Eurofighter nemeckej Luftwaffe a Super Hornet amerického námorníctva
Aktuality, Letectvo,

Nemecko plánuje nahradiť dosluhujúce „Tornáda” lietadlami Eurofighter Typhoon a F/A-18 Super Hornet

 


Nemecko, 2.apríl 2020 ( AM, theaviationistwarspot ) – Nemecko zvažuje, že dosluhujúce lietadlá Panavia Tornado vo svojich vzdušných silách (Luftwaffe) nahradí lietadlami európskeho aj amerického pôvodu. V tom prvom prípade by to boli lietadlá Eurofighter Typhoon, v druhom to majú byť lietadlá Boeing F/A-18 Super Hornet. Dôvodom pre takýto krok je potreba mať v dohľadnej dobe lietadlo schopné niesť jadrovú muníciu, ktorú doteraz mohli niesť práve spomínané lietadlá Panavia Tornado.

Životnosť lietadiel Panavia Tornado sa blíži k ich koncu, a Luftwaffe sa potýka s neustálym rastom nákladov na ich údržbu a pripravenosť. Aj z uvedených dôvodov vyhodnocuje v súčasnosti nemecká vláda túto výmenu lietadiel po tom, ako v minulom roku vylúčila možnosť nákupu amerických lietadiel 5. generácie F-35 Lightning II, a všetko nasvedčuje tomu, že počnúc rokom 2025 „Tornáda” nahradí zmiešaná flotila lietadiel Eurofighter Typhoon a Boeing F/A-18 Super Hornet.

Stíhacie lietadlá Eurofighter Typhoon (foto: thedrive.com)

Ešte donedávna plánovala nemecká Luftwaffe nahradiť stárnuce lietadlá Panavia Tornado len lietadlami Eurofighter vo verziách ECR a v rámci projektu Quadriga, ktorý sa týkal výmeny starších lietadiel Eurofighter Typhoon Tranche 1 za nové lietadlá s najnovším vybavením a tiež novým radarom typu AESA, Captor E-Scan Mk1. Dodatočné kusy s touto konfiguráciou boli zároveň zamýšľané ako náhrada Tornád. Verzia ECR (ECR – Electronic Combat Reconnaissance – verzia určená pre vedenie elektronického boja) mala nahradiť schopnosti elektronického boja (EW – Electronic Warfare) a potlačenia protivzdušnej obrany protivníka (SEAD – Suppression of Enemy Air Defences) lietadiel Tornado ECR, zatiaľčo zostávajúce lietadlá z programu Quadriga mali nahradiť schopnosti lietadiel verzie Tornado IDS.

Panavia Tornado nemeckej Luftwaffe zachytené počas vzletu v rámci misie Red Flag na americkej základni Nellis AFB. (foto: Bundeswehr)

Akokoľvek to nakoniec bude, predtým, než Nemecko vyberie typ, ktorý nahradí lietadlá Panavia Tornado, musí v rámci svojich záväzkov v NATO splniť dôležitú požiadavku: nové lietadlo musí byť schopné niesť jadrové zbrane. Nemecko je totiž účastníkom dohody o zdieľaní nukleárnych zbraní v rámci NATO. Z tohto dôvodu, ako uviedli nemecké noviny Handelsblatt, nemecké ministerstvo obrany plánuje kúpiť 90 kusov lietadiel Eurofighter Typhoon a 45 kusov lietadiel F/A-18 Super Hornet. Má to však malý háčik, ani Eurofightery ani Super Hornety nie sú schopné niesť jadrové zbrane… Tento problém však veľmi rýchlo našiel svoje „riešenie”. Jako ďalej uvádzajú noviny, nmecké ministerstvo obrany spoločne s americkou stranou usúdilo, že integrácia schopnosti niesť jadrové bomby B-61 bude rýchlejšia na amerických lietadlách. Ak by táto integrácia mala prebiehať na lietadlách Eurofighter, trvalo by to údajne o tri až päť rokov dlhšie…

Zo spomínaného počtu 45 kusov F/A-18 by približne 30 kusov malo byť vo verzii F/A-18E/F Super Hornet a 15 E/A-18G Growler, čo by súčasne zablokovalo nákup lietadla Eurofighter vo verzii ECR. Podľa novín Handelsblatt mohlo byť toto rozhodnutie motivované nedôverou niektorých odborníkov smerom k spoločnosti Airbus a jej schopnosti dokončiť vývoj uvedenej verzie v krátkom čase.

Táto voľba však podnietila v Nemecku vášnivé diskusie, nakoľko predstavitelia domáceho priemyslu i vládni úradníci potvrdili, že nemecký priemysel a jeho subdodávatelia prídu najmenej o štyri miliardy eúr, čo značne poškodí priemysel a následne zapríčiní tiež vyššie náklady pre nemeckých daňovníkov. Nemecká Luftwaffe totiž bude musieť vybudovať aj novú infraštruktúru pre relatívne malý počet lietadiel.

Lietadlá všetkých troch verzií F/A-18 Super Hornet, zhora nadol: F/A-18E Super Hornet, F/A-18F Super Hornet (v strede) a EA-18G Growler (foto: thedrive.com)

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov