© reddit
Aktuality, Letectvo,

Na videu bolo zachytené doplnenie paliva Tu-160 pri silnom bočnom vetre

Rusko, 4. marca 2020 ( Sputnik ) – Posádky ruského diaľkového letectva nacvičovali lety na dlhé vzdialenosti s tankovaním vo vzduchu. Zábery z vykonávania jedného z najzložitejších leteckých prvkov publikovalo Ministerstvo obrany Ruskej federácie.


 

 

Ako uviedli na ministerstve, doba realizácie úloh pre strategické bombardéry Tu-160 a tankovacie lietadlá Il-78 predstavovala viac ako osem hodín. Doplňovanie paliva bolo vykonávané vo dne aj v noci vo výškach cez päť tisíc metrov. Rýchlosť lietadiel bola asi 600 kilometrov za hodinu a vzdialenosť medzi palubami nepresahovala 30 metrov.

 

Lety prebiehali za nepriaznivých poveternostných podmienok so silným bočným vetrom. Na videu môžete vidieť, ako pilot Tu-160 musí “manévrovať”, aby spojil prijímacie zariadenie bombardéra s palivovou hadicou.

Ministerstvo obrany uviedlo, že tankovanie vo vzduchu je jedným z hlavných prvkov výcviku pilotov diaľkového letectva. Posledných letov sa zúčastnilo 10 lietadiel.

 

Tu-160 bolo spozorované pri hraniciach s Kanadou a USA

Začiatkom februára dva strategické bombardéry Tu-160 letectva vykonali let nad neutrálnymi vodami Beringovho mora a Nórskeho mora, a tiež Severného ľadového oceánu. Informovalo o tom ruské ministerstvo obrany.

Američania vyhlásili, že zachytili dva ruské bombardéry Tu-160, ktoré vstúpili do kanadskej identifikačné zóny protivzdušnej obrany. Ruské lietadlá sa nachádzali v medzinárodnom vzdušnom priestore a nevstupovali do suverénneho vzdušného priestoru USA alebo Kanady, vyhlásilo ministerstvo.

Poníženie amerických stíhačiek

Na začiatku novembra minulého roka ťažký bombardér Tu-160 dokázal za použitia svojho prídavného spaľovania “utiecť” najnovším americkým stíhačkám F-35. Bombardér vážiaci 110 ton zmenil uhol geometrie krídel a pomocou prídavného spaľovania bleskovo uletel svojim prenasledovateľom. Jeho rýchlosť pritom presiahla 2 Ma.

Piloti F-35 ani nestačili zareagovať na tento manéver, hoci radary ešte mohli zachytiť Tu-160, ktorý sám zmizol z ich zorného poľa.

 

Tu-160

Lietadlo TU-160Tu-160 je nadzvukový bombardér s dlhým doletom, ktorý bol vyvinutý ešte v Sovietskom zväze. V súčasnej dobe prechádza existujúce lietadlá modernizáciou a ruské ministerstvo obrany znovuobnovuje výrobu nových strojov.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov