Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Nachádzajú sa teda Ruskí žoldnieri v Líbyi?

Rusko, 24. jún 2020 (AM) – Fámy o prítomnosti “ruských žoldnierov” v Líbyi vychádzajú z nepresných informácií, mnoho údajov je očividne skreslených, zatiaľ čo Moskva má informácie, že v Líbyi sa nachádza zahraničný vojenský personál z iných krajín, vyhlásil Petr Iljičev, riaditeľ odboru medzinárodných organizácií Ministerstva zahraničných vecí RF, v interview pre Sputnik.


 

Predtým sa v západných médiách objavili dôverné správy skupiny odborníkov, ktorí uvádzajú, že príslušníci PMC Wagner a tiež niektorých ďalších spoločností sú prítomní v Líbyi a podporujú sily Chalífa Haftara.

“Veľa informácií v správe, najmä o ruských občanoch, je jednoducho neopodstatnených. Ľudia, ktorí údajne bojujú v Líbyi, v skutočnosti neopustili našu krajinu. Takzvaní, ranení ‘sú úplne zdraví. To všetko je k dispozícii vo verejnom priestore a tiež overiteľné. Je pozoruhodné, že zoznamy vybrané odborníkmi boli skopírované z nechutnej ukrajinskej databázy Mirotvorec, “povedal Iljičev.

 

Zdôraznil, že “povesti o prítomnosti slávnych ruských, žoldnierov ‘v Líbyi sú založené na falošných informáciách”. Petr Iljičev tiež poznamenal, že ruské ministerstvo zahraničia je veľmi znepokojené únikom tejto dôvernej správy odbornej skupiny Výboru BR OSN do tlače. “Vyzradenie tohto druhu dokumentu, ktorý nie je určený na šírenie vo verejnom priestore, nie je zďaleka prvé,” tvrdí Iljičev.

 

Radio Free Europe uverejnilo túto foto s textom “Žoldnieri z temnej ruskej skupiny veria, že podporujú líbyjského veliteľa Khalifu Haftara a jeho líbyjskú národnú armádu v štýlovom boji v boji proti medzinárodne uznávanej vláde krajiny”

“Správa je z veľkej časti založená na neoverených alebo jasne zmanipulovaných dátach a jej cieľom je diskreditácia ruskej politiky v líbyjskému smere. Odborníci interpretujú výňatky z ruských zákonov nesprávne a zaobchádzajú s nimi veľmi voľne. Okrem toho používajú zdroje pochybnej kvality, ktoré majú priamy záujem na líbyjskom konflikte. Značný počet odkazov na určité materiály jednoducho nefunguje. Spoľahlivosť radu výpočtov, najmä tých, ktoré vychádzajú z tzv. Interných rokovaní, nemožno preukázať, “hovorí zástupca ruského ministerstva zahraničných vecí.

 

Dodal tiež, že v správe došlo k mnohým chybám alebo k úmyselnému falšovaniu v otázke zbraní. “Najmä nie je jasné, prečo odborníci pripisujú ruskému pôvodu dron objavený v Líbyi, hoci jeho konštrukčné vlastnosti sú charakteristické pre výrobcov jednej z krajín susediacich s Ruskom. Okrem toho je technika, ktorá sa nachádza v Líbyi už dávno, považovaná za nedávnu dodávku, “uvádza Iljičev.

 

Ako na ďalšie nedostatky v správe upozornil Iljičev na fotografie zo Sýrie, vydávané za líbyjskú krajinu. “Zvláštnym prípadom je príbeh so sýrskymi islamskými militantmi prepravovanými na západ Líbye za účelom podpory Vlády národnej jednoty. Či už úmyselne alebo nie, ale tieto fakty sú obrátené naruby: títo žoldnieri spojení s teroristickými organizáciami sa v správe “premenili” v bojovníkov Líbyjskej národnej armády, “povedal Petr Iljičev, riaditeľ odboru medzinárodných organizácií ruského ministerstva zahraničných vecí.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov