foto: MO SR
Aktuality, Bezpečnosť,

Minister Naď: O využití 50 miliónov dolárov od Spojených štátov amerických rozhodnú potreby vojakov a najlepšia komplexná ponuka

Slovensko, 11. august 2020 (AM, MO SR) – O využití 50 miliónov dolárov z fondu Spojených štátov amerických rozhodnú predložené požiadavky Ozbrojených síl SR a najlepšia a najvýhodnejšia komplexná ponuka. V rámci ponuky môže rezort obrany použiť tieto prostriedky na nákup techniky, ktorá nahradí vybavenie bývalej Varšavskej zmluvy. Podmienkou je financovanie techniky v pomere jedna k jednej.


 

„Výber toho, čo potrebujú ozbrojené sily ponechávame samozrejme na vojakoch. V súčasnosti preto v rámci Ozbrojených síl SR prebieha zber a sumarizácia požiadaviek, s ktorými budeme ďalej pracovať a na základe ktorých následne rozhodneme. Na rozdiel od mojich predchodcov, pre ktorých bol hlavným kritériom iný zisk, ako zisk pre ozbrojené sily, my každú jednu investíciu dôkladne zvažujeme podľa mnohých náročných kritérií,“ uviedol dnes minister obrany SR Jaroslav Naď. Zároveň doplnil, že na účelnosť vynakladania prostriedkov v prípade ponuky zo strany USA bude dozerať pracovná skupina odborníkov pod vedením štátneho tajomníka rezortu Mariana Majera.

 

Minister J. Naď dnes v priestoroch Vrtuľníkového krídla v Prešove spolu so štátnym tajomníkom M. Majerom, riaditeľom Sekcie modernizácie MO SR a národným riaditeľom pre vyzbrojovanie J. Zekuciom a predstaviteľmi Vzdušných síl OS SR absolvovali informačné stretnutie so zástupcami spoločnosti Bell. „Už dnes sú vrtuľníky Bell súčasťou výbavy špecializovaných zložiek ministerstva vnútra, čo do budúcnosti otvára širšie možnosti užšej spolupráce rezortov vrátane šetrenia nákladov na výcvik, údržbu techniky a logistiky,“ povedal minister pričom zdôraznil, že dôležitá bude komplexná ponuka od spoločnosti, ktorú rezort obrany dôkladne preskúma a porovná s rôznymi alternatívami.

 

Doplnil tiež, že cieľom súčasného vedenia rezortu je kvalitná technika, na ktorú sa budú môcť vojaci spoľahnúť, pričom vo finále rozhodne komplexná ponuka nielen pre vojakov, ale pre celé Slovensko. „V žiadnom prípade si však ponuku od USA nechceme nechať ujsť,“ uzavrel minister.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov