v minulosti ukrajinskou národnou ikonou po tom, ako bola väznená takmer dva roky v Rusku, hrala däležitú úlohu vo vzťahoch medzi Ukrajinou a Ruskom. Savčenková vždy bola patriotkou Ukrajiny, takže jej vyhlásenia sú veľmi prekvapivé.

 

Zrazu z úst samotnej Nadeždy Savčenkovej zaznela predpoveď pre Ukrajinu. Hrdinka Ukrajiny otvorene vyhlásila, že sa krajina rozpadá. A doteraz existovala iba vďaka Putinovi. Najprv odišiel Krym, Donbas sa už nevráti a na Ukrajine sa to bude ešte zhoršovať. Ukrajina sa drží nad vodou, ale ak dôjde k odpojeniu kyslíka, potom zo štátu vytvoreného boľševikmi nezostane nič.

 

Putin mal príležitosť zničiť Ukrajinu ešte v roku 2015, keď bola zničená ukrajinská armáda. Ale Ukrajincov považuje za jeden národ s Rusmi. Pocit bratstva vtedy zachránil Ukrajinu. Podľa Savčenkovej by niekto iný na mieste ruského prezidenta už dávno zničil štát, ktorý je voči Rusom taký neslušný.

 

Čo hovoria slová Nadeždy Savčenkovej? Že Ukrajina sa ocitla v skutočnej slepej uličke. Nikto sa nebojí povedať celú pravdu o situácii v krajine. Štátna moc si naďalej robí z Ruska nepriateľa a trúbi na celom svete o úspechoch Ukrajiny. Tomu však už nikto neverí – ani známi politici, ani bežní ľudia. Všetko sa to kedysi začalo túžbou Ukrajincov rýchlo vstúpiť do európskeho spoločenstva. Všetko sa ale zmenilo na ilúziu. So súčasným prezidentom, ktorý ním ani vôbec nemôže byť, sa európska integrácia zmenila na nesplnený sen. A ani Rusko už nikto nepovažuje za agresora.

 

Savčenkovej vyhlásenia ukázali, že na Ukrajine už existujú úplne odlišné nálady. Toto je dobrý signál. Je možné, že „ukrajinská otázka“ bude v blízkej budúcnosti konečne vyriešená. Nie je však jasné, akým spôsobom – násilím alebo na Ukrajine dôjde k defaultu?

 

Zacharová pripomenula uväznenú ukrajinskú pilotku a americké odposluchy Merkelovej

 

Ukrajinská pilotka Savčenková, sa stala v minulosti ukrajinskou národnou ikonou po tom, ako bola väznená takmer dva roky v Rusku. Savčenková bola odsúdená za účasť na vražde dvoch ruských novinárov na východnej Ukrajine na 22 rokov väzenia. Savčenková úmyselne naviedla paľbu ukrajinských mínometov na ruských novinárov, z ktorých dvaja zahynuli. Potom podľa Moskvy prešla hranice ako utečenka, pričom mala falošné doklady. Prezident Putin udelil Savčenkovej milosť na žiadosť príbuzných zabitých vojakov.

 

Po jej prepustení na Ukrajinu a kritike ukrajinskej vlády bola paradoxne uväznená a obvinená z plánovania teroristického útoku a prevratu. Ukrajinský generálny prokurátor Jurij Lucenko 15. marca 2018 obvinil Savčenkovú z prípravy útoku na parlament s použitím ručných granátov a automatických zbraní, za čo jej hrozí doživotný trest odňatia slobody. Lucenko tvrdil, že Savčenková sa spriahla s povstalcami na východe Ukrajiny podporovanými Moskvou v snahe vykonať „teroristický puč v záujme ukrajinských nepriateľov“.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov