Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Samotná myšlienka na čínsku zbraň je zločin – dusivá starostlivosť USA o Srbsko

Srbsko, 14. august 2020 (AM) – Stačili púhe reči o tom, že vraj Srbsko kupuje čínske protivzdušné raketové systémy stredného doletu FK-3, ktoré však neboli potvrdené Ministerstvom obrany Srbska, aby sa USA hneď obrátili na Srbsko s varovaním pred rizikami súvisiacimi s nákupom čínskych zbraní a s radami, aby sa Srbi sústredili na adaptáciu vlastnej obrany na normy EÚ.


 

Srbskí experti sa domnievajú, že “starosť” Washingtonu o správnu voľbu ich krajiny súvisí s obavami o čestnú konkurenciu s Čínou a Ruskom na zbrojnom trhu. Srbské médiá dva posledné týždne aktívne písali o rozhodnutí Belehradu kúpiť čínske systémy FK-3, čo ale vládou nebolo potvrdené. Nebránilo to ale niektorým miestnym médiám v tom, aby tvrdili, že tajná dohoda už bola uzavretá.

 

Americký veľvyslanec v Belehrade 10. augusta v jednom západnom mediálnom prostriedku zverejnil písomné vyhlásenie, v ktorom sa tvrdí, že “nákup vojenskej techniky je suverénne rozhodnutie každej krajiny, ale vláda by si mala uvedomiť krátkodobé a dlhodobé riziká spolupráce s čínskymi spoločnosťami”. Zdôraznil, že “si krajina nemôže byť istá v tom, že podobný nákup neohrozí jej národnú bezpečnosť a ekonomickú suverenitu v prípade, keď sú predajcovia závislí na autoritárske vláde, ako je tomu v Číne”.

11. augusta prezident Aleksander Vučić v reakcii na znepokojenie Washingtonu vystúpil s vyhlásením o tom, že Belehrad nekúpil čínske systémy, ale iba zvažuje túto možnosť.
“Zakaždým, keď prijímame rozhodnutia o nákupe čohokoľvek, nájde sa niekto, kto je proti. Ešte sme nekúpili FK-3, len sme o tom uvažovali. Uvidíme, či na to máme peniaze, ” povedal a zdôraznil, že systémy FK-3 nie sú v sankčnom zozname príslušného amerického ministerstva.

Politológ Aleksandar Pavić okomentoval vyhlásenie amerického veľvyslanectva obsahujúce radu “pracovať na adaptácii svojho bezpečnostného systému na spoločnú obrannú politiku EÚ” a ironicky poznamenal, že Belehrad má byť zrejme polichotený podobnou pozornosťou a starosťou zo strany USA.

“Toto vyhlásenie vzbudzuje dojem, že Amerika má väčšiu starosť o naše záujmy ako my sami. Američania majú dokonca starosť o európsku cestu Srbska, aj keď by sa zdalo, že je to vec EÚ, nie USA. Možno, že by sme dokonca uverili tejto starosti zo strany USA, keby nebolo všetkého toho, čo urobili za posledných 25 rokov: sankcie, bombardovanie, vrátane ochudobneným uránom, uznanie falošného štátu Kosovo a pokusy zahnať Republiku srbskú do unitárnej Bosny a Hercegoviny. Ale pretože si veľmi dobre uvedomujeme, ako je tomu v skutočnosti, dovolím si urobiť predpoklad, že Američanov v skutočnosti znepokojuje konkurencia zo strany Ruska a Číny, “poznamenal politológ.

Vo Washingtone sa podľa jeho slov obávajú lacnejších a účinnejších zbraní, ktoré si môžeme kúpiť, rovnako ako toho, že Srbsko na nich už nebude závislé. Celé naše okolie, ktoré zatiahli do NATO, je závislé na Amerike. Všetky ich schémy nákupov, zásobovanie a obsluhy zbraní pochádzajú z Washingtonu a v minimálnej miere z iných západných štátov, ktoré vyrábajú zbrane.

“Američania uvažujú podľa Rockefellera, ktorý hovoril, že každá konkurencia je hriech, a srbský hriech spočíva v tom, že prejavuje o túto konkurenciu záujem,” vysvetlil srbský politológ.

Podľa vojenského experta, hlavy Euroázijského bezpečnostného fóra Mitara Kovača, sme svedkami toho, ako sa v americkom vzťahu voči srbskej vojenskej neutralite a výberu strategických zbraní, zvlášť vo vojenskom letectve a protivzdušnej obrany, prejavuje Rockefellerova téza.

“Prejavuje sa v zámere obmedziť slobodu našej voľby. Predtým spočíval problém v tom, že sme nakupovali v Rusku, teraz vidíme, že spolupráca s Čínou je tiež problém, ktorý vysvetľujú tým, že ide o autoritársku vládu, a tým, že sa vraj patrične nestaráme o harmonizáciu našej bezpečnostnej politiky s EÚ, ” vysvetlil Kovać.

Srbsko upevňuje vojenské vzťahy aj s Pekingom – kupuje nový protilietadlový raketový systém – čínsky S-300

“Je to už ustálená mantra, ktorú stále opakujú a ktorá v podstate svedčí o tom, že nerešpektujú našu vojenskú neutralitu alebo ju rešpektujú iba formálne. Pretože stačí, aby sme urobili niečo, čo nie je v súlade s ich dlhodobými záujmami, a hovoria, že je to problém, a vyhrážajú sankciami. Podobné hrozby zazneli, keď sme kupovali Pancir (pozn. 5. marca tohto roku vyslovilo americké veľvyslanectvo v Belehrade znepokojenie ohľadom nákupu ruských zbraní a vyzvalo Belehrad, aby sa nákupu vzdal, pretože môžu nasledovať sankcie), a keď na cvičenie v Srbsku dopravili S- 400 (pozn. bolo to spoločné cvičenie Slovanský štít 2019 v októbri 2019) začalo skutočné vyšetrovanie na tému, či potom nezostane systém v Srbsku navždy, “pripomenul vojenský expert.

 

Politológ Pavić poznamenal, že ak Washington očakáva, že Srbsko bude nakupovať zbrane od krajín, ktoré uznali Kosovo, potom je na veľkom omyle, a nie je to omyl len USA.

“Tento omyl je do istej miery odôvodnený, pretože niečo kupujeme od Francúzska (v lete 2019 kúpilo Srbsko od Francúzska 18 systémov Mistral-3), hovorí sa tiež o nákupe amerických bombardérov (25. júla uverejnil srbský Informer exkluzívne informáciu o tom, že Belehrad chce kúpiť 20 stíhacích bombardérov, ale neuviedol konkrétny model . Dva dni na to potvrdil prezident Vučić, že Srbsko plánuje nákup vojenských lietadiel, avšak nepovedal, že ide práve o americkej stroje). Sami teda podporujeme ich očakávania. Američania konajú výlučne vo vlastnom záujme. Je to úplne legitímne v dnešnom svete, ale potom sú tiež legitímne naše vlastné záujmy, ktoré nás obracajú k partnerom, ktorí neuznali falošný štát Kosovo, neohrozujú našu územnú celistvosť a nenechajú nás v nešťastí počas blížiacej sa veľkej krízy, “povedal srbský politológ.

 

Domnieva sa, že americký nátlak na odvrátenie Belehradu od nákupu čínskych zbraní bude narastať.

“Konajú tak všade, aj voči samotnému Rusku a Číne, nehovoriac o krajinách, ktoré nemajú jadrový arzenál. Sú to teda akčné spôsoby USA, veliteľské, jednostranné, hegemonistické? Na toto nesmieme zabúdať, ale vôbec to neznamená, že podobný tón nás má odvrátiť od ochrany svojich záujmov, “povedal na záver Pavić.

Mitar Kovać sa domnieva, že nákup čínskych systémov protivzdušnej obrany pre Srbsko nie je najlepšie rozhodnutie, podľa jeho názoru by mal dať Belehrad prednosť ruským systémom.

“S-300 a S-400 majú lepšie charakteristiky, plus máme zavedené odovzdanie skúseností medzi našimi a ruskými odborníkmi. Srbsko by malo zvážiť nákup jedného z nich. Nehľadiac na to, že sa ako hlavné kritérium uvádza fakt, že čínsky systém je oveľa lacnejší, verím, že vláda môže predsa len vybrať ruskú zbraň, pretože keď ide o podobné strategické nákupy, ktoré sa konajú zriedka a sú vypočítané na dlhú dobu služby, je účinnosť dôležitejšia ako cena. Myslím, že keď Srbsko neschválilo zatiaľ definitívne rozhodnutie o nákupe FK-3, a keď zanalyzuje zlučiteľnosť, zvláštnosti logistiky a jednoduchosť pohotového použitia ruských systémov a tiež možnosť ich zapojenia do jedného systému protivzdušnej obrany s ostatnými srbskými raketovými systémami, prijme vyvážené rozhodnutie, “domnieva sa srbský vojenský expert. Ide podľa jeho slov o strategické rozhodnutie zamerané do budúcnosti.

“Myslím, že nemáme ani uvažovať o S-300, ale hneď o S-400, pretože Balkán zjavne zostane, žiaľ, v najbližších desaťročiach miestom konfrontácie veľkých svetových hráčov,” povedal na záver politológ.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov