©Karabína Stribog RSR9 A3 slovenského výrobcu Grandpower
Aktuality, Bezpečnosť,

Svitá slovenským výrobcom zbraní na lepšie časy? Minister obrany chce podporovať slovenských výrobcov

Slovensko, 21.apríl 2020 ( AM, MO SR ) – Podľa tlačového vyhlásenia Ministerstva obrany – nové vedenie rezortu obrany považuje podporu domáceho obranného priemyslu za strategický záujem štátu. Minister obrany SR Jaroslav Naď a štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer preto o možnostiach podpory slovenských obranných podnikov diskutovali v piatok (17. apríla 2020) priamo so zástupcami Združenia bezpečnostného a obranného priemyslu SR.


 

„Schopnosť výroby obrannej techniky na domácom území môže byť v prípade bezpečnostnej krízy rozhodujúce. Preto všetko, čo budeme môcť vyrobiť pre Ozbrojené sily SR na Slovensku, to aj doma vyrobíme. Samozrejme, v žiadnom prípade neodsúvame export, no budeme sa snažiť podporiť domácu produkciu s cieľom podporiť slovenskú ekonomiku a dať prácu našim občanom,“ uviedol minister obrany SR Jaroslav Naď.

 

V tejto súvislosti vyjadril presvedčenie, že v prípade priaznivo a férovo nastavených podmienok má slovenský zbrojársky priemysel čo ponúknuť, a to aj v oblasti výskumu a vývoja. „Verím a urobím všetko pre to, aby domáci obranný priemysel na rozdiel od minulosti konečne získal dostatok priestoru a podpory od vlády,“ zdôraznil.

 

V združení bezpečnostného a obranného priemyslu SR je v súčasnosti zoskupených 48 členov, ktorí zamestnávajú približne 10 000 ľudí.

 

Minister obrany Jaroslav Naď a generálny tajomník Služobného úradu Ministerstva obrany SR Peter Kozák dnes na pôde rezortu obrany prijali aj predstaviteľov Republikovej únie zamestnávateľov. Práve potenciál domáceho obranného priemyslu predstavuje jednu z príležitostí, ako podporiť zamestnanosť v jednotlivých regiónoch Slovenska a prispieť tak k naštartovaniu ekonomiky.

 

„Republiková únia zamestnávateľov je súčasťou najvyššieho orgánu tripartity – Hospodárskej a sociálnej rady SR. Jej úlohou je okrem iného aj skvalitňovanie úrovne podnikateľského prostredia. Dnes sme mali preto vynikajúcu príležitosť spoločne prediskutovať možnosti, ktoré vie náš slovenský obranný priemysel ponúknuť a prispieť tak k podpore zamestnanosti, ako aj hospodárskemu rastu štátu,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď.

 

Stretnutiu zároveň dominovali témy modernizácie ozbrojených síl. V tejto súvislosti predstavil šéf rezortu obrany zástupcom Republikovej únie zamestnávateľov plánované modernizačné projekty. „Naším cieľom je tieto projekty realizovať maximálne transparentne tak, aby sme za každé jedno minuté euro dostali čo najviac. Preto je pre nás prioritou postupovať pri týchto nákupoch čo najefektívnejšie a najtransparentnejšie,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď. Ako ďalej zdôraznil, významnú úlohu pri modernizačných projektoch bude zohrávať aj zapojenie podnikov slovenského obranného priemyslu, čím chce rezort obrany maximálne využiť jeho potenciál.

 

Šéf rezortu obrany sa minulý týždeň stretol aj so zástupcami Združenia bezpečnostného a obranného priemyslu SR. Počas stretnutia hovorili o podpore domáceho obranného priemyslu, ktorú súčasné vedenie rezortu obrany považuje za strategický záujem štátu. Ako uviedol minister obrany Jaroslav Naď, v prípade priaznivo a férovo nastavených podmienok má slovenský zbrojársky priemysel čo ponúknuť, a to aj v oblasti výskumu a vývoja.

 

Republiková únia zamestnávateľov v súčasnosti združuje približne 1 300 firiem a viac ako 250 000 zamestnancov.

 

Rheinmetall bude strategickým partnerom slovenského výrobcu bojového vozidla Gerlach

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov