© Depositphotos / Andrey Armyagov
Aktuality, Letectvo,

Rusko vsádza na protidružicové zbrane: čo je známe o novom komplexe Burevestnik?

Rusko, 14.máj 2020 ( AM, Sputnik ) – Kvôli utajeniu sa o tomto systéme málo píše v oficiálnych médiách. V budúcnosti by sa však mal stať jedným z vrcholov ruskej obrany pred vševidiacim “okom” potenciálnych protivníkov.


 

Známy analytik v oblasti sovietskych a ruských kozmických programov Bart Hendrickx nedávno uverejnil v The Space Review článok, v ktorom sa píše o najnovšom ruskom letecko-kozmickom raketovom systéme Burevestnik .

Prvá vec, ktorú treba vedieť: tento komplex si nesmieme pliesť s iným Burevestnikem, raketou s plochou dráhou letu s jadrovým pohonom.

 

Burevestnik, o ktorom hovoríme, je protidružicová zbraň (ASAT), o ktorej sa prakticky nepíše, povedzme, v oficiálnych informačných zdrojoch. Správy a fotografie, ktoré môžeme skladať dohromady doslova po kúskoch, nám však napriek tomu umožňujú získať určitú predstavu, a preto v špecializovaných blogoch a publikáciách sú informácie o Burevestniku už dávno. Napísal som o ňom aj ja pre portál MilitaryRussia.  Samozrejme, v takom rozsahu podrobných informácií, ktoré nám umožňujú neprekračovať hranice utajenia, ktoré vždy sprevádzajú také dôležité vojenské projekty.

USA vyhlásili vojnu družiciam …

Začnime tým, že redukcia ASAT (z Anti-Satellite) prebiehala masovo v 80. rokoch, kedy USA začali testovať protidružicovú raketu ASM-135 ASAT, ktorá útočila na ciele vo vesmíre z nosného lietadla F-15. Princíp fungovania systému leteckej dopravy ASAT je jednoduchý: nosné lietadlo vynesie raketu do výšky asi 20 kilometrov, zrýchli, urobí “vertikálu” (pilotážnu figúru- pozn. Red.) A vypustí raketu do vesmíru. V skutočnosti nosné lietadlo plní úlohu prvej fázy kozmickej nosnej rakety. Letová dráha rakety je ďalej konštruovaná tak, aby sa jej priebeh pretínal s trajektóriou cieľovej družice. Bojovou fázou ASAT je malý manévrovací stíhací prístroj, ktorý trieštivým nábojom a priamou zrážkou ničí kozmický cieľ, napríklad prieskumnú družicu. Rýchlosť priblíženia stíhacieho prístroja a cieľovej družice na pretínajúcich sa a protichodných kurzoch bude obrovská – niekoľko kilometrov za sekundu. Za takýchto podmienok dokonca aj len mechanická zrážka nevyhnutne zastaví fungovanie umelej družice Zeme.

 

… A ZSSR výzvu prijal

V 80. rokoch ZSSR vyvinul rovnaký letecký protidružicový komplex Kontakt, kde bola v tom čase najmodernejšou nadzvuková stíhačka MiG-31 používaná ako nosné lietadlo. Nosné lietadlo MiG-31D ( “produkt 07”) bolo pripravené koncom roka 1986 a v roku 1987 bolo odovzdané na testovanie. Na lietadlo bol nainštalovaný centrálny vysúvací pylón, na ktorom bola zavesená masívna (až 10 ton) protidružicová raketa. MiG-31D bol vybavený veľkými trojuholníkovými plošinami na koncoch krídla ( “plutvami”), podobnými tým, ktoré boli na prototype MiG-25P. “Plutvy” slúžili k zvýšeniu stability letu, keď bola pod lietadlom zavesená veľká raketa. Začiatkom deväťdesiatych rokov bola dokončená fáza letových konštrukčných skúšok lietadla MiG-31D, ktoré bolo odovzdané na ďalšie testovanie na vojenský polygón Sary-Sagan v Kazachstane.

Obnovenie projektu

V auguste 2009 vrchný veliteľ ruského letectva generálplukovník Alexander Zelin pripomenul, že v čase ZSSR bola vytvorená tá istá verzia lietadla MiG-31 pre úlohy v oblasti kozmickej obrany, a uviedol, že “tento systém je znovu obnovovaný s cieľom riešenia rovnakých úloh”. Tak sme sa prvýkrát dozvedeli o prácu, ktorá bola v súčasnom Rusku obnovená a ktorá sa týkala vytvorenia novej generácie letecko-kozmického protidružicového systému.

 

Základom Burevestniku je aktualizovaný systém kontroly vesmírneho priestoru, ktorý zaisťuje okamžitú výmenu informácií o vznikajúcej vesmírnej situácii medzi rôznymi obrannými štruktúrami – systémami protiraketovej, protivzdušnej a protikosmickej obrany. Ako nosné lietadlo sa používa ten istý MiG-31, teraz však už “produkt 08”. Lietadlo je upravené na zavesenie ťažkej rakety pod trupom. Pravdepodobne všetko, čo bolo zbytočné, bolo zo stroja demontované s cieľom odľahčenia lietadla, tak kvôli tomu, že používanie nosného lietadla protidružicovej zbrane ako stíhačky jednoducho nedáva zmysel.

 

Približná projekcia rakety 14A045 / produkt 293 protidružicového komplexu 14K168 Burevestnik

Novú raketu ( “produkt 293”) pre komplex vyvíja vedecko-výrobná korporácia Konštrukčná kancelária strojárstva. Tá istá, ktorá vytvorila raketový systém Iskander a niekoľko ďalších typov raketových komplexov na rôzne účely. Je známe, že raketa je na pevné palivo a dvojstupňová: vynáša do vesmíru stíhací prístroj, ktorý je vybavený vlastným ovládacím pohonným systémom. Zatiaľ nie je jasné, akým spôsobom je zameraný na družicu. Existujú dve možné varianty: podľa pokynov od pozemných služieb monitorovania vesmírneho priestoru a samostatne v režime navádzania. S najväčšou pravdepodobnosťou budú tieto dve možnosti cielenia prepojené, čo zvýši účinnosť systému.

Fyzikálne zákony a zákony politiky

Aké umelé družice Zeme môže takýto bojový systém zasiahnuť? Môžeme s istotou povedať, že existujú technické obmedzenia. Nie je potrebné v hlave kresliť fantastické obrázky, ako rakety prenikajú do hlbokého vesmíru a ničia všetko, čo sa hýbe. Nikto doteraz nezrušil gravitačnú silu, a preto napríklad taký raketový kozmický systém nebude schopný zasiahnuť cieľ na geostacionárnej obežnej dráhe (tj. Vo výške 35 tisíc kilometrov). Ale celkom dobre môžu byť zničené ciele v blízkom vesmíre (100-500 kilometrov), pohybujúce sa vo vzdialenosti, povedzme, nie viac ako 1000 kilometrov od letiska nosných lietadiel komplexu.

 

Práve k takýmto cieľom patrí väčšina umelých družíc Zeme vizuálneho prieskumu, ktoré v ohrozenom období môžu zabezpečovať cielenie vysoko presných zbraní na osobitne chránené objekty – napríklad veliteľské centra a základne strategických raketových síl .Okrem fyzikálnych existujú aj politické obmedzenia – objavenie sa leteckého protidružicového bojového systému na jednej zo strán môže spôsobiť nové kolo pretekov v zbrojení. Tu je však potrebné uviesť, že Spojené štáty, Čína a India už teraz testujú svoje vlastné protidružicové systémy. V roku 2008 raketa RIM-161 SM-3 námorného systému PVO / PRO Aegis zasiahla umelú družicu Zeme na obežnej dráhe vo výške 250 km. Rakety nových generácií amerického systému Aegis budú mať ešte pôsobivejšie schopnosti. Takže v tomto preteku je Rusko skôr v úlohe dobiehajúcej strany.

 

Upozorňujeme tiež na to, že voľba konfigurácie systému s ohľadom na geopolitickú polohu krajina je logická – v USA je systém ASAT nesený vojenským námorníctvom a v Rusku s jeho neobmedzeným pozemným priestorom – lietadlami s dlhým doletom.

Keď už nie zničiť, tak aspoň “oslepiť”

V rokoch 2018-2019 vykonali nosné lietadlá nového protidružicového komplexu Burevestnik skúšobné lety s modelmi rakiet. O štartoch nového leteckého raketového komplexu zatiaľ nie je nič známe. Akékoľvek takéto testy sa skutočným vypustením do kozmického priestoru by samozrejme neostali bez povšimnutia prostriedkov medzinárodného dohľadu. Je úplne pravdepodobné, že už v roku 2020 vybehnú práce na vytvorení protidružicového komplexu na cieľovú rovinku.

 

Všimnime si, že Burevestnik nie je jediným ruským projektom v oblasti ASAT. Pozemným mobilným protidružicovým komplexom je Nudol. Možno bude v rámci zjednoteného systému kozmickej obrany spolupracovať s Burevestnikom a Peresvetom, laserovým komplexom , ktorý má byť schopný zasiahnuť zariadenia družíc na vysokých obežných dráhach (viac ako 500 kilometrov). Hovoríme o satelitoch systému varovania pred raketovým útokom a komunikačných satelitoch, ktoré sa podarí, keď už nie zostreliť, tak aspoň “oslepiť”.

Dmitrij Kornev

 

Putin hovoril o plánoch vytvoriť zbraň budúcnosti

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov