foto: tass
Aktuality, Letectvo,

Prvé dva ruské hypersonické raketové systémy Avangard vstúpia do služby v najbližších týždňoch

Ruské strategické raketové sily dostanú prvé dva medzikontinentálne balistické raketové systémy Avangard – koncom októbra, alebo začiatkom novembra. Dve rakety UT-100N UTTKh vybavené hypersonickými klzákmi z prvého pluku systémov Avangard budú uvedené v divízii Dombarovsky strategických raketových síl. V súčasnosti prebieha práca na príprave rakiet a na ich umiestnení do síl, a na kontrole fungovania chráneného veliteľstva pluku.


 

foto: rbth.com

Avangard je strategický medzikontinentálny balistický raketový systém vybavený nadzvukovým kĺzákom. Prielomová zbraň bola vyvinutá Asociáciou pre výskum a výrobu strojov (mesto Reutov, moskevský región) a bola testovaná od roku 2004. Kĺzák je schopný lietať viac ako 20-krát rýchlosť zvuku v hustej vrstve atmosféry, manévrovať počas dráhy letu a narušiť akúkoľvek protiraketovú obranu.

 

 

Medzikontinentálna balistická raketa Sarmat dokáže hypersonický Avangard vypustiť vo výške približne 30-36 tisíc metrov, to znamená vo vrchných vrstvách atmosféry Zeme. Potom Avangard s mnohonásobným prekonaním rýchlosti zvuku bude stále manévrovať a mieriť k cieľu. Podľa expertov sa Avangard stane vážnou výzvou pre západné protivzdušné systémy. Akonáhle sa objaví Sarmat, ktorý bude navyše vybavený Avangardom, západ bude musieť zmeniť svoju stratégiu. Nová ruská medzikontinentálna balistická raketa môže poslať ku dnu západné protivzdušné systémy, ak na jedny ciele vypustí jadrové bojové hlavice a na iné hypersonické rakety.

 

 

Novú zbraň odhalil ruský prezident Vladimir Putin vo svojom prejave štátu národa pred Federálnym zhromaždením 1. marca minulého roku. Ruský vodca na konci roku 2018 na zasadnutí ministerstva obrany uviedol, že Rusko začalo sériovú výrobu nadzvukových raketových systémov Avangard. Putin v tom čase zdôraznil, že Avangard spolu s raketami Sarmat a raketovými systémami Kindžal a Peresvet zvýšia potenciál armády a námorníctva a zaručia bezpečnosť Ruska na ďalšie desaťročia.

 

 

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov