.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rheinmetall bude strategickým partnerom slovenského výrobcu bojového vozidla Gerlach

LOHMAR/BRATISLAVA: Významná novinka pre slovenský obranný priemysel. Spoločnosti Zetor Engineering Slovakia, a.s. a Rheinmetall Protection Systems GmbH sa dohodli na strategickej spolupráci pri ďalšom vývoji riešení na ochranu posádky v rámci projektu Gerlach . Nemecká spoločnosť chce zároveň do SR presunúť výrobu keramického pancierovania.


Rheinmetall Protection Systems bude strategickým partnerom Zetor Engineering Slovakia, a.s. pre oblasť ochrany posádky vozidla Gerlach. Nemecká spoločnosť vidí v slovenskom projekte Gerlach veľký potenciál, stala sa zároveň dodávateľom bezpečnostnej pancierovej kabíny. Obe spoločnosti sa dohodli na strategickej spolupráci pri ďalšom vývoji riešení balistickej a proti-mínovej ochrany v rámci projektu taktického obrneného vozidla Zetor Gerlach 4×4 ATV.

Pre projekt Gerlach je veľkým prínosom, že môžeme spolupracovať so svetovým lídrom v tejto oblasti. Pre náš tím je to veľká skúsenosť a pre zákazníka záruka najvyššej kvality a technologickej úrovne,“ hovorí manažér projektu Pavel Bušta.

Kombinácia ochrany, mobility a ďalších predností robí z tohto vozidla mimoriadne konkurencieschopné riešenie. Radi sa budeme podielať na ďalšom napredovaní projektu,“ uviedol Dr. Manfred Salk, generálny riaditeľ Rheinmetall Protection Systems GmbH.

Na základe dohody o strategickej spolupráci sa nemecká spoločnosť stala dodávateľom riešenia bezpečnostnej pancierovej kabíny. Nemecký výrobca poskytuje ucelené a certifikované riešenie. Celý proces počnúc výberom materiálov, cez zváračské a konštrukčné práce vrátane technologických postupov podlieha prísnym štandardom armádnych noriem (MIL-TL). Tieto štandardy budú následne uplatnené pri výrobe kabín na Slovensku alebo v akejkoľvek inej krajine , kde sa bude výroba vozidla realizovať.  

Nové oblasti spolupráce

Strategická spolupráca sa však okrem balistickej a protimínovej ochrany rozšírila aj do nových oblastí ako napr. zadymovacie systémy, systémy aktívnej ochrany či zbraňové systémy. Nemecký partner takisto prejavil záujem preniesť na Slovensko výrobu systémov prídavného keramického pancierovania.

Maximalizácia ochrany

Ochrana posádky bola od začiatku hlavnou prioritou projektu vozidla Gerlach. Cieľom bol bolo maximalizovať bezpečnosť pri zachovaní vysokého komfortu, ako aj definovaných parametrov dynamiky a hlavných rozmerov vozidla. Spolupráca v oblasti ochrany s nemeckou stranou dostala základy už pri návrhu a konštrukcii prototypu vozidla. „Nemecká strana poskytla expertízu a navrhla viacero vylepšení v oblasti balistickej a proti mínovej ochrany. Následne sa rozbehla intenzívna spolupráca na inžinierskych a konštrukčných činnostiach,“ objasňuje P. Bušta.

Všetky modifikácie boli následne podrobené simuláciám a ostrým testom na pôde nemeckej štátnej certifikovanej skúšobne Beschussamt Ulm. Výsledkom je riešenie, ktoré poskytuje vozidlu balistickú ochranu voči ručným zbraniam používaným v súčasných ozbrojených konfliktoch a proti-mínovú odolnosť do sily 8 kg TNT.

 O Rheinmetall Protection Systems GmbH

Rheinmetall Protection Systems GmbH je dcérskou spoločnosťou Rheinmetall Defence, jedného z popredných svetových výrobcov vojenských vozidiel a systémov ako i dlhoročného partnera nemeckých ozbrojených síl, spojencov NATO a armád v ďalších spolupracujúcich krajinách. V posledných rokoch sa vďaka niekoľkým vodne zvoleným akvizíciám a založeniu zahraničných dcérskych spoločností Rheinmetall stal globálnym hráčom. Poskytovanie čo najlepšej ochrany spriateleným silám je poslaním spoločnosti od roku 1889. Do jej portfólia patrí viac ako 1 500 produktov, hlavne v oblasti pozemných síl, ale aj pre námorné a letecké sily a špeciálne jednotky.

O Zetor Engineering Slovakia, a.s.

Spoločnosť je profesionálnym partnerom pre vývoj, inovácie a komplexné dodávky v oblasti obranného priemyslu. V súčasnosti sa profiluje ako profesionálne R&D centrum mobilných aplikácií strojov a špeciálnych vozidiel. Je súčasťou sektora Engineering v skupine HTC INVESTMENTS a.s. Založená bola v júni roku 2000.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov