.
Aktuality, Bezpečnosť,

Zacharová pripomenula uväznenú ukrajinskú pilotku a americké odposluchy Merkelovej

Rusko, 12. jún 2020 (AM ) – Oficiálna zástupkyňa ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie Mária Zacharovová kritizovala slová nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá odmietla zmierniť protiruské sankcie „z princípu“. Zástupca ministerstva zahraničných vecí zapochybovala o existencii nejakého princípu v Berlíne.


 

“Princípy?!” V Európe? Aké?!” – Zacharovová napísala na svoju stránku na Facebooku. Diplomatka pripomenula, že Merkelová neprijala žiadne opatrenia proti Spojeným štátom, keď sa dozvedela o odposluchu jej rozhovorov americkými spravodajskými službami.

 

„Aké sankcie boli uložené Washingtonu, aby Spojené štáty niečo vysvetlili?

Koľko amerických diplomatov bolo vyhostených? “ – predstaviteľ ruského ministerstva zahraničných vecí položil rétorické otázky. Zacharovová sa zmienila aj o Nadežďe Savčenkovej, ktorej Nemecko požadovalo prepustenie z ruského väzenia, ale Berlín neprotestoval proti Savčenkovej uväzneniu na Ukrajine.

 

Ako uviedla Merkelová na nemecko-ukrajinskej konferencii v Berlíne, nemecký biznis sa k nej opakovane obrátil so žiadosťou o zmiernenie sankcií voči Rusku. Nemecká kancelárka však uviedla, že na to nemôže dôjsť, pretože „hovoríme o zásadách. Pomocou sankcií môžeme čo to vysvetliť, “uviedla Merkelová.

 

Spomínaná ukrajinská pilotka Nadija Savčenková, sa stala v minulosti ukrajinskou národnou ikonou po tom, ako bola väznená takmer dva roky v Rusku. Savčenková bola odsúdená za účasť na vražde dvoch ruských novinárov na východnej Ukrajine na 22 rokov väzenia. Savčenková úmyselne naviedla paľbu ukrajinských mínometov na ruských novinárov, z ktorých dvaja zahynuli. Potom podľa Moskvy prešla hranice ako utečenka, pričom mala falošné doklady. Prezident Putin udelil Savčenkovej milosť na žiadosť príbuzných zabitých vojakov.

 

Po jej prepustení na Ukrajinu a kritike ukrajinskej vlády bola paradoxne uväznená a obvinená z plánovania teroristického útoku a prevratu. Ukrajinský generálny prokurátor Jurij Lucenko 15. marca 2018 obvinil Savčenkovú z prípravy útoku na parlament s použitím ručných granátov a automatických zbraní, za čo jej hrozí doživotný trest odňatia slobody. Lucenko tvrdil, že Savčenková sa spriahla s povstalcami na východe Ukrajiny podporovanými Moskvou v snahe vykonať „teroristický puč v záujme ukrajinských nepriateľov“.

 

Nemecko plánuje nahradiť dosluhujúce „Tornáda” lietadlami Eurofighter Typhoon a F/A-18 Super Hornet

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov