Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Technologicky dôvtipné mexické drogové kartely si našli nového partnera: izraelský spyware

Mexiko, 01.Január 2021 (AM) – Mexické drogové kartely čoraz viac využívajú izraelský spyware, keď sa snažia zostať o krok vpred pred vládou a novinármi. Vyšetrovaním sa zistilo, že novinári v Mexiku čoraz viac prepadávajú izraelskému spywaru, ktorý používa štátny aparát, a dokonca sa dostal do rúk najnebezpečnejších drogových kartelov v krajine.


 

Vyšetrovanie známe ako Cartel Project, iniciatíva koordinovaná spoločnosťou Forbidden Stories, zistilo, že popredný mexický novinár Jorge Carrasco sa stal najnovšou obeťou takého izraelského spywaru.

 

NSO Group je izraelská firma zameraná na spyware, ktorá je synonymom predaja softvéru po celom svete, niekedy aj autoritárskym krajinám. NSO boli obvinení okrem iného z predaja hackerského nástroja krajinám ako Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty, ktoré ho využili na špehovanie odporcov režimu.

 

Za posledné desaťročie sa Mexiko stalo lukratívnym trhom pre technologické spoločnosti, ktoré chcú predávať hackerský softvér – skupina NSO je iba jednou z viac ako 25 súkromných bezpečnostných spoločností predávajúcich tento softvér do Mexika.

 

Keď významný mexický novinár Carrasco dostal textovú správu do svojho telefónu, netušil, že keď klikne na vložený odkaz, softvér vysaje údaje z telefónu vrátane textových správ. Výsledky sú súčasťou vyšetrovania, ktoré viedol tím špecialistov na digitálnu bezpečnosť Amnesty International v spolupráci so spoločnosťou Forbidden Stories. Podľa zistení neviditeľný softvér „tiež umožňuje vzdialenú aktiváciu mikrofónu a kamery – čo je pre novinára hrozba.“

 

“Správa, ktorú sme našli, bola pravdepodobne súčasťou prebiehajúcej kampane, ktorá prebiehala v Mexiku počas tohto konkrétneho časového obdobia,” uviedol Claudio Guarnieri z Amnesty Security Lab pre Forbidden Stories.

 

Nález pochádza z roku 2016, analýza sa však uskutočnila len nedávno.

„Zacielenie bolo nielen rozsiahle, ale často sa uskutočňovalo pomerne neuváženým spôsobom, keď sa použili alarmujúce a znepokojujúce správy, ktoré sa snažili urýchliť klikanie na cieľ škodlivého softvéru,“ uviedol jeden z expertov. Spomedzi mexických úradníkov sa izraelské spoločnosti považujú za obzvlášť účinné pri fungovaní spyware.

 

V roku 2014 skupina NSO podpísala s mexickým štátom zmluvu vo výške 32 miliónov dolárov, ktorá poskytla spyware, ktorý sa neskôr použil aj proti opozičným hlasom.

“V Mexiku je pre bezpečnostnú a spravodajskú komunitu typický názor, že Izrael má najpokročilejšie technológie a najlepšie techniky pre civilný a vojenský výcvik,” uviedol jeden z bezpečnostných analytikov časopisu Forbidden Stories.

 

V Mexiku však nie je iba vláda, ktorá získala prístup k spywaru. Neľútostné drogové kartely v krajine za pomoci skorumpovaných úradníkov získali prístup k spywaru. Kartely sú známe šokujúcimi činmi brutality, aj na novinároch. Tento rok ich bolo v Mexiku zabitých  osem, čo zo smrti reportérov urobilo túto krajinu jednou z najsmrteľnejších na svete.

 

Podľa správ nie je nič neobvyklé, keď vládni úradníci predávajú spyware kartelom. Jeden taký príklad sa objavil, keď sa pred súd dostal obávaný vodca kartelu Sinaloa Joaquin Guzman-Loera, tiež známy ako El Chapo. Inžinier pracujúci pre drogového baróna uviedol, že si kúpil „odpočúvacie zariadenie, ktoré umožňuje prístup k telefónnym hovorom, internetu, textovým správam“.

 

Podľa niektorých odhadov môžu mexické drogové kartely maž príjem viac ako 500 miliárd dolárov ročne, čo z nákupu spywaru urobí pre nich pomerne lacnú záležitosť. Mexiko nemá jasný právny rámec, v ktorom by sa dal spyware používať, bez kontroverzie. Nedostatok právneho dohľadu umožnil ďalšiu úroveň nebezpečenstva pre tých, ktorí sa snažia vyvodiť zodpovednosť za korupciu.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov