.
Aktuality, Bezpečnosť,

Je po revolúcii? Rusko stiahlo ozbrojené sily od hranice s Bieloruskom

Bielorusko, 16.september 2020 (AM) – Ruskí vojaci zaradení do bieloruskej rezervy sa vracajú na miesta svoje stálej dislokácie, informoval ruský televízny kanál Rossia 24. Ďalší vojaci medzitým dorazili do Bieloruska na cvičenie Slovanské bratstvo 2020.


 

Na videu televízneho kanálu sú vidieť príslušníci ozbrojených zborov, ako stoja pred autobusmi a nákladnými vozidlami MAZ a Kamaz. Kolóna následne vyšla na cestu za sprievodu osobných vozidiel s majákmi. O tom, že Moskva vracia bieloruské rezervy na miesta ich stálej dislokácie, informoval včera tlačový hovorca prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

 

Jednotky boli vytvorené na základe prosby bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka kvôli protestom, ktoré v krajine začali po voľbách 9. augusta. Ruský prezident Vladimir Putin zdôraznil, že sily budú použité iba v krajnom prípade ( “ak extrémistické elementy prekročia medze a začnú neporiadky”). K takémuto prípadu ale nedošlo.

Slovanské bratstvo 2020

Tlačová služba Ministerstva obrany Bieloruska medzitým informovala, že do krajiny dorazili príslušníci ruských ozbrojených síl na cvičenie Slovanské bratstvo 2020.

 

“Jednotky 76. gardovej výsadkovej divízie ruských vzdušných síl dorazili na polygón Brestskij, aby sa zúčastnili spoločných bielorusko-ruských taktických cvičení Slovanské bratstvo 2020. Zo strany Bieloruska sa vojenského cvičenia zúčastňuje 38. gardová výsadková brigáda síl špeciálnych operácií,” stojí v správe tlačovej služby .

Celkovo sa cvičenia bude zúčastňovať 1,5 tisíc vojakov, viac ako 150 kusov leteckej, bojovej a špeciálnej techniky. Po skončení cvičenia sa ruskí vojaci vrátia do vlasti. Podľa informácií bieloruského ministerstva obrany cvičenie prebehne v dvoch etapách. Ako informovala tlačová služba, prvá fáza počíta s precvičovaním návykov spoločnej činnosti jednotiek. Druhá, aktívna časť, potom počíta s cvičeniami na polygóne Brestskij v dňoch 21. až 23. septembra.

Ku spoločným cvičením sa včera vyjadril aj ruský prezident Vladimir Putin. Podľa jeho slov boli naplánované ešte v priebehu minulého roka.

“Dnes mimochodom začínajú vojenské cvičenia naplánovaná ešte v minulom roku, mali by trvať niekoľko dní. Pre vojakov je to do istej miery rutinná záležitosť, “uviedol počas včerajška prezident Putin.

“Opakujem ešte raz, aby nedošlo k špekuláciám. Ide o akciu, ktorá bola naplánovaná a dokonca ohlásená v minulom roku. Po vykonaní programu spoločných cvičení sa ruské jednotky vrátia na miesta trvalej dislokácie, “dodal.

 

Kaukaz 2020: Rusi chystajú ďalšie obrovské vojenské cvičenie – Irán a Čína nebudú chýbať

 

Kaukaz 2020

Námestník ministra obrany Fomin prezradil podrobnosti o nadchádzajúcom cvičení Kaukaz 2020. Fomin informoval o fázach cvičenia, počte vojakov a vojenskej techniky, ktorá sa zúčastní. Námestník ruského ministra obrany plukovník Alexander Fomin predniesol brífing o pripravovanom strategickom velení a štábe Kavkaz-2020.

 

„Na cvičení sú zapojené vojenské veliace a kontrolné orgány, jednotky a sily južného vojenského okruhu, časť vojenských veliacich orgánov, jednotky a sily západného vojenského okruhu, výsadkové jednotky, diaľkové a vojenské dopravné letectvo. Okrem toho boli na cvičenie pozvané vojenské formácie z Arménska, Bieloruska, Číny, Mjanmarska a Pakistanu, aby si precvičili spoločné akcie ako súčasť pozemnej skupiny síl. Azerbajdžan a Irán boli pozvaní, aby sa zúčastnili na častiach výcvikových epizód v Kaspickom mori, ”uviedol Fomin.

 

Do praktických akcií vojakov budú zapojené výcvikové oblasti Kapustin Jar, Ašuluk, Prudboj, Adanak, Raevskij, Arzgirskij a Kopanskij letecký výcvikový areál, dodal námestník ministra.

Okrem toho sa vo vodách Čierneho a Kaspického mora budú konať akcie skupín čiernomorskej flotily a kaspickej flotily, a to aj za účasti vojnových lodí námorných síl zahraničných štátov, najmä Iránskej islamskej republiky. Uvažuje sa o otázke účasti lodí námorných síl Azerbajdžanskej republiky.

 

„Celkovo sa plánuje priviesť asi 80-tisíc ľudí k účasti na cvičení (vrátane formácií a jednotiek boja, logistickej a technickej podpory, ako aj formácií protivzdušnej obrany, námorníctva, národnej gardy a ministerstva pre mimoriadne situácie). Zároveň bude maximálny počet personálu vojenských jednotiek zapojených do cvičenia pod jediným operačným velením, ktoré spadá pod Viedenský dokument z roku 2011, až 12 900 príslušníkov, “uviedol Fomin.

Zapojených bude do 250 tankov, do 450 bojových vozidiel pechoty a obrnených transportérov, do 200 delostreleckých systémov a MLRS, dodal námestník ministra. Fomin zdôraznil, že Kaukaz-2020 má čisto obranný charakter. Hlavným cieľom opatrení je výcvik vojakov pri vedení vojenských operácií v moderných podmienkach a zvýšenie interoperability vojenských veliacich a kontrolných orgánov ozbrojených síl Ruskej federácie a partnerských štátov, dodal.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov