Na snímke generál Michael Loh (v strede). ©military.com
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Americký generál sa posťažoval na vybavenie vojenského letectva USA

USA, 15. marca 2020 ( Sputnik ) – Americké letectvo zažíva krízu, ktorá zosilní kvôli rozpočtovým škrtom v roku 2021. Napísal o tom vo svojom článku pre portál Defense News generál vo výslužbe Michael Loh.


 

Podľa jeho slov , návrhy rozpočtu na budúci rok predpokladajú odpísanie jednej tretiny parku bombardérov B-1 Lancer, a tiež zrušenie programu modernizácie modelu B-2.

Okrem toho lietadlo B-52, ktorý je vo výzbroji VLS USA od roku 1955, si vyžaduje pre zvýšenie efektivity značné obnovenie motorov a iných systémov. Ako podotýka Loh, najnovší bombardér B-21, ktorý je v štádiu projektovania, môže posilniť americké vojenské letectvo najskôr za desať rokov. Generál pritom zdôraznil, že potreba bombardéra v USA rastie, najmä v indicko-tichomorskom regióne.

 

B-2 v Európe

USA presunuli do Európy strategické stealth bombardéry B-2 Spirit, oznámilo predtým v správe pre tlač Európske velenie ozbrojených síl USA. Bombardéry, ktorých počet sa neuvádza, prileteli v pondelok z leteckej základne v štáte Missouri na leteckú základu na portugalských Azorských ostrovoch. Lietadlá sa zúčastnia cvičenia. V priebehu letu nad Atlantikom boli bombardéry dotankované vo vzduchu pomocou tankovacích lietadiel KC-10 Extender.

“Lietadlá budú pôsobiť na rôznych vojenských objektoch v pásme zodpovednosti Európskeho velenia. Presun strategických bombardérov poskytuje členom ich posádok možnosť oboznámiť sa s európskym bojiskom a ukazuje podporu spojencov a partnerov zo strany USA, “uvádza sa v správe pre tlač.

Lety ruských Tu-95 nad americkým táborom

Dva ruské bombardéry Tu-95 preleteli nad americkým táborom Seadragon, ktorý bol rozvinutý v  Arktíde na dobu cvičenia, oznámil časopis Popular Mechanics s odvolaním na informáciu velenia Vzdušnej a kozmickej obrany Severnej Ameriky.

 

K udalosti došlo 9. marca. Podľa informácií časopisu lietali ruské bombardéry asi štyri hodiny nad Beaufortovým morom neďaleko pobrežia Aljašky. Na ich sprievod boli poslané kanadské a americké stíhačky.

“Bombardéry sa objavili iba päť dní po založení tábora, a preto potrebovali čas, aby ho našli. Posolstvo je ale jasné: Rusko je úplne schopné vypátrať americké vojská dokonca v Arktíde, “tvrdí autor článku.

Plánovaný let

Oddelenie informačného zabezpečenia Tichomorského loďstva tlačovej služby Východného vojenského okruhu, že dve diaľkové protiponorkové lietadlá Tu-142 (protilodné verzie Tu-95) ruského vojenského námorníctva vykonali plánovaný let nad neutrálnymi vodami Čukotského a Beaufortovho mora.

Zdôrazňuje sa, že let sa konal v prísnom súlade s medzinárodnými pravidlami využitia vzdušného priestoru.

 

Podľa informácie obranného rezortu trval let približne 12 hodín. Na ministerstve tiež podotkli, že v jednotlivých etapách letu boli ruské lietadlá sprevádzané stíhačkami F-22 a F-18 vojenského letectva USA.

 

V poslednej dobe bolo oznámených niekoľko cvičných operácií ruských Tu-142. Na začiatku tohto mesiaca informovalo velenie ruského Tichomorského flotily o cvičeniach s bombardovaním v Japonskom mori, a koncom februára bol oznámený cvičný let dvoch týchto lietadiel nad neutrálnymi vodami Nórskeho a Barentsovho mora. 

Článok: Británia vyslala stíhačky k ruským Tu-142

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov