Tupolev Tu-160 „biela labuť“, doprevádzaný viacúčelovým stíhaco-bombardovacím lietadlom Suchoj Su-30SM
Aktuality, Letectvo, Vojenská technika,

Číňania zhodnotili možnosti Tu-160, o ktorých môže letectvo USA len snívať

Čínsky spravodajský portál (sohu.com) uverejnil materiál o ruskom bombardéri a raketovom nosiči Tupolev Tu-160, známom ako „biela labuť“. Čínski experti sa rozhodli porovnať možnosti a charakteristiky bielej labute s americkými strategickými bombardérmi a dospeli k záveru, podľa ktorého ruské lietadlo disponuje pre súčasné americké bombardéry neprekonateľnými možnosťami. Predkladaný článok vyšiel na stránke PolitRossija.


Strategické bombardéry sú považované za najsilnejšiu časť bojovej leteckej platformy a najdôležitejšiu súčasť jadrovej triády. Vývoj podobných raketových nosičov je názornou demonštráciou veľkosti národného vojensko-obranného komplexu, a takýmito možnosťami v súčasnosti disponujú iba dva štáty na svete – USA a Rusko.

Podľa názoru čínskych odborníkov sú najvýraznejšími predstaviteľmi strategického letectva americký nadzvukový bombardér Rockwell B-1 Lancer a ťažký bombardér kategórie stealth, Northrop Grumman B-2 Spirit a taktiež ruský nadzvukový strategický bombardér a raketový nosič Tupolev Tu-160, ktorý v súčasnosti prechádza hĺbkovou modernizáciou.

Nadzvukový B-1B Lancer, letový záber nad oceánom

„Dlhší čas bolo lietadlo B-2 Spirit považované za najpokročilejší strategický bombardér a to hlavne vďaka jeho stealth technológiám. No ruský Tu-160 „biela labuť“ prekonáva americký bombardér viacerými svojimi technickými charakteristikami“ – píše sa v čínskom príspevku.

B-2 Spirit je bombardér dosahujúci maximálnu rýchlosť M=0,95 a bojový akčný rádius približne 5000 km. Naproti tomu Tu-160 dokáže letieť rýchlosťou takmer M=1,84 a jeho akčný rádius je až 7300 km.

Stealth bombardér B-2 Spirit, pohľad zboku

Maximálna hmotnosť bového nákladu B-1B Lancer je 34 ton, B-2 Spirit unesie 23 ton. Celková hmotnosť bojového nákladu Tu-160 predstavuje až 45 ton. Aj z hľadiska výkonnosti je ruský raketový nosič považovaný za lídra, s možnosťami, o ktorých, ako sa píše na čínskom portáli, môžu americké bombardéry iba snívať.

Bombardér B-2 Spirit je vďaka stealth technológiám predurčený pre nepozorované preniknutie protivzdušnou obranou. Avšak Tupolev Tu-160, ktorý donedávna vôbec nedisponoval podobnými charakteristikami, nepotrebuje doletieť do dosahu nepriateľskej PVO, pretože má vo svojej výzbroji okrídlené rakety s dlhým doletom. Za najsilnejšiu okrídlenú raketu ruskej výroby je považovaná strategická raketa Ch-101. Využíva technológiu zníženia možností zachytenia rádiolkátormi protivníka, a je schopná zasiahnuť cieľ až vo vzdialenosti 5500 km. Jadrová verzia uvedenej rakty, s bojovou hlavicou o sile do jednej megatony, nesie označenie Ch-102. Kombináciou vlastného doletu a dosahu rakiet sa bojová efektivita stroja Tu-160 bez použitia dopĺňania paliva za letu navýši takto až na takmer 13 tisíc kilometrov.

„Inými slovami, pre Tu-160 nie je hrozbou žiaden systém PVO. A hoci je B-2 Spirit vysokotechnologickým projektom, víťazom v tomto súboji sa stáva jednoznačne „biela labuť“ – zhrnul na záver autor článku.

Navyše, verejnosti bola pred niekoľkými mesiacmi sprístupnená informácia o tom, že hlavné typy lietadiel Ruských vzdušných a kozmických síl, vrátane Tu-160, dostávajú v rámci modernizácie na rádiolokátormi najviac postihnuté časti povrchu nové kompozitné materiály z kategórie stealth technológie a to z domácej produkcie. Takže, hoci Tupolev Tu-160 ako bolo uvedené vyššie, „nepotrebuje“ technológiu stealth, každý takýto bonus zvyšuje vítaným spôsobom bojovú hodnotu lietadla.

zdroj: politros.com , obrázky: wikipedia commons

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov