foto: AOS
Aktuality,

Simulačné centrum Akadémie ozbrojených síl poskytuje výcvik už aj pre oblasť civilného letectva

Slovensko, 24. jún 2020 (AM, MO SR) – Výcviková organizácia pre riadiacich letovej prevádzky v Simulačnom centre Akadémie ozbrojených síl gen. M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši prešla v marci tohto roka certifikačným procesom, vďaka ktorému môžu výcvik na simulátoroch absolvovať nielen profesionálni vojaci predurčení pre riadenie vojenských letov, ale po novom už aj riadiaci letovej prevádzky v oblasti civilného letectva. Priestory akadémie pri príležitosti ocenenia zástupcov simulačného centra navštívil dnes štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer. Zaujímal sa tiež o stav jednotlivých zariadení na akadémii, ako aj o možnosti ďalšieho skvalitnenia vzdelávania a výcviku kadetov a profesionálnych vojakov.


 

„Kvalitná príprava našich kadetov, ako aj profesionálnych vojakov je dôležitým predpokladom ich úspešného zvládnutia úloh, ktoré ich počas profesionálnej kariéry v ozbrojených silách čakajú. Proces ich prípravy musí byť preto čo najkomplexnejší, s čím samozrejme súvisí moderné vybavenie a náležité personálne zabezpečenie kľúčových pracovísk v tomto procese. Takým je aj Simulačné centrum Akadémie ozbrojených síl,“ povedal štátny tajomník Marian Majer.

 

Štátny tajomník M. Majer pri príležitosti návštevy Akadémie ozbrojených síl ocenil pamätnými medailami ministra obrany SR za významný podiel na certifikačnom procese Výcvikovej organizácie pre riadiacich letovej prevádzky pamätnou medailou I. stupňa plk. Aurela Sabóa, pamätnou medailou II. stupňa kpt. Matúša Gregu a pamätnou medailou III. stupňa kpt. Martina Révaya, kpt. Mareka Sáncheza a kpt. Mareka Štefku. Popri ocenených medailami štátny tajomník osobitne ocenil aj mjr. Miroslava Ženteka.

 

Spolu so štátnym tajomníkom navštívili Akadémiu ozbrojených síl aj predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa a generálny riaditeľ Sekcie ľudských zdrojov MO SR Martin Jakál.

 

Vojaci pomáhajú aj pri povodniach

Ťažké ženijné stroje ženijnej roty z Michaloviec a práporu RCHBO z Rožňavy, ako aj 28 vojakov útvarov z Michaloviec, Rožňavy a Prešova odstraňuje naplavené prekážky a spevňuje brehy miestnej riečky v obci Pichne.

Na základe požiadavky krízového štábu poskytli Ozbrojené sily SR sily a prostriedky na odstránenie následkov opakovaných prívalových vĺn, ktoré zasiahli počas víkendu obce na východnom Slovensku. Zároveň špecialisti Pozemných síl OS SR a Národného centra vojenskej dopravy, v spolupráci so Slovenskou správou ciest, pripravujú presun mostného tanku MT-55A ženijného práporu zo Serede a mostovky zo ženijnej roty z Michaloviec, pomocou ktorých vytvoria náhradné premostenie spájajúce časti obce Zubné. „Vzhľadom na hmotnosť súpravy, ktorá je takmer 70 ton, je potrebné zvážiť trasu presunu, tak aby nedošlo k poškodeniu existujúcej cestnej infraštruktúry,“ uviedol veliteľ posádky Michalovce podplukovník Roman Bobáľ, ktorý sa od soboty (20. júna) podieľa na zasadnutiach krízového štábu. Ženisti spolu s miestnymi hasičmi a vodohospodármi zároveň upravujú brehy a pätky strhnutého mosta, aby bolo čo najskôr zabezpečené cestné spojenie.

Vojaci sú, okrem pripravenosti plniť svoju hlavnú úlohu, ktorou je obrana Slovenskej republiky, pripravení nasadiť svoje špecializované prostriedky a spôsobilosti vždy tam, kde je ich pomoc potrebná na záchranu životov a majetku našich spoluobčanov. Rovnako ako zasahovali pri nedávnej korona kríze, dnes asistujú vojaci so špeciálnu techniku zložkám Hasičského a záchranného zboru pri povodniach.

 

 

 

Svitá slovenským výrobcom zbraní na lepšie časy? Minister obrany chce podporovať slovenských výrobcov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov