.
Aktuality, Bezpečnosť,

Politológ Satanovskij vysvetlil čo Putinovi bráni vo vyslaní vojakov do Berlína

Rusko, 25. september 2020 (AM) – Politológ Jevgenij Satanovskij povedal, prečo ruský prezident Vladimir Putin nechce kvôli situácii okolo výstavby plynovodu Nord Stream-2 pristúpiť k extrémnym opatreniam proti Európskej únii. V rámci služby Teletype.in sa expert vyjadril k nedávnemu útoku šéfky Európskej komisie Ursuly von der Leyen na základe prípadu údajnej „otravy“ blogera Alexeja Navaľného.


 

Európska únia je pripravená podľahnúť tlaku Spojených štátov a bez ohľadu na svoje vlastné ekonomické záujmy zastaviť výstavbu Nord Stream-2. Podľa Satanovského je navyše teraz tlak Washingtonu na Európanov taký veľký, že ho USA môžu všeobecne použiť na skutočnú vojnu s Ruskom.

„Ekonomika je vyjadrením politiky inými prostriedkami. A mimochodom, stará fráza o tom, že vojna je pokračovaním tej istej politiky inými prostriedkami, dnes platí ako nikdy predtým, “domnieva sa politológ.

Konštrukcia modelu SP-2 bola pôvodne indikátorom partnerstva medzi Nemeckom a Ruskom, čo tiež zaručovalo Berlínu vďaka rusko-americkej konfrontácii množstvo výhod. Nemecko teraz upúšťa od mimoriadne priaznivého stavu vecí. Medzitým sa Európska únia postupne stáva platformou pre vojenskú agresiu západných krajín proti Ruskej federácii, zdôrazňuje Satanovskij.

 

Podľa jeho názoru ruský prezident „nechce bojovať“. A hlavne Putin nechce, aby bola takáto vojna s Nemeckom.

“Agent Stirlitz miloval Nemecko a Putin sa k nemu správa rovnako.” A z rovnakého dôvodu, “uviedol Satanovskij.

Odborník si je istý, že to je práve to, čo Vladimirovi Putinovi bráni v zavedení vojenského kontingentu do Nemecka. Podľa politológa už ruské plány na dokončenie plynovodu SP-2 naznačujú, že Moskva nemá voči iným štátom agresívne plány.

„Pokiaľ ide o plynovod, strategickí partneri nie sú bombardovaní. To je neakceptovateľné, “píše expert.

Politológ zároveň vyjadril presvedčenie, že ak majú Európania chuť experimentovať s ruskou lojalitou, potom „môžu ísť na stretnutie“.

„Gorbačov a Jeľcin samozrejme stiahli naše jednotky z Nemecka a ďalších krajín východnej Európy, úplne márne, ale koniec koncov, všetko na tomto svete sa opakuje,“ uzavrel Satanovskij.

 

Spoločnosť Nord Stream 2 počíta s výstavbou plynovodu s celkovou kapacitou 55 miliárd kubických metrov ročne z Ruska cez Baltské more do Nemecka. Ropovod obchádza tranzitné štáty – Ukrajinu, Bielorusko, Poľsko a ďalšie krajiny východnej Európy a pobaltské štáty – výhradnými hospodárskymi zónami a teritoriálnymi vodami Ruska, Fínska, Švédska, Dánska a Nemecka. Poľsko, Ukrajina a USA sú aktívne proti Nord Stream 2. USA majú záujem predúvať svoj skvapalnený plyn do Európy.

 

Potrubie je pripravené na 93%. Dokončenie projektu bolo naplánované na rok 2020, ale na konci roku 2019 USA uvalili na spoločnosti zapojené do výstavby sankcie, čo projekt spomalilo.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov