Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Regionálne mocnosti v Ázii podporujú vojenskú spoluprácu proti Číne

Austrália, 3. júl 2020 (AM ) – Indonézia a Filipíny, dvaja z najdôležitejších austrálskych partnerov v oblasti regionálnej bezpečnosti, privítali plán Canberry na vybudovanie veľkej vojenskej sily ako sily dobra v stále nestabilnejšom regióne. Hovorca indonézskeho ministra obrany Prabowo Subianto v stredu uviedol:


„Indonézia sa obáva aj postpandemického sveta“ a dodal, že austrálska obranná eskalácia bola „v súlade s obranným zameraním Indonézie, ktorým je udržanie bezpečnosti a stability v Indonézii a v regióne”.

“Z toho tiež profitujeme, pretože to prispeje k stabilite v regióne,” uviedol hovorca ministerstva obrany Dahnil Anzar Simanjuntak.

 

 

„Naše vojenské výdavky sú zamerané na zabezpečenie ochrany nášho územia a majetku. Indonézia nemá voči susedným krajinám agresívnu politiku, našou prioritou je ochrana Indonézie. Chápeme záujem Austrálie o ochranu stability jej krajiny a regiónu a rešpektujeme jej snahu. “

 

Filipínsky minister obrany Delfin Lorenzana povedal, že jeho vláda, ktorá má program spolupráce v oblasti obrany s Canberrou, tiež pozitívne hodnotí plány.

„Tieto aktualizácie považujeme za príspevok Austrálie k udržaniu režimu v regióne. Práve vtedy, keď podobne zmýšľajúce demokratické krajiny spolupracujú a spájajú sa, dokážeme udržať mier a stabilitu, “povedal pre The Australian.

 

Podpora odzrkadľuje rastúce regionálne znepokojenie nad zvýšenou teritoriálnou agresiou Pekingu v čase, keď je tradičná americká bezpečnostná sieť v juhovýchodnej Ázii veľmi rozptyľovaná pandémiou COVID-19 a bezprostrednými prezidentskými voľbami.

 

V posledných mesiacoch čínske pobrežné hliadky potopili dve vietnamské rybárske lode, prenasledovali  malajzský prieskumný čln, čínske námorné plavidlo zameralo svoje radarové zbrane na filipínsku námornú loď a zhromaždilo jednotky pozdĺž spornej indicko-čínskej hranice, čo viedlo k smrteľným zrážkam medzi dvoma ázijskými jadrovými  mocnosťami.

 

Indickí obranný analytici tvrdia, že Dillí bude pozitívne hodnotiť obranné plány Austrálie, najmä vzhľadom na nedávnu námornú strategickú dohodu týchto dvoch krajín. Darshana Baruah, výskumníčka v oblasti námornej bezpečnosti Nadácie Carnegie pre medzinárodný mier, uviedla, že India už viac neprejavuje obavy z toho, ako môžu obchodné vzťahy Canberry s Pekingom ovplyvniť jej záväzok strategického partnerstva.

 

“India sa dnes javí ako kľúčový a dôležitý partner v Austrálii,” uviedla. „V námornej oblasti je to určite významná iniciatíva, keďže v Indo-tichomorskom regióne pravdepodobne dôjde k ďalším narušeniam a konkurencii,“ uviedla.

 

Predseda vlády Scott Morrison v stredu uviedol, že Indo – tichomorie je teraz „epicentrom“ rastúcej strategickej konkurencie medzi Čínou a USA. Náčelník ozbrojených síl Malajzie, Affendi Buang, však reagoval opatrnejšie a pripomenul dlhodobé obavy svojej krajiny o potenciálne regionálne zbrojenie.

 

Generál Affendi uviedol, že Malajzia „bude naďalej rozvíjať dobré vzťahy so všetkými, najmä so susednými krajinami“ a zaviazala sa dodržiavať zásady ASEAN – nezasahovania do záležitostí členských krajín a nesúhlas s použitím sily.

„Ako neutrálny a mierumilovný národ, ktorý sa snaží spriateliť so všetkými národmi, sa Malajzia zaviazala posilňovať dôveryhodné partnerstvá prostredníctvom inkluzívnych medzinárodných diplomatických iniciatív.

 

Pripravovaná Filipínska viacúčelová bojová loď

Filipínska pobrežná stráž (PCG) 3. júna 2020 zverejnila počítačovú štúdiu budúcej viacúčelovej bojovej lode (MRRV), ktoré pripravuje spoločnosť Mitsubishi Shipbuilding. Nadobudnutie MRRV je súčasťou druhej fázy spoločného japonsko-filipínskeho projektu zlepšovania námornej bezpečnosti (MSCIP), ktorý bol podpísaný 7. februára 2020. Podľa Mitsubishi Shipbuilding má MRRV dĺžku 94 metrov, maximálnu rýchlosť viac ako 24 uzlov a dosah viac ako 4 000 námorných míľ. MRRV bola postavená na platforme hliadkových lodí japonskej pobrežnej stráže v triede Kunigami (známej tiež ako trieda Kunisaki), takže vzhľad týchto dvoch lodí je veľmi podobný.

.

 

Vrtuľníková kapacita je však oproti triede Kunigami vylepšená pridaním hangáru vrtuľníka. Hliadkové plavidlo japonskej pobrežnej stráže nemá hangár, ale môže dodávať palivo a elektrickú energiu vrtuľníku na palube. Dve plavidlá MRRV sú vo výstavbe v lodeniciach Shimonoseki Shipbuilding Shipshilding (prefektúra Yamaguchi) a podľa plánu sa majú dodať filipínskej armáde v roku 2022.

 

 

Filipíny sa už nezaujímajú o americké útočné vrtuľníky – akí iní dodávatelia prichádzajú do úvahy?

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov