.
Aktuality, Bezpečnosť,

Prenechajú Američania Turecko definitívne ruskému vplyvu?

 


Turecko, 17.september 2020 (AM) – USA vyjadrujú znepokojenie nad aktivitami Turecka vo východnom Stredomorí. Nemali by sme zabudnúť, že Ankara pravidelne porušovala medzinárodné dohody v Stredomorí. To čo sa deje dnes je len výsledkom ich dlhodobej arogantnosti voči týmto dohodám. Kto má pravdu podľa dohôd nie je ťažké určiť, od toho sú dohody. Ale v Turecku opäť narástol v posledných rokoch pocit krivdy a s ním dobre žongluje aktuálny (možno doživotný) prezident Erdogan. Otázka národnej identity je pre každý národ úplne prirodzená ( to len liberálni šialenci si myslia, že žiť bez národnej identity je to správne).  Turecký prezident preto na tejto otázke opäť získava voličov do svojich radov. Z toho sa dá tiež usudzovať, že išlo len o politický manéver z jeho strany a nepredpokladal, že by sa do veci mohli zapojiť iné veľmoci so svojim plným bojovým arzenálom ako to urobilo Francúzsko.

Erdogan má ego vysoké tak, ako vysoko vyletia jeho S-400. Preto je nutné, aby on a Francúzsky spasiteľ Macron prestali vydávať svoje vyjadrenia. Navrhol to Turecký minister obrany a vyzerá to na strategický manéver, ktorý by mohol viesť k tomu, aby boli Turci ochotní sadnúť ku stolu a vyjednávať. Toto vyjadrenie však môže byť udusené vojenskou mašinériou, ktorá ako sa zdása dala do pohybu. Aspoň zo strany Francúzsko Gréckych dohôd keď Gréci potvrdili záujem o 18 stíhačiek Rafale a 4 fregaty (bez upresnenia modelu). Z toho 8 stíhačiek budú už použité a Gréci ich dostanú zdarma, ako pozornosť za to, že objednali 4 fregaty. O tom však v inom článku.

Tiež Cyperská vláda vlani v januári obvinila Turecko z toho, že je „pirátskym“ štátom po opakovanom porušovaní ich výhradnej hospodárskej zóny. Turecké orgány to zjavne nevidia v rovnakých farbách. Keďže Turecko okupuje severnú časť Cypru, nazývanú “Turecká republika severného Cypru, popierajú Turci Nikózii právo na výkon akejkoľvek suverenity na vodách na juhu ostrova. A keďže tieto majú obsahovať značné zásoby zemného plynu, je nutné brániť záujmy cyperských Turkov.

Tento týždeň každopádne sedem krajín južného krídla Európskej únie, združených v aliancii Med7, vyzvalo Turecko, aby ukončilo svoje jednostranné akcie a posadilo sa za rokovací stôl, aby sa dosiahol mierový výsledok sporu medzi ním, Gréckom a Cyperskou republikou. V opačnom prípade by sa to vystavilo ďalším európskym sankciám.

Avšak 11. septembra Turecko vydalo NAVTEX [námorné oznámenie, že bude organizovať vojenské cvičenia s ostrou muníciou v oblasti západne od Kyrenia (okupované Tureckom) až po Záliv Morphou na severe Cypru. Spoločné záchranné koordinačné stredisko pod cyperským ministerstvom obrany okamžite odsúdilo nezákonné manévre porušujúce suverénne práva Cyperskej republiky.

Voči Ankare môže Nikózia viditeľne rátať s podporou Spojených štátov, ktoré nedávno pozastavili svoje zbrojné embargo, ktoré uvalili na konci 80. rokov proti Cyperskej republike. Počas krátkej návštevy cyperského hlavného mesta urobil americký minister zahraničia Mike Pompeo niekoľko vyhlásení, ktoré budú v Ankare veľmi zle prijaté.
“USA sú naďalej hlboko znepokojené krokmi Turecka vo východnom Stredomorí. Krajiny v regióne musia prekonať svoje nezhody, najmä v otázkach bezpečnosti, energetických zdrojov a námorných záležitostí, diplomatickými a mierovými prostriedkami,“ dodal Pompeo.

Potom venoval pár slov Grécku, keď sa zmienil o NATO, v ktorom sa Cyperská republika nenachádza a povedal: “Zvyšovanie vojenského napätia nepomáha nikomu inému ako protivníkom, ktorí by chceli, aby došlo k prasknutiu transatlantickej jednoty“. ( *Áno, veľmi by to prospelo celému svetu, keby sa táto zločinecká organizácia rozpadla)

Okrem toho pán Pompeo využil svoju návštevu Nikózie na podpísanie memoranda o porozumení zameraného na nadviazanie hlbšej vojenskej spolupráce medzi Cyperskou republikou a USA. Tento text predovšetkým ustanovuje vytvorenie výcvikového strediska v Larnake, ktoré sa bude nazývať “CYCLOPS“ [Cyprus Centre for Land, Open Seas and Port Security] zamerané na bezpečnosť prístavov, hraničné kontroly, kybernetickú bezpečnosť a schopnosti NRBC [jadrové, rádiologické, biologické, chemické]. Nikózia okrem toho tiež naznačila, že cyperská národná garda sa od 20. septembra zúčastní spoločného cvičenia s americkými špeciálnymi jednotkami.

Avšak po znepokojivých poznámkach tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana k jeho francúzskemu náprotivku Emmanuelovi Macronovi za jeho podporu Grécku a Cypru Turecko pravdepodobne mení kurz v tejto otázke.Totiž podľa tureckého denníka Yeni Safak by sa loď Oruç Reis skutočne 13. septembra vrátila do svojho domovského prístavu v Antalyi. Rozhodnutie nepredĺžiť svoju misiu sa považuje za krok, ktorý dáva šancu diplomacii, uviedli noviny.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov