KC-46 dopĺňa palivo do F-15E, ©af.mil
Aktuality, Letectvo,

F-15 sa buchol vo vzduchu s tankovacím lietadlom. video

USA 10. marec 2020 (Sputnik) – Na webe sa objavilo video incidentu stíhačky USA F-15E Strike Eagle počas tankovania vo vzduchu. Pri oddelení zasiahol stabilizátor palivového rahienka tankovacieho lietadla KC-46 Pegasus kryt pilotného priestoru stíhačky. Nikto nebol zranený.


 

Nárazy tankovaného lietadla rahnom a poškriabanie povrchu sú najčastejšími problémami tankovacieho lietadla novej generácie KC-46. Hi-tech lietadlo Pegasus používa diaľkové riadenie tankovacieho rahna, jeho operátor sedí v prednej kabíne v 3D okuliaroch. Obe zložky tohto systému – samotné rahno a systém “vzdialeného zraku” – nevyhovujú požiadavkám leteckých síl USA, píše The Drive. Ďalším problémom je to, že spojenie tankovaného lietadla s rahnom si vyžaduje väčšie úsilie, ako u starších tankerov KC-10 a KC-135.

 

To je obzvlášť viditeľné pri tankovaní ľahkých lietadiel: bojových lietadiel A-10 a stíhačiek F-16 . Väčšie úsilie privádza k tomu, že sa rahno vymyká z hrdla a bije do krytu kabíny, alebo do povrchu lietadla. Môže byť pritom poškodené aj samotné rahno.

 

Boeing pozmení konštrukciu spojovacieho zariadenia a iné mechanizmy, aby vady napravil, píše Flightsglobal s odvolaním na dokumenty vlády USA. Modernizácia KC-46 Pegasus bude stáť 300 miliónov dolárov a potrvá (vrátane času skúšok a certifikácia) tri až štyri roky.

 

Ruské vzdušné sily používajú iný, bezpečnejší spôsob tankovania vo vzduchu. Palivová hadica je pružná, tyč prijímacieho zariadenia má v dohľade pilot tankovaného lietadla, ktorý tiež vykonáva potrebné operácie pre približovanie a spojenie. Operátor tankovacieho lietadla len zapína dodávku paliva a posiela lietadlá k voľným tankovacím zariadeniam. Tento spôsob však vyžaduje veľké majstrovstvo posádok bojových lietadiel.  Peknú ukážku ako Lietadlá Su-30SM a Su-24 tankujú na oblohe nad Kaliningradom si môžte pozrieť  TU.

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov