Protilodné lietadlo Tu-142 so sprievodom britskej stíhačky
Aktuality, Letectvo,

Británia vyslala stíhačky k ruským Tu-142

Veľká Británia, 8. marca 2020 ( Sputnik ) – Britské stíhačky Typhoon vzlietli v sobotu z leteckých základní Lossiemouth v Škótsku a Сoningsby v grófstve Lincolnshire, aby odprevadili ruské lietadlá, ktoré sa dostali do “priestoru záujmov Veľkej Británie,” uvádza sa na Twitteri Kráľovského vojenského letectva.


 

Už predtým v sobotu informovala tlačová služba Severnej flotily, že dve ruské protilodné lietadlá Tu-142 vykonali lety nad neutrálnymi vodami Barentsovho, Nórskeho a Severného mora a tiež Atlantického oceánu pred začatím cvičenia NATO v Nórsku.

 

Protilodné lietadlo Tu-142

 

Lety sa uskutočnili v prísnom súlade s medzinárodnými pravidlami použitia vzdušného priestoru, oznámila tlačová služba. Prebiehali nad neutrálnymi vodami Barentsovho, Nórskeho a Severného mora a nad Atlantikom. Lietadlám bolo doplnené palivo vo vzduchu tankovacím lietadlom IL-78. Dotankovanie sa konalo v južnej časti Nórskeho mora. Doba letu predstavovala viac ako 15 hodín. Na fotografiách k správe sú zachytené lietadla Tu-143 ruského vojenského námorníctva.

Protilodné lietadlo Tu-142

 

Kráľovské vojenské letectvo stále sleduje lety ruských lietadiel v blízkosti Británie a nad Baltom. Ruské vojenské lietadlá nevstupujú do vzdušného priestoru Spojeného kráľovstva, všetky prípady sprievodu sú ukončené bez incidentov. Minulý týždeň vykonali piloti protilodných lietadiel lety nad  Severným ľadovým oceánom.

Článok: Projekt stíhacieho lietadla Tempest pre Britské kráľovské letectvo je o krok bližšie k realizácii

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov