.
Aktuality, Bezpečnosť,

Prezident Trump odhalil existenciu „novej tajnej zbrane“ vo výzbroji USA

 


USA, 14.september 2020 (AM) – Hovoril príliš veľa alebo dosť, keď hovoril s investigatívnym reportérom Bobom Woodwardom? Reportér ale potvrdil, že šéf Bieleho domu mu počas rozhovoru pre potreby jeho knihy „Rage“, ktorá má vyjsť, povedal, že USA majú v držbe novú „Nukleárna“ zbraň, o ktorej doteraz nikto nevedel, že existuje.

.

“Nechal som vyvinúť systém jadrových zbraní, aký v tejto krajine ešte nikto nemal. Máme veci, ktoré ste ani nevideli, ani o nich nepočuli. Máme veci, o ktorých [Vladimir] Putin a Xi [Jinping] nikdy nepočuli. To, čo máme, je neuveriteľné,“ uviedol Trump údajne v správe denníka Washington Post.

O akej zbrani (zbraní) chcel prezident Trump hovoriť? Vzhľadom na súčasný volebný kontext v USA existuje pre mnohých veľké pokušenie považovať toto vyhlásenie za ďalší dôkaz nekonzistentnosti súčasného nájomcu Bieleho domu.

.

Pre istotu, pán Trump bol v minulosti vo svojich poznámkach často len námatkový a bol občas kvôli tomu obviňovaný z ľahkovážnosti, napríklad keď prostredníctvom Twitteru zverejnil snímku stavu vesmírneho centra imáma Chomejního po výbuchu rakety. Fotka, ktorá podľa kritikov odhalila americké schopnosti v oblasti spravodajstva. Škoda, že sa také fotky nemohli ukázať keď sa hľadalo stratené MH370 z Malajzia airlines. V poslednej dobe sa Trump chválil hypersonickou raketou, ktorá mohla ísť 17-krát rýchlejšie ako tie, ktoré vyvinuli Čína a Rusko. Ukázalo sa však, že to v skutočnosti bolo Common Hypersonic Glide Body [C-HGB], hypersonický klzák vyvinutý americkou armádou a americkým námorníctvom, ktorého rýchlosť mohla dosiahnuť Mach 17, čo je už obrovská rýchlosť. Takú rýchlosť je možné dosiahnuť možno v niekoľkých fázach letu, keď je napríklad vyššie, kde je menšia hustota vzduchu, alebo pri “páde” na cieľ, keď mu ku zvýšeniu rýchlosti môže dopomôcť voľný pád.

„Trumpov rozhovor v decembri 2019 je obdobou jeho rozhovoru z marca 2020, keď sa chváli raketou„ super extra “, ktorá sa ukázala ako nadzvuková,“ komentoval Jeffrey Lewis z Middlebury Institute. Čo nie je úplne v poriadku, pretože C-HGB nie je tajomstvom a Pentagón skutočne nedávno vyjadril spokojnosť k úspešnému test tejto novej zbrane.

Hans Kristensen z Federácie amerických vedcov si myslí, že pán Trump chcel hovoriť o jadrovej hlavici W76-2 s nízkym výkonom [5 kiloton], ktorá je určená na vybavenie rakiet Trident. Trump povolil jej výrobu v 2018.
Tento predpoklad však nemusí byť správny, pretože americké námorníctvo naznačilo, že zbraň je už nasadená na palube jednej zo svojich ponoriek schopných odpaľovať jadrové rakety. Ide pravdepodobne o “USS Tennessee SSBN-734 classe Ohio”.

Bob Woodward však ubezpečuje, že jeho zdroje mu existenciu tejto “novej tajnej zbrane“ potvrdili, pričom sám seba prehlásil “za prekvapeného“, že sa o tom pán Tump zmienil.

.

Ak je podľa definície nejaký projekt “tajný“, znamená to, že neoprávnení ľudia to nikdy nevideli (to len pre pripomenutie významu “TAJNÝ” u vojska). Budúci bombardér amerického letectva, B-21 Raider, by mohol spadať do tejto kategórie. O jeho existencii síce vieme, ale nikto ho zatiaľ nevidel. Jeho “fotky” zostávajú zatiaľ len kresbami umelcov, ktoré nemusia mať nič spoločné s konečným výsledkom.

.

Faktom zostáva, že v minulosti a vďaka – významným – finančným prostriedkom, ktoré investuje do svojich “čiernych programov“, implementoval Pentagón vojenské vybavenie, ktoré dlho nebolo známe širokej verejnosti. Stealth stíhací bombardér F-117 Nighthawk je jeden z takých príkladov (ten čo zostrelili Srbi so starými ruskými raketami, lebo nevedeli, že je neviditeľný).

Ale slovo „jadrový“, to celé spochybňuje. Oficiálne USA nemajú v úmysle pripevniť jadrovú hlavicu k hypersonickej zbrani. Okrem toho, toto leto, žiadosť zverejnená Centrom jadrových zbraní vzdušných síl [AFNWC] oživila špekulácie. Skutočne tu bola otázka “systému tepelnej ochrany“ pre hypersonický klzák.

Slovo „jadrový“ môže tiež označovať spôsob pohonu. Pokiaľ ide o ruský program Burevestnik 9M730, ktorý spočíva v riadenej strele jadrovým pohonom. V 50. rokoch riadili Spojené štáty projekt Pluto s rovnakým cieľom, ale oficiálne sa ho vzdali. Je však možné, že projekt znovu oprášili (možno v zóne 51)? Ani táto hypotéza nie je vylúčená. Veď už v auguste 2018 pán Trump už naznačil, že tomu tak je.

„Máme podobnú technológiu, ale pokročilejšiu,“ uviedol po údajnom výbuchu motora pre Burevestnik 9M730 v Sererodinvskej oblasti, kde bol bezprostredne po ňom pozorovaný nárast rádioaktivity. Tak či onak, slová Trumpa o tejto novej „tajnej“ zbrani nám môžu dať dôvod na neistotu. Ruské a Čínske štáby, sa budú určite usilovať dozvedieť viac, ak budú mať na to dôvod, lebo Američania už nie sú jediní, ktorí udávajú tempo. Preto vyjadrenie o tom, že ich technológia je “pokročilejšia” spôsobuje mnohým úsmev na tvári. Necháme sa prekvapiť s rúškom na tvári budeme hýkať od úžasu. Len aby sme sa od hýkania s rúškom na tváril nepridusili ako Francúzsky Prezident Emmanuel Macron.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov