Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ropa je silný motivátor: USA posilňujú svoje vojenské postavenie na severovýchode Sýrie

Keď sa americké jednotky preto presunuli do okolia ropných ložísk, ruské a sýrske sily prevzali americké pozície, ktoré opustili. A to s cieľom umožniť vykonávanie spoločných hliadok so svojimi tureckými partnermi v rámci dohody uzavretej medzi Ankarou a Moskvou s cieľom ukončiť ofenzívu zahájenú Tureckom a jeho pomocnými silami v severovýchodnej Sýrii.


Sýria, 21. september 2020 (AM) – Po ohlásení ústupu amerických síl v severovýchodnej Sýrii v októbri 2019, ktorý dal Turecku voľnú ruku na zahájenie ofenzívy proti sýrskym kurdským milíciám [YPG], americký prezident Donald Trump naznačil, že zakáže Islamskému štátu, Sýrii, ale aj Rusom prístup k ropným a plynovým poliam v provinciách Hasaké a Deir ez-Zor. Pre Washington by udržanie kontroly nad miestami na ťažbu ropy a zemného plynu malo umožniť financovaní sýrskych demokratických síl a aby mohli pokračovať vo svojich operáciách.

A v súčasnosti táto situácia vedie k napätiu a incidentom medzi americkými a ruskými silami. Jeden z takých sa odohral koncom augusta 2020 keď sa obrnené jednotky USA a Ruska dostali do potýčky, keď Američania blokovali dráhu Ruským hliadkam.

Na jednej strane Washington oznamuje zníženie stavu vojsk v Iraku, zvyšuje ich počet v Sýrii. Toto pendlovanie zvyšuje nekľud v zóne podporuje vyriešenie otázky legálnosti americkej intervencie v Sýrii. Američania sťahujú z Kuvajtu do Sýrie niekoľko obrnených vozidiel M2A2 Bradley, vybavených zvyčajne 25 mm kanónom a protitankovými raketami TOW. Taktiež bol zaznamenaný aj presun radaru Sentinel, používaný na protivzdušnú obranu a samozrejme celá rada ďalších vozidiel s príslušnými nešpecifikovanými zariadeniami. Okrem toho Američania zvýšili počet leteckých hliadok v zóne.

Na vysvetlenie tohto pohybu, boli uvedené dva dôvody. Jeden z nich, ktorý predložil hovorca operácie Inherent Resolve plukovník Wayne Marotto, evokuje oživenie hrozby, ktorú predstavuje Daesh. Pripomína to situáciu s KOVIDOM, keď akýkoľvek výplod šialencov sediacich vo vysokých kreslách sa dá skryť za boj s COVIDOM. Američania asi preto potrebujú odôvodniť svoju prítomnosť v Sýrii, aby mohli spolu s “koaličnými” okupačnými jednotkami mať neustále tento región pod kontrolou, nakoľko sa tam nachádzajú ložiská ropy. Preto sa hrozba znovu oživenia Islamského štátu opäť zvýšila. O koľkátu vlnu oživenia už ide keď to prirovnáme ku COVIDU?

Američania veľkodušne vyhlasujú, že nechcú vstúpiť do konfliktu s nikým. Ono je to pochopiteľné, pretože kde sa ukážu, urobia bordel, zomrie množstvo civilistov a nakoniec sú aj tak vykopaní lokálnymi patriotmi, ako napríklad v Afganistane.

Nemusia všetci súhlasiť, ale ono to vyzerá, že Američania zobrali do zajatia, alebo okupujú a vykrádajú v Sýrii ropu, a zo ziskov financujú zbrane pre YPG, ktorí ich údajne dávajú sýrskym jednotkám. Streľba preto môže byť len do vzduchu bez reálneho úmyslu zabíjať “míňačov munície”, ktorí môžu byť tiež za to platení, napríklad ako žoldnieri rôznymi spoločnosťami nato určenými ako napríklad americká Blackwater (aktuálne Academy). Nech je takáto spoločnosť odkiaľkoľvek, jej použitie v konfliktných zónach hovorí o privatizácii ozbrojených síl, alebo konfliktov. Postupne vznikajú neštátne armády financované pomocou štátnych financií, keď si ich najíma sám štát do zón, kde sa ich oficiálna (štátna) prítomnosť z nejakých dôvodov nehodí.

Parazit odíde z tela živiteľa, keď stratí živnú pôdu. Preto sa môžeme domnievať, že nemusí nikdy dôjsť k zastaveniu Sýrskeho konfliktu, ktorý ako sa zdá, našiel formu samofinancovania a zisky za zbrane a muníciu zostávajú niekde v USA.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov