Aslan Maschadov a Zelimchan Changošvili
Aktuality, Bezpečnosť,

Krylo Nemecko teroristu Changošviliho zabitého v Berlíne? Rusko dlho žiadalo o jeho vydanie ako účastníka teroristického útoku v Beslane

Nemecko, 8.október 2020 (AM) – Zelimchan Changošvili, gruzínsky občan, ktorý bol zabitý v Berlíne, v roku 2013 organizoval presun teroristov z Pankiskej tiesňavy v Gruzínsku do Sýrie cez Turecko. Uviedol to zdroj z ruských silových štruktúr, ktorý je oboznámený s materiálmi trestných konaní.


 

V stredu začal v nemeckom hlavnom meste súd s ruským občanom Vadima Sokolovom, ktorý je obvinený z vraždy Changošviliho, ku ktorej došlo v auguste roku 2019. Ruský prezident Vladimir Putin predtým uviedol, že ruské orgány rokovali s Nemeckom o vydaní Changošviliho v súvislosti s jeho účasťou na terorizme, a to vrátane účasti na výbuchu v moskovskom metre. Išlo o výbuch vlaku, ku ktorému došlo vo februári roku 2004 medzi stanicami Avtozavodskaja a Paveleckaja. Okrem toho sa podľa slov zdroja zúčastnil Changošvili aj plánovania teroristického útoku v Beslane.

 

“Keď žil v roku 2013 v Gruzínsku, pôsobil Changošvili ako regionálny koordinátor v štruktúre medzinárodnej teroristickej organizácie Kaukazský emirát, podporoval spojenie medzi Doku Umarovom a zahraničnými predstaviteľmi tejto organizácie,” uviedol zdroj. Okrem toho Changošvili regrutoval moslimskú mládež v Pankiskej tiesňave, dodáva zdroj.

“Organizoval aj nelegálne presun bojovníkov a zbraní cez Turecko a Sýriu (kde už prebiehala občianska vojna),” dodal zdroj.

Podľa údajov zdrojov RIA Novosti v ruských silových štruktúrach bol členom skupín Šamila Basajeva, Chattáb, Abu hafsa a Abu Zaida, ktoré vykonali jedny z tých najkrvavejších teroristických útokov vôbec. Changošvili sa okrem iného podieľal na držaní rukojemníkov v beslanskej škole, kedy zomrelo 334 osôb, z toho 186 detí, čo je možno ten najhorší a najstrašnejší zločin teroristov.

 

Podľa zdrojov sa Changošvili, prezývaný Dyšno, v roku 1999 pridal k militantom na Severnom Kaukaze. Vtedy mal 20 rokov. Prvá epizóda, ktorá sa mu pripisuje, bol útok na dedinu Červljonnaja v Čečensku. Počas incidentu zomrelo 20 vojakov a ďalších 28 bolo zranených.

O rok neskôr sa pripojil ku zločineckej skupine, na čele ktorej stál medzinárodný terorista Abu Hafs, potom sa pridal ku skupine Abu al-Walida. Ten má okrem iného na svedomí útok na vojenský konvoj v Argunskej tiesňave v roku 1996 a teroristické útoky v Moskve a Volgodonsku v roku 1999.

 

Od roku 2001 do roku 2005 sa zúčastnil bojov proti federálnym silám počas druhej čečenskej vojny. Od roku 2003 prešiel do al-Kájdy na Severnom Kaukaze pod Abu Zaida, ktorý sa podieľal priamo na teroristickom útoku v Beslane, rovnako tak i na zničení vojenskej nemocnice v Mozdoku v roku 2003, počas ktorého zomrelo 52 osôb.

“Changošvili pripravoval teroristický útok v Beslane, bol jedným z organizátorov, rovnako tak i výbuch na Avtozavodské (teroristický útok v moskovskom metre v roku 2004, vyžiadal si 41 mŕtvych a viac ako 100 ranených),” uviedol zdroj agentúry. Okrem toho podľa ďalších údajov zdrojov bol Changošvili priamo zapojený do série útokov na federálnej konvoje na úseku medzi dedinami Alchasty a Galaški v Ingušsku počas mája až augusta v roku 2003. Vtedy zomrelo okolo 20 ruských vojakov. Podľa ruských policajtov sa Changošvili v rámci zločineckej skupiny zúčastnil útoku na civilistov, policajtov a vojakov v dedine Nesterovskaja, rovnako tak na stanovište dopravnej polície na diaľnici v smere Rostov-Baku. Od 21. do 22. júna roku 2004 sa pod vedením Basajeva zúčastnil útoku v Ingušsku, kedy zomreli desiatky ľudí a viac ako 100 osôb bolo zranených.

 

V roku 2005 potom odišiel s falošným pasom do Gruzínska, skrýval sa ruským bezpečnostným zložkám v okrese Achmete. Ani tam však nestratil kontakt s čečenskými teroristami. Podľa zdrojov tam získal a následne rozdeľoval peniaze na pomoc ozbrojencom. V roku 2006 sa potom podľa zdrojov v oblasti gruzínskej dediny Dujsi zaoberal prípravou skupiny niekoľkých desiatok bojovníkov na následný presun na Severný Kaukaz a organizovaním provokácií proti ruským uzmierovateľom v Južnom Osetsku.

Podľa materiálov ruských orgánov presadzovania práva organizoval v rokoch 2009 – 2012 spolu s Ahmedom Čatajevem teroristický útok na istanbulskom letisku (samovražedný útočník usmrtil 45 ľudí), organizovali v Pankiskej tiesňave výcvikový tábor pre islamských militantov, kde sa teroristi pripravovali v bojových, taktických a sabotážnych disciplínach.

Absolventi tejto “školy” sa potom vysielali do Ruska a pripojili sa ku zločineckým skupinám Doku Umarova. Práve ten má na svedomí výbuch Nevského expresu v roku 2009 (28 mŕtvych a viac ako 130 zranených), výbuchy v moskovskom metre v roku 2010 (41 mŕtvych a 88 zranených) a útok na letisku Domodedovo v roku 2001 (37 mŕtvych a 170 zranených) .

 

V roku 2012 zorganizoval Changošvili, ktorý dostal gruzínsky pas na meno Tornike Kavtarašvili (dátum narodenia zostalo rovnaké: 18.08.1979), presun skupiny militantov z Gruzínska do Ruska. Nie všetko šlo však hladko, pretože časť zločineckej skupiny bola počas stretu s gruzínskymi silami zabitá. Podľa gruzínskeho ministerstva vnútra sa jednalo o špeciálnu operáciu k likvidácii zločineckej skupiny, ktorá zajala ako rukojemníkov obyvateľov dediny Lapankuri v Kachetii. Ministerstvo uviedlo, že bolo zabitých 12 ozbrojencov a traja členovia jednotky rýchleho nasadenia. Samotný Changošvili vystupoval ako sprostredkovateľ v rokovaniach medzi ministerstvom vnútra a členmi skupiny. Potom, čo odmietol, aby skupina zložila zbrane, bola časť skupiny zlikvidovaná. Príbuzní zabitých militantov z toho následne obvinili Changošviliho a hrozili, že za “zradu” dôjde ku krvnej pomste.

 

A atentáty na seba nenechali dlho čakať, poznamenávajú zdroje. K prvému došlo v roku 2013 v Gruzínsku: Changošvili bol vážne zranený, ale prežil. Ten druhý sa stal v máji 2015: keď Changošvili vyrážal autom zo súkromného domu, začalo sa na neho strieľať. Zasiahli ho tri guľky, ale pred útočníkmi sa schoval a došiel do nemocnice, kde mu poskytli pomoc.

Po atentátoch a potom, čo bol menovaný bývalý prezident Gruzínska Michail Saakašvili poradcom ukrajinského prezidenta, odišiel Changošvili v roku 2016 na Ukrajinu. Jeho aktivity boli ale s touto krajinou spojené už skôr. Keď sa v auguste roku 2014 nachádzal ešte v Turecku, dostal od medzinárodných teroristických organizácií značnú sumu na prepravu skupiny militantov z Gruzínska na Donbas s cieľom účasti na bojových akciách na strane Ozbrojených síl Ukrajiny, poznamenávajú zdroje. Na konci roka 2016 potom odchádza do Nemecka, kde dostáva štatút utečenca.

Dňa 23. augusta roku 2019 bol 40-ročný Changošvili zastrelený v berlínskom parku Tiergarten. Z tohto činu je podozrivý ruský občan Vadim Sokolov. Podľa nemeckého vyšetrovania mal tento údajný vrah prísť k Changošvilimu na bicykli a vystreliť na neho z pištole Glock 26 s tlmičom. Changošvili zomrel na mieste. Obvinený muž bol krátko potom zadržaný neďaleko od miesta činu. Pred niekoľkými dňami začalo v Berlíne vypočutia vo veci daného prípadu. Ako sa uvádza vo vyjadrení Generálnej prokuratúry Spolkovej republiky Nemecko, zabitého gruzínskeho občana “ruské úrady zaradili … k teroristom”. Podľa ruských zdrojov informovala o činnosti Changošviliho ruská strana ako gruzínskych, tak i ukrajinských, amerických a nemeckých partnerov.

 

 

Výzvy ruských tajných služieb k ich nemeckým kolegom o vydanie Changošviliho boli neformálne zamietnuté, pričom formálna žiadosť Generálnej prokuratúry RF z toho dôvodu nenasledovala, uviedol Putin. Taktiež poznamenal, že Changošvili, ktorý bol zabitý v Berlíne, sa aktívne zúčastnil bojových akcií na strane separatistov na Kaukaze. Podľa nemeckého vyšetrovania dostal Sokolov úlohu likvidácie Changošviliho od štátnych úradov Ruskej federácie. Prokuratúra SRN ho obvinila z vraždy a z nelegálneho držania poloautomatickej zbrane. V minulom roku potom Nemecko označilo za persony non grata dvoch zamestnancov ruského veľvyslanectva v Berlíne v súvislosti s vraždou Changošviliho.

 

Vyhostenie ruských diplomatov môže súvisieť s vraždou gruzínskeho teroristu v Berlíne

 

Slovensko  v auguste  vyhostilo troch pracovníkov zastupiteľského úradu Ruskej federácie

“Nemôžem uviesť mená pracovníkov ruskej diplomatickej misie, zároveň však potvrdzujem, že bolo prijaté rozhodnutie o vyhostení troch pracovníkov zastupiteľského úradu Ruskej federácie na Slovensku,” povedal hovorca slovenského ministerstva zahraničia Juraj Tomaga v komentári pre portál Denník N.Tomaga. Portál uviedol s odvolaním sa na spravodajské zložky, že činnosť diplomatov bola údajne v rozpore s Viedenským dohovorom.

“Navyše došlo k zneužitiu víz vydaných na slovenskom generálnom konzuláte v Petrohrade a v tejto súvislosti bol spáchaný závažný trestný čin na území iného členského štátu NATO a EÚ. Chcem zdôrazniť, že máme záujem na rozvoji bilaterálnych vzťahov s Ruskom. Avšak činnosť a pôsobenie ruských diplomatov na slovensku musí byť v súlade s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch a s bežnými zásadami, “dodal hovorca.

Údajne nešlo o diplomatov, ale o príslušníkov ruských tajných služieb s diplomatickým krytím. Ich vyhostenie má vraj súvisieť s čečenskou kauzou v Berlíne. V médiách sa už skôr vyskytla informácia, že vraj vrah, ktorý zabil občana Gruzínska, ktorý v minulosti podporoval kaukazských islamistov, sa dostal do Schengenu práve vďaka slovenskému vízu.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov