foto: topwar.ru
Aktuality, Letectvo,

Objavili sa nové podrobnosti o havárii americkej F-16 v Nemecku

Podrobnosti o havárii amerického stíhacieho lietadla F-16, ktoré sa zrútilo predvčerom v nemeckom meste Trier. Počas pádu na zemi nedošlo k žiadnym obetiam a pilotovi sa podarilo katapultovať a podrobuje sa liečbe v miestnej nemocnici.


F16 patril k 480. letke 52. operačnej skupiny so sídlom na letisku Spangdahleme v Nemecku. Nemecké zdroje informujú o tom, že od päťdesiatych rokov minulého storočia bolo v zariadení v prevádzke až 4 000 amerických vojakov. Celkový počet amerických občanov vrátane rodinných príslušníkov vojakov a dôstojníkov dosahuje 10 – 11 tisíc.

foto: topwar.ru

Príčiny nehody k dnešnému dňu nie sú známe. Na mieste havárie úrady uzavreli niekoľko ciest. Nemecký portál 24vest píše, že vedúci hasičského zboru obce Jürgen Cordy informoval o tom, ako sa lietadlo doslova „oholilo“, keď padalo cez vrcholy stromov. Nemecké hasičské zbory boli prvými v mieste havárie. Miestna správa vyjadrila spokojnosť so skutočnosťou, že lietadlo nevrazilo priamo do dediny. Momentálne prácu na mieste nehody usmerňujú predstavitelia USA. Vojenský personál Spolkovej republiky Nemecko má obmedzený prístup.

Posledná havária amerického letectva na nemeckej pôde sa stala v roku 2015, keď jeden z bojovníkov F-16 havaroval v severnom Bavorsku. Pri tomto incidente pilot prežil úspešnú záchranu. Je pozoruhodné, že lietadlo patrilo k rovnakému typu a bolo priradené k tej istej leteckej základni v Spangdahle. Okrem toho v roku 2011 havarovalo americké útočné lietadlo typu A-10, ktoré vzlietlo z toho istého letiska.

V Nemecku však nepadajú iba americké vojenské lietadlá. V júni tohto roku havarovali v severovýchodnom Nemecku dve lietadlá Luftwaffe Eurofighter Typhoon. Jeden z pilotov zomrel a druhý sa bezpečne katapultoval. O necelý týždeň neskôr zomrel pilot vrtuľníka EC135, keď jeho stroj havaroval v blízkosti výcvikového strediska armády.

Pokiaľ ide o ďalšie “európske“ F-16, k nehode tu došlo len nedávno. V septembri došlo k havárii belgického letectva vo Francúzsku. Dvom pilotom sa podarilo včas katapultovať.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov